Verschillende onderzoeken lieten de afgelopen jaren zien dat de impact van geldzorgen op de gezondheid van mensen groot kan zijn. Het leidt bijvoorbeeld tot stress, wat het risico op slapeloosheid vergroot. Een slechte nachtrust maakt dat je overdag minder goed presteert, weinig energie hebt en gevoelens van depressie kunt ervaren. Er zijn verschillende manieren waarop je de kans op geldzorgen kan verminderen. Zeker in de huidige tijd, waarin producten steeds duurder worden, is het zaak om te zoeken naar mogelijkheden om geld te besparen. Vergelijk energieleveranciers met elkaar, kijk of je huidige verzekering de juiste dekking biedt, enzovoorts. In dit artikel lees je er meer over.
Tip: online verzekeringen, telefoonabonnementen en bijvoorbeeld aanbieders van elektriciteit vergelijken is steeds makkelijker. Een vergelijkingstool vertelt je binnen een paar minuten welke aanbieder het beste aanbod doet.
Stress door een beperkt bestedingsvermogen
Geldzorgen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak begint het met een beperkt bestedingsvermogen, bijvoorbeeld doordat je inkomen niet meegroeit met de inflatie in de winkels. Producten die je voorheen nog kon kopen, worden in deze situatie te duur. Het betekent dat je bestedingsgedrag moet worden aangepast, om te voorkomen dat je een tekort hebt aan het eind van de maand.
Verlies van het overzicht over je financiële situatie
Niet alleen een beperkt bestedingsvermogen kan geldzorgen veroorzaken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die het overzicht over hun financiële situatie steeds meer uit het oog verliezen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je op een gegeven moment niet meer weet welke rekeningen nog betaald moeten worden, wat je maandelijkse vaste lasten zijn, welke abonnementen je in het verleden afsloot, enzovoorts.
Vergelijkingstools en de apps van banken helpen je
Om de kans op geldzorgen te verkleinen zijn er verschillende vormen van hulp. Eerder las je al dat online vergelijkingstool het relatief eenvoudig maken om de goedkoopste verzekeringen, energiecontracten en bijvoorbeeld telefoonabonnementen te vinden. Vanuit zo’n tool stap je direct over. Het werkt heel makkelijk!
Ook bieden apps van verschillende banken je een overzicht van de voorspelde uitgaven in de huidige maand. Denk bijvoorbeeld aan de uitgaven aan de verzekeraars, aan je energieleverancier, aan de provider voor mobiele telefonie en je televisieabonnement, enzovoorts. Op basis van zo’n overzicht kun je relatief goed voorspellen hoeveel geld je aan het eind van de maand overhoudt voor andere uitgaven. Denk aan het kopen van kleding, het bestellen van nieuwe woonaccessoires, enzovoorts. Het helpt geldzorgen te voorkomen.
Comments