gezondheidzwemmen

Waar moet ik op letten als ik wil zwemmen met oorontsteking?

0
Waar moet ik op letten als ik wil zwemmen met oorontsteking

Veel mensen krijgen in hun leven wel eens last van een oorontsteking. Dit kan erg veel pijn doen en is een vervelende ervaring. Maar mag je zwemmen met oorontsteking? Lees snel verder om meer te weten te komen over een oorontsteking en lees tips over het voorkomen ervan.

 

Wat is een oorontsteking?

Als jij of jouw kind last heeft van oorpijn, komt dit hoogstwaarschijnlijk door een oorontsteking. Bij kinderen is een ontsteking van het middenoor vaak de oorzaak. Door de druk die op het trommelvlies komt te staan kunnen er pijnklachten worden ervaren. Er kan echter ook een ontsteking ontstaan in het uitwendige oor of binnenoor. Achter het trommelvlies zit een ruimte die het middenoor genoemd wordt. Van het middenoor naar de keel en neus loopt een kleine gang die de buis van Eustachius heet. Vaak begint een middenoorontsteking bij een verkoudheid. Deze gaat dan over van de keel en neus, via de buis van Eustachius, naar het middenoor. Door de bacteriën die zich hier nestelen ontstaat er een oorontsteking.

 

Acute of chronische oorontsteking

Als je last hebt van een acute oorontsteking ontstaan de klachten plotseling en houdt het niet langer dan drie weken aan. Je spreekt van chronische oorontsteking als het regelmatig terugkomt. Aangezien er oorontstekingen kunnen ontstaan op verschillende plekken, kunnen er ook verschillende symptomen worden ervaren. Oorpijn, duizeligheid, koorts en gehoorverlies zijn een paar veelvoorkomende klachten. Bij kleine kinderen of baby’s merk je dat ze aan hun oor gaan krabben en trekken. Daarnaast zijn er meestal gehoorproblemen, zie je vocht uit het oor lopen en kunnen ze koorts krijgen. Bij veel pijn kan er door de huisarts een antibioticakuur, oordruppels of pijnstillers voorgeschreven worden.

 

Tips om de oorontsteking wat verlichting te geven

  • Heb je last van een loopoor? Gebruik dan lauwwarm water en maak het schoon met een washandje. Gebruik geen propjes watten of wattenstaafjes.
  • Om irritatie door zeep en water te voorkomen is het verstandig om jouw oor droog te houden als je gaat douchen.
  • Als het tijd is om naar bed te gaan is het fijn om te zorgen dat jouw hoofd hoger ligt dan normaal. Gebruik bijvoorbeeld een extra kussen of zet het hoofdeinde van het bed in een hogere stand. De druk op het trommelvlies neemt hierdoor af waardoor je beter zal slapen.

 

Mag je zwemmen met een oorontsteking?

Tips als je gaat zwemmen met een oorontstekingIn principe mag er gewoon gezwommen en gedoucht worden. Aangezien de ontsteking in het middenoor zit, kan er geen water bijkomen als je gaat zwemmen met een oorontsteking. Wel is het aan te raden om met jouw hoofd boven water te blijven op het moment dat je last hebt van een loopoor. Bij een loopoor zit er een gaatje in je trommelvlies. Op het moment dat je hiermee onder water zwemt, kan dit ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Je kan ook het zekere voor het onzekere nemen en niet het water ingaan tot de ontsteking is verholpen.

 

Tips als je gaat zwemmen met een oorontsteking

Aangezien je gewoon mag zwemmen als je last hebt van een oorontsteking, zijn er niet veel dingen waar je op hoeft te letten. Behalve je hoofd boven water houden bij een loopoor zijn er geen maatregelen die je moet nemen tijdens het zwemmen. Er zijn echter wel verschillende dingen waar je op kunt letten om een oorontsteking te voorkomen, namelijk:

  • Zwem niet in vervuild water;
  • Oren dienen schoon te blijven, echter peuteren is de oren is niet goed;
  • Hygiëne is erg belangrijk en douche daarom meteen nadat je in oppervlaktewater hebt gezwommen;
  • Heb je wel last een oorontsteking? Was dan je handig grondig nadat je het hebt schoongemaakt.

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

 

Earache photo created by karlyukav - www.freepik.com
Hearing aid photo created by atlascompany - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je zwemmen met gips? Tips waar je op kunt letten.

Previous article

Mag je zwemmen met een ontstoken oog en waar op te letten?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid