gezondheidontspannen

Stress symptomen aan de ogen? Stress heeft invloed op je ogen

0
Stress symptomen aan de ogen - Stress heeft invloed op je ogen

Waarom stress zo slecht is voor je ogen

Mensen zeggen vaak dat stress zich fysiek manifesteert en onderzoek ondersteunt dit ook. Voortdurende en veel voorkomende stress leidt vaak tot verwante gezondheidsproblemen en studies hebben zelfs aangetoond dat stress problemen met het gezichtsvermogen kan veroorzaken en dat het uiteindelijk kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Stress symptomen aan de ogen zijn zeker mogelijk. Er bestaan dus voldoende wetenschappelijke verbanden tussen stress en gezichtsvermogen en het verband met de algehele gezondheid.

 

Stress hormoon cortisol

De eerste link naar stressgerelateerde problemen met het gezichtsvermogen komt door een krachtig hormoon: cortisol. Het wordt geleidelijk door het lichaam afgegeven als reactie op stress en is verantwoordelijk voor de bijbehorende toename van de hartslag, bloeddruk, ademhaling en spierspanning. Cortisol is zo krachtig dat het eigenlijk “het stresshormoon” wordt genoemd en het dient voor het tijdelijk reguleren van het spijsverterings- en voortplantingssysteem van het lichaam tijdens perioden van crisis.

 

Gevaar van constant angstige gedachten

Het constant ervaren van angstige gedachten leidt tot een gevaarlijke toename van de cortisolspiegel, die de bloedstroom van het oog naar de hersenen verstoort, wat mogelijk problemen met het gezichtsvermogen veroorzaakt als gevolg van stress. Het probleem kan zo hardnekkig zijn als stressgerelateerde maculaire degeneratie of zo kortdurend als het voortdurend omzetten van woorden als gevolg van een visiegerelateerde leerstoornis bij kinderen. Omdat stress en reacties voor elke persoon verschillen, kunnen verschillende behandelingen, van gesprekstherapie tot gezichtstherapie, door jouw arts worden voorgesteld.

 

Vecht of vlucht hormoon adrenaline

In tijden van stress kan de reactie van je lichaam ervoor zorgen dat er adrenaline wordt vrijgeven, ook wel bekend als “het vecht- of vluchthormoon”. Adrenaline versnelt je hartslag met cortisol en leidt de bloedstroom weg van de “onnodige” spijsverterings- en voortplantingssystemen en verplaatst deze naar de interne organen en ledematen waarvan wordt aangenomen dat ze in gevaar zijn.

 

Grote pupillen en lichtgevoelig

Er wordt gezegd dat het “vecht- of vluchthormoon” ervoor zorgt dat jouw pupillen verwijden in een poging de lichtstroom naar de ogen te vergroten en potentiële bedreigingen gemakkelijk te detecteren. Constante, ernstige stressniveaus en daaropvolgende afgifte van adrenaline leiden tot consequent verwijde pupillen en een eventuele lichtgevoeligheid. Dit kan leiden tot het samentrekken en aanspannen van de oogspieren, wat stress gerelateerde zichtproblemen en oogongemakken veroorzaakt.

 

Wat zijn veel stress gerelateerde oogproblemen?

Tunnelvisie komt veel voor. Je kunt een deel van jouw perifere zicht verliezen en het gevoel hebben dat je alleen recht vooruit kunt kijken. Bij gevoeligheid voor licht kun je het gevoel hebben dat fel licht pijn doet aan jouw ogen of het voor je moeilijk maakt om te zien.

Trillende en willekeurig bewegende ogen en zeer droge of zeer natte ogen kunnen worden veroorzaakt door stress. Het hangt allemaal af van hoe je lichaam reageert op een moeilijke situatie.

Wazig zicht veroorzaakt door stress, zal waarschijnlijk mild zijn in plaats van ernstig.  Oogvermoeidheid kan worden veroorzaakt door iets eenvoudigs, zoals te lang naar jouw computerscherm staren op het werk. Het kan echter ook worden veroorzaakt door stress.

Deze symptomen zijn meestal niet erg – je kunt ermee leven zonder een oogarts te raadplegen. De problemen zijn eerder vervelend dan slopend. Als ze echter lang meegaan of erg ongemakkelijk zijn, moet je toch een professional raadplegen voor het geval dat.

 

Minder zuurstoftransport door stress

Minder zuurstoftransport door stress naar de ogenMet stress komen er cortisol- en adrenalinepieken, wat betekent dat potentiële problemen met het gezichtsvermogen of verlies in de loop van de tijd kunnen worden veroorzaakt door stress. Wanneer je niet goed ademt bovenop al deze stress, dan daalt je zuurstofgehalte in het bloed nog meer, wat leidt tot minder zuurstoftransport naar vitale bloedcellen in de hersenen en ogen.

Als het netvlies niet genoeg zuurstof krijgt, treedt mogelijke celbeschadiging op. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, kan het beoefenen van ademhalingsbehandelingen in tijden van stress een wereld van verschil maken.

 

Ontstekingen

Consistente en veel voorkomende verhoogde stressniveaus veroorzaken vaak symptomen bij mensen met auto-immuunziekten zoals psoriasis, lupus, de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en nog veel meer. Het probleem is gekoppeld aan één factor: ontstekingen.

Het aanpakken van ontstekingen door middel van verschillende natuurlijke of farmaceutische behandelingen heeft voordelen, maar het verminderen van stressniveaus pakt de oorzaak aan van deze symptomen.

Wanneer je angstig, bang of gestrest raakt, zal je hormonen produceren die je hartslag versnellen en je hersenen zullen meer bloed naar essentiële functies zoals je interne organen leiden en minder bloed naar je ledematen.

 

Wat kun je doen?

Stress symptomen aan de ogen aanpakken? Als je denkt dat jouw oogproblemen stress gerelateerd zijn, kun je proberen te ontspannen. Beschouw jouw symptomen als waarschuwingssignalen – jouw lichaam probeert duidelijk te reageren op een bedreiging en het doet je pijn. Het beste wat je kunt doen, is proberen de reactie van je hersenen op gevaar te kalmeren.

Je weet waarschijnlijk beter dan wie dan ook wat jou ontstresst. Als je echter wat ideeën nodig hebt, probeer dan:

  • Een lang, warm bad nemen en focussen op hoe het voelt
  • Te mediteren
  • Langzaam en diep ademhalen, de lucht naar je buik sturen in plaats van naar je borst
  • Een dagboek bij te houden
  • Te bewegen
  • Probeer ‘s avonds dingen te doen die ontspannen. Speel een leuk kaartspel met z’n tweeën of lees een boek.

Zoals altijd voel je je beter als je ervoor zorgt dat je voldoende slaapt en goed eet. Ook al heb je het druk, een paar minuten nemen om bewust te ontspannen, zal je lichaam helpen kalmeren.

 

Grotere veranderingen aanbrengen

Als je je het grootste deel van de tijd gestrest of bezorgd voelt, moet je mogelijk grotere veranderingen aanbrengen. Wellicht probeer je te veel te doen in te weinig tijd en moet je rustiger aan doen. Je kunt ook een angststoornis hebben, wat zeer goed te behandelen is. Als je constant het gevoel hebt dat je op scherp staat, is het misschien tijd om met een arts of hulpverlener te praten om ervoor te zorgen dat je emotioneel en fysiek gezond wordt. Kijk hier voor meer informatie.

 

Als je eenmaal een manier hebt gevonden om met je stress om te gaan, zouden je ogen weer normaal moeten worden. Stress gerelateerde oogproblemen moeten tijdelijk zijn en gemakkelijk op te lossen. Als je echter problemen blijft houden, ga dan naar een oogarts.

 

Verder lezen:

 

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Bieden ademhalingsoefeningen ontspanning? 10 easy oefeningen

Previous article

Yoga voor het slapen? Waarom yoga zorgt voor goede nachtrust

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid