Watersporten vallen onder een breed scala: van lekker vrij poedelen, tot banenzwemmen, aquafitness tot waterpolo. De ene watersport is dus de andere niet, want een sport als waterpolo is zeer intensief en vergt een goede conditie en spierkracht. Maar hoe gezond is watersport nu eigenlijk en hoe beïnvloedt het je gezondheid?
Watersport en je gezondheid
We kennen allemaal het gevoel van relatieve gewichtloosheid in het water. Je zweeft als het ware door het water en ineens heb je minder last van bepaalde lichamelijke kwalen, doordat het water ervoor zorgt dat er minder druk staat op je rug bijvoorbeeld, en op je voeten of benen. Vrijwel alle watersporten zijn geschikt voor vrijwel alle mensen (behalve intense sporten als waterpolo). Het bijzondere van zwemmen, of aquafitness, is dat je tijdens deze bewegingen vrijwel alle lichamelijke spieren gebruikt.
En door de relatieve gewichtloosheid is er veel minder pressie op je gewrichten, wat het sporten ook nog eens vergemakkelijkt. Ook al gaan de bewegingen meer in slow motion dan buiten het water, er wordt wel degelijk een flink beroep op je spieren gedaan, je zult immers tegen de waterdruk in moeten bewegen. Hierdoor werk je niet alleen aan je spieren, maar ook aan je conditie en verlies je uiteindelijk gewicht. Want tijdens het zwemmen verbrand je vet en krijg je er spiermassa voor terug.
Afvallen door regelmatig watersport te beoefenen
Zo zijn er mensen die gewoon 5 kilo afvallen in 2 weken tijd, door meermaals per week een watersport te beoefenen en op hun eetpatroon te letten. Tijdens watersporten zul je bijvoorbeeld meer behoefte krijgen aan eiwitrijke voeding, omdat je spieren hierom vragen. Eiwit zorgt voor een betere spieropbouw en een sneller spierherstel. Door eiwitrijke voeding te nemen tijdens deze sportperiode zul je niet in gewicht aankomen, maar voed je juist je spieren.
Fris water goed voor je immuunsysteem
De meeste zwembaden zijn tot een bepaalde temperatuur verwarmd. Meestal lopen de rillingen de eerst paar minuten over je lijf bij het betreden van het water. Maar gelukkig, op een gegeven moment ben je gewend en ervaar je het water niet langer als 'koud of fris'. Echt koud is het water dan ook niet, maar de temperatuur ligt beduidend lager dan onze lichaamstemperatuur en dat is goed voor lijf en leden. Wie regelmatig zwemt in een relatief koel zwembad, of buitenwater, zal merken dat hij / zij minder snel verkouden wordt. Je immuunsysteem gaat omhoog van een koude omgeving.
Duik niet zomaar in koud natuurwater
Vrijwel niemand houdt van zwemmen in natuurwater tijdens de herfst of het vroege voorjaar. Toch ervaren veel mensen baat bij zwemmen in natuurwater tijdens deze koude periodes. Het koude water zorgt voor een lichamelijke reactie die ontstekingsremmend werkt, bijvoorbeeld.
Maar let op: ga nooit alleen zwemmen in water kouder dan 15 graden. Je kunt onverhoopt kramp krijgen, of bij een te groot temperatuurverschil kun je een 'cold shock' krijgen, die zorgt voor ongecontroleerde ademhaling – in beide gevallen kun je verdrinken. Ga daarom nooit alleen in koud water zwemmen, maar doe dit in groepsverband. Let ook goed op in het voorjaar, als het toevallig een warme dag is kan het water alsnog te koud zijn en kun je die gevreesde cold shock oplopen.
Comments