gezondheid

Waarom water drinken zo belangrijk is voor je gezondheid

0

Iedereen weet het wel, voldoende water drinken op een dag is gezond voor je. Toch zijn er genoeg mensen die niet voldoende vocht binnen krijgen. Wanneer je structureel te weinig water drinkt kan dit voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Genoeg water drinken is dus erg gezond voor je én dit is waarom.

Waarom is water drinken gezond?

Ons lichaam bestaat uit 60 tot 65% uit water en om goed te blijven functioneren is het belangrijk als dit percentage op peil blijft. Hierdoor blijft je lichaam goed functioneren en krijg je geen onnodige gezondheidsklachten. Om dit te voorkomen moet je simpelweg voldoende water drinken. Toch blijkt het niet zo simpel en later in dit artikel kun je een aantal tips lezen hoe je hiervoor kunt zorgen.

Voldoende water drinken heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Het voorkomt uiteraard uitdroging, het zorgt voor het smeren van je gewrichten, het verbetert je concentratie, het zorgt voor de afvoer van gifstoffen, het stimuleert vetverbranding en het zorgt voor het op peil houden van je bloeddruk.

Wat doet voldoende water drinken nog meer voor je lichaam?

  • Het voorkomt dat je lichaam uitdroogt.
  • Het helpt de spijsvertering, het zorgt er onder andere voor dat je lichaam de voedingsstoffen beter in de darmen kan opnemen.
  • Water drinken is belangrijk om te kunnen zweten, dit is van belang voor het reguleren van je lichaamstemperatuur.
  • Het zorgt voor een betere concentratie.

Hoe weet je of je genoeg water drinkt?

Het wordt aanbevolen om tenminste 1,5 liter water per dag te drinken, dit zijn ongeveer 6 grote glazen. Haal je dit aantal niet, dan weet je eigenlijk al genoeg. Heb je ook vaak een dorstgevoel, dan loop je eigenlijk al achter de feiten aan en ben je te laat met drinken. Moet je weinig naar het toilet om te plassen en is je urine donker van kleur, ook dan kun je je conclusies trekken.

Ook kun je het merken aan nog een aantal signalen van je lichaam. Heb je bijvoorbeeld vaak hoofdpijn, dan kan dit liggen aan een vochttekort. Wanneer je te weinig water drinkt kun je je duizelig voelen, bijvoorbeeld bij het opstaan. Een groot tekort kan zelfs zorgen voor flauwvallen. Te weinig vocht kan ook voor een moeilijkere stoelgang zorgen, oftewel obstipatie.

Tips om meer water te drinken

Ben je na het lezen van het bovenstaande erachter gekomen dat je niet voldoende water drinkt gedurende de dag, dan kun je hier gelukkig vrij simpel wat aan doen door water te gaan drinken. Maar veel mensen hebben hier moeite mee en daarom hieronder nog een aantal tips die kunnen helpen.

Maak onderdeel van je routine

Door water drinken toe te voegen aan je vaste routine wordt het op een gegeven moment een gewoonte. Koppel water drinken aan vaste dingen die je allemaal doet op een dag. Begin bijvoorbeeld bij het wakker worden met het drinken van een half glas water. Neem bij elke maaltijd en tussendoortje een (halve) glas water en sluit ook de dag af voor het slapengaan met een glas water.

Neem een waterfles mee

Door een waterfles overal mee naar toe te nemen heb je al gauw de neiging om automatisch meer water te gaan drinken. Neem bijvoorbeeld een halve liter fles mee naar je werk, zo weet je meteen dat je de fles 3 keer moet vullen om voldoende vocht binnen te krijgen. Ook kun je misschien gebruik maken op je werk van een waterdispenser, of vraag aan je werkgever of dit geplaatst kan worden. Brita heeft bijvoorbeeld veel waterdispensers in het assortiment.

Ga voor water met een smaakje

Ben je niet zo’n fan van water, maak het lekkerder door er een smaakje aan toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld fruit toe aan je water, zoals limoen, sinaasappel, watermeloen of komkommer. Ook heb je tegenwoordig speciale tabletjes waarmee je het water een smaakje kunt geven.

Zet een timer of maak gebruik van een app

Vergeet je toch iedere keer een glas water te drinken, zet een timer om jezelf hieraan te herinneren. Ook zijn er speciale apps te downloaden die je kunnen helpen genoeg water te drinken.

Voldoende water drinken heeft zoals je hebt kunnen lezen een heleboel gezondheidsvoordelen en zorgt er vooral voor dat jij je lekkerder gaat voelen, redenen genoeg om extra aandacht te besteden aan je vochtinname.

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Kiezen voor natuurlijke erectiepillen of toch voor Kamagra of Viagra?

Previous article

Zo voel je je fris heel de zomer lang

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid