Niets vervelender dan een blaasontsteking, zeker als het zomer is en je graag wilt zwemmen in de zee of het zwembad. Een blaasontsteking, ook wel een urineweginfectie genaamd, is een ontsteking van de blaas en kan heel wat problemen en pijn met zich meebrengen. Wat is zo’n ontsteking nu precies, en kan je zwemmen met een blaasontsteking? Hieronder krijg je een antwoord op al je vragen, zodat je een bestaand probleem sneller oplost én toekomstige problemen voorkomt!
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking of urineweginfectie is een microbiële ontsteking van de urinewegen. Met andere woorden, een infectie in de blaas, de nieren en de urinebuis. De oorzaken van zo’n ontsteking kunnen divers zijn, maar enkele van de belangrijkste zijn een ondermaatse persoonlijke hygiëne, nierstenen of zelfs gewoon zwangerschap.
In de meeste gevallen is een blaasontsteking relatief gemakkelijk zelf te behandelen, maar in bepaalde situaties is professionele hulp wel degelijk aangeraden. Een ontsteking in de blaas kan immers zo ernstig zijn dat er zelfs antibiotica nodig zijn.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste symptomen van een blaasontsteking:
-
- Een aanhoudende en sterke drang om te plassen
- Een onaangenaam of brandend gevoel tijdens het plassen
- Urine die troebel, roze of bloederig is
- Regelmatig moeten plassen, maar wel in kleine hoeveelheden
- Bekkenpijn, vooral bij vrouwen
Mag je zwemmen met een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is iets wat je natuurlijk wilt vermijden, maar de kans bestaat dat je er één oploopt als je regelmatig in contact komt met water waar andere mensen in zwemmen, of bijvoorbeeld als je persoonlijke hygiëne niet voldoende goed is.
In dat geval is het van groot belang dat je weet welke activiteiten je wel of niet mag doen, en welke zaken je beter vermijdt of juist wel doet. Een van de belangrijkste sportieve activiteiten om onder de loep te nemen is in dit geval zwemmen.
Zwemmen is een heel goede vorm van beweging, zelfs voor mensen die last hebben van hun blaas. Tijdens het zwemmen wordt de blaas immers nauwelijks belast doordat de zwaartekracht geen rol speelt. De vraag is natuurlijk: is het wel veilig om zo’n ontsteking te zwemmen, vanuit hygiënisch standpunt? Hieromtrent bestaat nog relatief weinig informatie, maar over het algemeen kan het wel.
Het feit dat er reeds een infectie in je blaas aanwezig is, betekent dat de kans dat je er nog een oploopt immers erg klein is. Zolang je je blaasontsteking op de juiste manier laat behandelen, kan je eigenlijk gerust blijven zwemmen. Belangrijk om hierbij te weten is dat urineweginfecties niet besmettelijk zijn, waardoor je ze dus ook niet aan andere kunt overdragen. Bijvoorbeeld als je in een openbaar zwembad zwemt!
Tips als je gaat zwemmen met een blaasontsteking
Zwemmen met een blaasontsteking kan dus wel, maar dan nog is het belangrijk dat je een paar maatregelen neemt en een aantal zaken in het achterhoofd houdt. Hieronder vind je een duidelijk overzicht:
Droog je snel af na het zwemmen
Een blaasontsteking is vaak het gevolg van kledij die te strak gespannen zit en zo een ongezonde, vochtige atmosfeer teweegbrengt nabij je geslachtsdelen en blaas. Het is daarom aangeraden om je zwemkledij snel te vervangen door droge kledij, of nog beter om jezelf goed af te drogen. Bezwete kledij kan ook een broeigaard zijn voor bacteriën die een urineweginfectie veroorzaken!
Vermijd zwembaden met teveel chloor
Daarbij is het een goed idee om, als je in een openbaar zwembad zwemt, informatie in te winnen over de manier waarop het zwembad onderhouden wordt. In de meeste gevallen gebruikt men hiervoor chloor, wat helpt om infecties te voorkomen. In die zin kan deze chemische stof helpen om infecties in de blaas te voorkomen.
Als je echter al een infectie opgelopen hebt of een gevoelige blaas hebt, dan kan chloor zorgen voor nog merk irritatie en pijn. Vooral bij vrouwen en meisjes is de kans daarop relatief groot!
Neem een douche na het zwemmen
Als je ook met een blaasontsteking écht niet weg kunt blijven van het zwembad, vergeet dan zeker niet om je naderhand goed af te spoelen. Een van de grootste oorzaken van dergelijke infecties is dat bacteriën die in het water zitten, nabij je urinewegen of geslachtsdelen blijven hangen.
Dit kan je voorkomen door je goed af te spoelen met zacht water, bijvoorbeeld tijdens een douche. Zo voorkom je dat je een blaasontsteking krijgt, én ben je na een zwempartijtje in de zee ook meteen af van dat vervelende zout op je huid!
Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:
- Mag je met krentenbaard zwemmen?
- Mag je met waterpokken zwemmen?
- Mag je zwemmen met gordelroos?
- Wanneer mag je zwemmen met hechtingen? Tips waar op te letten.
- Mag je met een frozen shoulder zwemmen en waar op te letten?
- Mag je zwemmen met een schimmelinfectie?
- Mag je zwemmen met een ontstoken oog en waar op te letten?
- Waar moet ik op letten als ik wil zwemmen met oorontsteking?
- Mag je zwemmen met gips? Tips waar je op kunt letten.
- Mag je zwemmen met een brandwond? Tips waar je op kunt letten.
Swimming pool photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
Comments