gezondheidlichaam

Wat doet een magnesium supplement (niet) voor je lichaam?

0

Magnesium speelt een cruciale rol in het functioneren van spieren, botten, hersenen, bloedvaten en het hart. Het mineraal is essentieel voor spierontspanning, terwijl calcium spieraanspanning bevordert. 

In Nederland kampt slechts een klein percentage van de bevolking met een magnesiumtekort, wat meetbaar is via bloedonderzoek. Een gevarieerd dieet, rijk aan groene groenten, voorziet doorgaans in de dagelijkse magnesiumbehoefte.

Wanneer hebben magnesium tabletten nut?

Magnesium tabletten zijn alleen zinvol als een tekort is vastgesteld door een arts. Veelvoorkomende symptomen van een tekort zijn spierkrampen. Experts benadrukken dat zelfdiagnose via vragenlijsten onbetrouwbaar is en dat bloedonderzoek noodzakelijk is. 

Belangrijk om dit te vermelden, want sommige influencers strooien met misleidende informatie online. 

Extra magnesiuminname heeft dus weinig effect op personen met normale bloedwaarden. Hoewel sommige onderzoeken een licht positief effect op slaapproblemen suggereren, is dit niet objectief gemeten en zijn de studiegroepen klein. 

Experts beklemtonen de noodzaak van betere studies met placebocontroles om de effecten van magnesiumsuppletie veel nauwkeuriger te kunnen beoordelen.

Misvattingen over magnesiumtekort

Er bestaat een misvatting dat een tekort aan magnesium kan voorkomen bij normale bloedwaarden, omdat het merendeel van het mineraal zich in botten en zachte weefsels bevindt. Er is echter geen bewijs om deze theorie te ondersteunen.

Risico’s van teveel magnesium 

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een hoge inname van magnesium ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan het teveel magnesium juist leiden tot diarree en andere darmklachten. Het is dus verstandig om extra magnesium in te nemen op basis van niet of onvoldoende onderbouwde gezondheidsclaims van influencers. 

Welke magnesiumvorm is het beste?

Volgens onderzoek is er geen eenduidige beste magnesiumvorm. De opname verschilt per individu, afhankelijk van factoren zoals dieet en darmzuurgraad. Een combinatie van magnesium met vezelrijke maaltijden kan de opname verbeteren.

Ook is er anno 2024 nog geen bewijs dat magnesium via de huid kan worden opgenomen. Producten zoals oliën en zalfjes die magnesium bevatten, hebben dus geen enkel effect op de magnesiumwaarde in het bloed. Elke verlichting van spierspanning door dergelijke producten is eerder te wijten aan het masseren dan aan het magnesium zelf.

Conclusie

Uit het overzicht blijkt dat magnesium een essentieel mineraal is voor het menselijk lichaam, met een belangrijke rol in het functioneren van spieren, botten, hersenen, bloedvaten en het hart. 

Echter, in Nederland is een magnesiumtekort zeldzaam en meestal kan een gevarieerd dieet voldoende magnesium leveren. Magnesium tabletten zijn alleen nuttig als een tekort is vastgesteld door medisch onderzoek. 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Zo krijg je ook in de winter voldoende daglicht

Previous article

Gebruik deze 4 tips voor optimale gezichtsbehandeling

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid