gezondheidzwemmen

Mag je zwemmen met gordelroos?

0
Mag je zwemmen met gordelroos

Gordelroos lijkt op een band aan huiduitslag die wordt gevormd op de borstkas, rug of romp. Het kan voor veel irritatie zorgen en ziet er vaak ernstig uit. Maar kun je zwemmen met gordelroos? En wat voor risico’s brengt het met zich mee? We leggen het uit, maar starten eerst met een korte introductie.

 

Wat is gordelroos?

Gordelroos wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als waterpokken. De symptomen zijn huidblaasjes die gevuld zijn met vocht. Bij kinderen komen waterpokken vaker voor en bij ouderen komt gordelroos vaker voor. Het varicellazostervirus is verantwoordelijk voor gordelroos en waterpokken. Gordelroos lijkt op een band aan huiduitslag die wordt gevormd op de borstkas, rug of romp. Ook de hals en het gezicht kunnen worden getroffen. Soms breidt gordelroos ook uit naar de ledematen. Het kan worden overgedragen in de vorm van waterpokken. Het virus ontstaat meestal door een eerdere waterpokken infectie. Jarenlang kan het virus inactief zijn. Het nestelt zich in de zenuwknopen in de buurt van het ruggenmerg en kan dus een lange tijd geen klachten veroorzaken.

Op latere leeftijd kan er reactivatie plaatsvinden waardoor er gordelroos ontstaat. Er ontstaat een ontsteking van de zenuwbaan met gordelroos als gevolg. Dit is dus het gevolg van een waterpokkeninfectie die iemand als kind heeft doorgemaakt. Je hebt de meeste kans op gordelroos als je 60 jaar of ouder bent. De blaasjes veranderen uiteindelijk in korstjes. Dan is de ziekte niet meer besmettelijk.

De symptomen van de ziekte zijn onder andere jeukende huiduitslag en blaasjes waar vocht uitkomt. De jeuk kan extreem zijn. Zo kan er een hevig brandend en pijnlijk gevoel optreden. Ook kunnen de blaasjes tintelen. De blaasjes ontstaan vaak na de eerste jeukklachten en houden tot 14 dagen aan. De blaasjes drogen vervolgens uit en vormen kleine korstjes. In extreme gevallen kan er een ontsteking ontstaan aan de aangezichtszenuw en kunnen de plekken ook na de infectie blijven tintelen. Verder kan er langdurige zenuwpijn optreden. Ook kunnen er griepachtige verschijnselen optreden bij gordelroos. In sommige gevallen worden de ogen aangetast. In dat geval moet je met spoed een oogarts raadplegen. De infectie treedt het vaakst op als de weerstand laag is. Mensen kunnen tegen waterpokken en gordelroos worden ingeënt. Alleen zijn beide vaccinaties niet in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouderen en risicogroepen kunnen sinds 1 juni 2020 wel het vaccin halen als ze willen.

 

Mag je zwemmen met de infectie?

Zwemmen met gordelroos in een openbaar zwembad is niet aan te raden omdat de blaasjes besmettelijk zijn. Mensen die in hun leven geen waterpokken hebben gehad kunnen waterpokken krijgen van mensen met gordelroos. Je kunt wel gewoon in bad of douchen met gordelroos. Het virus veroorzaakt dus geen gordelroos bij anderen als je zwemt. Het vocht uit de blaasjes is alleen besmettelijk in de vorm van waterpokken. Het is verder onverstandig om in een buitenzwembad, water of zee te gaan zwemmen met gordelroos omdat de infectie dan wordt blootgesteld aan zonlicht. Je huid zal sneller verbranden omdat gordelroos geen zonnebrandcrème kan verdragen en daardoor alleen maar verergerd. Uv-licht kan de huid nog dieper aantasten omdat de aangedane huid bij gordelroos extra teer is.

 

Tips als je gaat zwemmen met gordelroos

Kinderen in het zwembad waarin je zwemt kunnen waterpokken krijgen van het vocht uit de blaasjes. De blaasjes moeten dus niet meer met vocht gevuld zijn om te mogen zwemmen. Zodra er korstjes zijn ontstaan mag je weer zwemmen. De infectie geneest dus bij de meeste mensen vanzelf. Mensen die onder de risicogroep vallen krijgen soms een antiviraal middel voorgeschreven. Dit om te voorkomen dat er ernstige complicaties door de ziekte optreden. Dit zijn meestal mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als je met een clubje wil gaan zwemmen is het verstandig na te gaan of er mensen binnen de risicogroep vallen. Je kunt het beste enkele weken wachten totdat de infectie echt genezen is. Verder moet je de blaasjes niet openkrabben omdat de kans dan op besmetting het grootst is. Als je de blaasjes hebt aangeraakt is het verstandig vaak je handen goed te wassen voordat je iemand een hand geeft of iets aanraakt. Vermijdt verder huid op huid contact met anderen. Door het schuren kunnen de blaasjes ook opengaan. Wild in het water spelen met andere mensen of kinderen vergroot dus ook het risico op besmetting als je met gordelroos gaat zwemmen.

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

 


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wanneer mag je zwemmen met hechtingen? Tips waar op te letten.

Previous article

Mag je met waterpokken zwemmen?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid