gezondheidlichaam

Alcoholverslaving; zo herken je het en zo kom je ervan af!

1
Alcoholverslaving zo herken je het en zo kom je ervan af

Alcohol en gezelligheid. Voor velen zijn deze twee woorden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens een etentje met familie of vrienden vloeit de wijn rijkelijk. Na een voetbalwedstrijd nog even gezellig met elkaar in de kantine napraten onder het genot van een biertje. Dat ene biertje worden er al gauw een stuk of wat. Een biertje, een wijntje of een cocktailtje op een verjaardag, tijdens het eten of na een sportwedstrijd is absoluut niet erg. Maar wanneer het té veel biertjes of té veel wijntjes worden, dan wordt het wel een probleem. Maar hoe kun je een alcoholverslaving herkennen en wat kun je er aan doen?

Een alcoholverslaving ligt op de loer. Maar waar ligt de grens tussen gezellig een biertje of wijntje drinken en een alcoholverslaving? Dat is voor iedereen verschillend. Toch zijn er een aantal symptomen te noemen waaraan je een alcoholverslaving kunt herkennen. In dit artikel zetten we een aantal van deze symptomen voor je op een rij zodat je het makkelijker bij jezelf, of wellicht bij iemand in je omgeving, kunt herkennen. Ook gaan we dieper in op de vraag wanneer je nu echt hulp moet inschakelen om je alcoholprobleem te lijf te gaan.

 

Wanneer ben je alcoholist?

Wanneer is iemand nu een alcoholist? Dat is niet meteen als je dagelijks een glas alcoholhoudende drank drinkt. Het korte antwoord is als je niet meer zonder alcohol kunt en je lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen krijgt wanneer je niet drinkt.

Een alcoholverslaving is onder te verdelen in vier stadia:

 

Stadium 1

Door regelmatig drank te gebruiken ontstaat er een zogenaamde tolerantie. Je reactie op alcohol is al een stuk minder dan iemand die nauwelijks alcohol drinkt. Je kunt inmiddels best wel een aantal drankjes achterover slaan zonder dat je dronken overkomt. Stiekem drinken, zonder dat een ander het ziet, is ook kenmerkend in dit stadium. Bovendien wil je liever niet met anderen over je drankgebruik praten.

 

Stadium 2

In stadium 2 is de noodzaak tot het drinken van alcohol al wat groter. Je kunt de drang niet meer weerstaan en je grijpt uiteindelijk altijd weer naar die fles. Ook agressief gedrag en black-outs komen steeds vaker voor. 

 

Stadium 3

In stadium 3 ben je de controle kwijt. Je raakt je sociale leven kwijt en je werk lijdt er ernstig onder. De kans op ontslag is groot met als je gevolg dat je financieel in de problemen raakt. Veel mensen die zich in dit stadium bevinden komen in aanraking met politie en justitie, bijvoorbeeld vanwege agressief gedrag of rijden onder invloed. De enige activiteit waar je hoofd nog naar staat is drinken.

 

Stadium 4

In deze fase ben je volledig afhankelijk van alcohol. Je begint de dag met drinken en daar stop je gedurende de dag niet meer mee. Je krijgt last van psychische problemen, lichamelijke problemen en sociale problemen. Inmiddels ben je zo ver dat je niet meer zonder hulp van je verslaving af kunt komen. 

 

Dagelijks alcohol drinken! Mag dat?

Symptomen van een alcoholverslavingJa, natuurlijk mag je best elke dag een wijntje of een biertje drinken. Dagelijks een glas alcoholhoudende drank nuttigen wil nog niet meteen zeggen dat je verslaafd bent. Toch is het wel oppassen geblazen. Zodra je dagelijks alcohol nodig hebt om te ontspannen, komt een verslaving toch wel dichterbij. Want eerst begint het met dagelijks één glas en voor je het weet zit je dagelijks aan meerdere glazen alcohol. Zodra duidelijk wordt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om dat euforische gevoel te krijgen, is dat een teken dat je lichaam en geest gaat wennen aan het regelmatige gebruik van alcohol. En dan is het tijd om in te grijpen. Probeer daarom bijvoorbeeld eens een maand zonder alcohol te doen. Of spreek met jezelf – of met je partner – af dat je alleen in het weekend een glas alcohol drinkt.

 

Symptomen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving herkennen kun je onderverdelen in 3 categorieën: lichamelijke symptomen, psychische symptomen en sociale symptomen.

 

Lichamelijke symptomen

  • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt: zweten, misselijkheid, trillen of een gespannen gevoel.
  • Je slaapt erg slecht.
  • Het drinken van alcohol kan leiden tot een alcoholvergiftiging, een slechte adem, infecties en schade aan organen, hart- en vaatziekten.
  • Je eet slecht en raakt daardoor ondervoed.
  • Geheugenstoornissen en hersenbeschadiging.
  • Je tolerantie voor alcohol groeit.

 

Psychische symptomen

  • Je denkt dat je alcohol nodig hebt om de dag door te komen.
  • Gedrags- en humeurveranderingen (agressie, depressie, wisselende stemmingen, en in het ergste geval psychoses).
  • Je drinkt om je gevoelens te laten verdwijnen.
  • Je creëert een web van leugens om te kunnen drinken en het tegelijkertijd voor je omgeving verborgen te kunnen houden.
  • Vergeetachtigheid en een slechte concentratie.

 

Sociale symptomen

  • Je krijgt steeds meer problemen in je relaties (in je gezin en familie).
  • Je komt vaker te laat, of je komt helemaal niet op je afspraak opdagen.
  • Agressief gedrag naar je omgeving.
  • Je kunt je contacten moeilijker onderhouden en je sociale leven wordt daardoor kleiner. Het gevolg is dat je eenzaam wordt waardoor de behoefte aan alcohol weer groter wordt.
  • Financiële problemen.

 

Hulp inschakelen; zo kun je van je alcoholverslaving af komen!

Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen, heeft een alcoholverslaving grote gevolgen voor jezelf, maar ook voor je sociale omgeving. Hoewel je wel zou willen stoppen en al diverse pogingen hebt om te stoppen zijn mislukt, lukt het vaak niet zonder hulp van buiten af. In ons land zijn er meerdere instanties die je kunnen helpen om van je verslaving af te komen en je leven weer op de rails te krijgen. Wacht niet langer, maar ga op internet op zoek naar een instantie of kliniek bij jou in de omgeving die jou kan helpen om van je verslaving af te komen. Of maak een afspraak bij je huisarts, je huisarts kan jou helpen in contact te komen bij de juiste personen en instanties. Ook als je ‘nog maar’ in stadium in zit is het geen schade om hulp te zoeken. Dat mag op elk moment.

 

Alcohol addiction photo created by jcomp - www.freepik.com

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

6 tips om je hersenen gezond te houden

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid