gezondheidzwemmen

Veilig zwemmen bij verkoudheid. We geven je tips

0
Veilig zwemmen bij verkoudheid. We geven je tips

Een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen en wat koorts. Het zijn symptomen die gepaard gaan met verkoudheid. We kunnen overal verkouden worden: op het werk, in de bus of trein, je kinderen kunnen je aansteken. Als je verkouden bent, wil je wellicht overwegen om te gaan zwemmen. Zeker als zwemmen jouw momentje voor jezelf is. Ook als je van zwemmen houdt en je er energie van krijgt. Een verkoudheid komt vaak voor. De vraag is: kun je zwemmen bij verkoudheid? Het antwoord is ja, je zou kunnen zwemmen als je verkouden bent. Dat betekent echter niet dat het een goed idee is om te zwemmen bij een verkoudheid. Omdat er serieuze risico’s zijn. Dit geldt voor zwemmen in een zwembad, in de zee zwemmen is een ander verhaal. We geven je verdere uitleg in dit artikel.

 

Kan ik gaan zwemmen bij verkoudheid?

Het algemene advies is dat als je symptomen boven de nek heeft (hoesten, keelpijn, loopneus), het wel degelijk kan. Als je symptomen onder de nek hebt, zoals spierpijn of koorts, zijn dat redenen om uit het zwembad te blijven. Dit advies is echter gebaseerd op één enkele studie: van Weidner en Sevier waarin lichaamsbeweging de symptomen van verkoudheid leek te verlichten.

Er zijn geen andere studies over dit onderwerp, waardoor het nogal moeilijk is om aan te bevelen om te zwemmen als je verkouden bent. Vooral omdat zwemmen, als je verkouden bent, ernstige gevolgen kan hebben, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen (als je in een zwembad zwemt).

 

De risico’s van zwemmen bij verkoudheid

Wanneer jouw lichaam tegen koorts of griep vecht, kan lichaamsbeweging je lichaam verzwakken en het risico op een virale infectie zoals myocarditis vergroten. Tijdens de eerste 3 dagen van je verkoudheid is het in de meest besmettelijke toestand. Dus ook al zou je technisch gezien kunnen gaan zwemmen, in een zwembad is het nauwelijks een verantwoorde daad.

Als je je over het algemeen niet lekker voelt, dan voelt sporten misschien gewoon niet goed. Je kunt niet zwemmen zoals je gewend bent, dat zal onprettig aanvoelen.

 

In zee zwemmen als alternatief

In zee zwemmen als je verkouden bentAls je echter dicht bij de zee woont en regelmatig naar het strand gaat, dan is de kans groot dat je er meer uithaalt dan alleen genieten. Er wordt al lang gezegd dat zwemmen in zee veel gezondheidsvoordelen heeft.

Historisch gezien raadden veel doktoren hun patiënten aan om naar de kust te gaan om verschillende kwalen te verbeteren. Ze schreven zelfs recepten uit waarin precies stond hoe lang, hoe vaak en onder welke omstandigheden hun patiënten in het water moesten zijn. Het gebruik van zeewater voor medische doeleinden heeft zelfs een naam: thalassotherapie.

 

Hooikoorts en bijholteproblemen

Veel mensen met sinusaandoeningen en hooikoorts vinden nasale irrigatie met zoutbevattende oplossingen nuttig. Neusirrigatie, of het spoelen van de neusholte, met zoute oplossingen wordt gebruikt als een aanvullende therapie door veel mensen die lijden aan hooikoorts, ontsteking en infectie van de sinussen.

Zwemmen in de zee en blootstelling aan de zoute omgeving worden mogelijk in verband gebracht met verminderde symptomen van hooikoorts en sinusitis, evenals andere ademhalingssymptomen. Dit komt omdat het zoute effect op het slijmvlies van de sinussen ontstekingen kan verminderen, hoewel wetenschappelijk bewijs hiervoor minder robuust is.

Over het algemeen wordt beweert dat mensen die langs de zee leven en erin zwemmen, over het algemeen gezondere ademhalingssystemen hebben. Dit komt omdat zeewater reinigt en de lichaamseigen vloeistoffen in de bekleding van de luchtwegen nabootst, het ze niet irriteert.

 

Koud water therapie

Hydrotherapie wordt veel gebruikt bij revalidatie, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen van zwemmen in koel zeewater.

Zwemmen in koud water activeert temperatuurreceptoren onder de huid die hormonen zoals endorfine, adrenaline en cortisol afgeven. Deze hebben therapeutische voordelen voor musculoskeletale aandoeningen – zoals fibromyalgie, een aandoening met chronische pijn en gevoeligheid in het hele lichaam – en huidongemakken.

Herhaalde blootstelling aan koud water kan ook leiden tot een verbeterde functie van het parasympathische zenuwstelsel, wat helpt bij de orgaanfunctie. Dit is in verband gebracht met een toename van de afgifte van dopamine en serotonine.

Afhankelijk van de temperatuur zal zwemmen in kouder water meer calorieën verbruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden – hoewel het algehele effect op de vetmassa controversieel is. Er is ook aangetoond dat frequente blootstelling aan koud water de immuniteit van het lichaam verhoogt.

Over het algemeen is het in de zee zwemmen een goede gezondheidsgewoonte. Je kunt rustig zwemmen zonder anderen aan te steken en het is goed voor je luchtwegen

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Previous article

Ontspannen met yoga verbetert de kwaliteit van je leven

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid