Heb je last van een ontstoken oog? Erg vervelend, zeker als je beseft dat de kans dat je hiervoor bepaalde activiteiten niet meer kunt doen relatief groot is. Voor zij die graag aan sport doen, is het in de meeste gevallen niet moeilijk om te achterhalen of je met een oogontsteking mag blijven bewegen. Sporten als hardlopen of bijvoorbeeld fietsen brengen doorgaans niet bepaald risico’s of problemen met zich mee. In het geval van zwemmen hebben mensen echter vaak wat meer twijfels en vragen. Wat is een ontsteking van het oog precies, wat zijn de gevolgen en symptomen ervan en mag je eigenlijk zwemmen met een ontstoken oog? Allemaal vragen waar je hieronder een duidelijk antwoord op krijgt!
Wat is een ontstoken oog?
Een ontstoken oog is eigenlijk een een ontsteking van het bindvlies van het oog zelf, ook wel de conjunctiva genaamd. Dit kan heel wat vervelende symptomen met zich meebrengen, waarvan je hieronder een duidelijk overzicht krijgt:
- De binnenkant van de oogleden zijn rood
- Het oogwit heeft een rode kleur
- Je hebt last van tranende ogen
- Er zit pus of slijm aan de binnenzijde van je oogleden
- De oogleden plakken vaak aan elkaar vast, vooral als je ‘s morgens wakker wordt.
- Je hebt last van een branderig gevoel in het oog
- Er kan zich ook een korrelig gevoel of irritatie voordoen in het oog
- Je hebt last van jeukende ogen
- De huid rondom de ogen is verdikt en gezwollen
Dergelijke symptomen duiden in de meeste gevallen op een oogontsteking. Om zeker een juiste diagnose te stellen, is het natuurlijk belangrijk dat je de hulp én het advies inschakelt van een professionele zorgverlener. Op basis daarvan kan je dan uitmaken of het slim is om te zwemmen of niet.
Mag je zwemmen met een ontstoken oog?
De hamvraag: mag je zwemmen met een ontstoken oog? De meeste mensen denken dat met een oogontsteking zwemmen écht niet kan, maar eigenlijk hangt dat vooral af van de ernst van de situatie en de samenstelling van het water. Over het algemeen is het niet zo erg om te zwemmen met een ontstoken oog, maar het kan wel wat irritatie en pijn met zich meebrengen. Op dit vlak is het dus een kwestie van zelf kiezen wat je ervoor over hebt om te zwemmen.
Als het gaat om de samenstelling van het water, zijn er ook een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Zo bevatten de meeste openbare zwembaden chloor om bacteriën en microben in het water te doden. Dit is een belangrijk bestanddeel, maar het kan wel zorgen voor nog méér irritatie in een oog dat al ontstoken is.
Zwemmen met een oogontsteking mag dus, maar vertrouw hierbij op je eigen gevoel. Raadpleeg ook altijd een arts om de ernst van de situatie te kunnen inschatten, voor je een duik neemt!
Draag je lenzen? Lees dan het artikel zwemmen met lenzen door.
Tips als je gaat zwemmen met een oogontsteking
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om enerzijds zwemmen met een oogontsteking gemakkelijker en aangenamer te maken, en anderzijds te zorgen dat de ontsteking zelf sneller verdwijnt. Hieronder alvast enkele goede tips:
Maak je oog regelmatig schoon
Ten eerste is het een goed idee om je ogen regelmatig schoont te maken door het slijm en pus te verwijderen met een wattenstaafje of schijfje. Gebruik hiervoor altijd kraantjeswater en eventuele een schoon, nat washandje.
Draag vaker een zonnebril
Door vaker een zonnebril te dragen voorkom je dat je je ogen dichtknijpt, waardoor je over het algemeen minder last zult hebben van pijn en irritatie.
Vermijd het gebruik van oogmake-up
Oogmake-up bevat vaak bestanddelen die kunnen zorgen voor irritatie aan de ogen, dus gebruik er niet te veel van. Of ga op zoek naar producten die je wel kunt verdagen en die geen irriterende bestanddelen bevatten!
Wrijf niet in je ogen
Het is belangrijk om zoveel mogelijk het contact tussen ogen en handen te vermijden. Dat kan trouwens een hele uitdaging zijn als je ervoor kiest om toch te zwemmen. Heb je uitzonderlijk veel last van pijnlijke of geïrriteerde ogen? Dan laat je het zwemmen best nog even wachten.
Was regelmatig je handen
Ten slotte is het ook een goed idee om regelmatig je handen te wassen, zodat eventuele bacteriën en microben niet per se op je gezicht en in je ogen terechtkomen. Vooral als je gebruik maakt van een publiek toegankelijk zwembad of in de zee zwemt, is dat van groot belang!
Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:
- Veilig zwemmen bij verkoudheid. We geven je tips
- Mag je met krentenbaard zwemmen?
- Mag je met waterpokken zwemmen?
- Mag je zwemmen met gordelroos?
- Wanneer mag je zwemmen met hechtingen? Tips waar op te letten.
- Mag je met een frozen shoulder zwemmen en waar op te letten?
- Mag je zwemmen met een schimmelinfectie?
- Waar moet ik op letten als ik wil zwemmen met oorontsteking?
- Mag je zwemmen met gips? Tips waar je op kunt letten.
- Tips als je gaat zwemmen met een blaasontsteking
- Mag je zwemmen met een brandwond? Tips waar je op kunt letten.
Eye disease photo created by user18526052 - www.freepik.com Close up photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Comments