gezondheid

5 veel gestelde vragen over verkoudheid

0
5 veel gestelde vragen over verkoudheid

Je kunt er vast over meepraten, want iedereen heeft met enige regelmaat wel eens last van een verkoudheid. Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij de mens. Een volwassene is gemiddeld zo’n drie keer per jaar verkouden, een kind kan zelfs tien keer per jaar verkouden zijn. Ondanks dat verkoudheid een bekend verschijnsel is, is het wel heel vervelend en willen we er ook graag snel weer van af. Daarom hebben we in dit artikel de 5 meest gestelde vragen over verkoudheid voor je op een rij gezet, zodat je weer snel van je verkoudheid af bent.

 

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de keel en in de bijholten. Dit komt door een virus. Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal gesproken maakt het slijmvlies in de neus en in de keel een beetje vocht aan. Als het slijmvlies ontstoken is, dan wordt er veel slijm aangemaakt waardoor je neus dicht gaat zitten.

Een verkoudheidsvirus is erg besmettelijk en verspreidt zich heel makkelijk door uitademende lucht, niezen, hoesten, praten of via je handen bij een handdruk.

 

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Als je verkouden bent, kun je last hebben van een aantal klachten. We zetten de klachten behorende bij een verkoudheid op een rij. Je hoeft overigens geen last te hebben van alle symptomen.

  • Een verstopte neus: normaal produceert het slijmvlies een klein beetje vocht en slijm in het neus- en keelgebied. Als het slijmvlies ontstoken is, zwelt het op en produceert het veel slijm (snot dus). Hierdoor kan je neus verstopt raken.
  • Een snotneus: het snot loopt uit je neus.
  • Zere keel, heesheid: je krijgt keelpijn als de keelslijmvliezen ontstoken zijn. Als je ook last hebt van heesheid, dan zijn de stembanden ook ontstoken.
  • Hoesten: door de ontsteking in het slijmvlies kan er in de keel of luchtpijp een prikkelhoest ontstaan.
  • Niezen: geïrriteerde slijmvliezen kan een niesprikkel veroorzaken.
  • Oorpijn: de neus en de keel zijn verbonden met het oor via de buis van Eustachius. Een virus kan door de buis naar het oor waardoor er oorpijn kan ontstaan.
  • Oorsuizen: door de ontsteking kan de buis van Eustachius verstopt zitten waardoor je last kunt krijgen van oorsuizen.

 

Hoe lang duurt verkoudheid?

De ergste klachten zijn meestal binnen een week wel over. Na een week voel je je meestal niet meer zo beroerd als in het begin. Toch kun je bij een verkoudheid nog wekenlang blijven hoesten of snotteren. Een gewone verkoudheid gaat doorgaans vanzelf weer over. Je hoeft hiervoor niet naar de huisarts.

 

Wanneer neem je contact op met je huisarts?

Vertrouw je het niet, of kom je maar niet van je verkoudheid af? Dan is het altijd verstandig om even de huisarts te raadplegen. Als je naast verkoudheid ook een aantal andere klachten krijgt, dan kan dat ook een reden zijn om even contact met de huisarts op te nemen. Denk aan klachten als:

  • Piepende ademhaling
  • Benauwdheid
  • Sufheid
  • Als je langer dan 5 dagen een temperatuur van meer dan 38 graden hebt
  • Als je na enkele dagen koorts wéér koorts krijgt

 

Hoe lang is verkoudheid besmettelijk?

Hoe lang is verkoudheid besmettelijkEen verkoudheid is een virus. Er zijn veel virussen waarvan je verkouden kunt worden. Ben je een aantal keer achter elkaar verkouden? Dan is het steeds weer een ander virus. Een virus verspreidt zich makkelijk via de druppeltjes die bij het uitademen in de lucht terechtkomen. Als jij dichtbij iemand staat die verkouden is, dan adem je die druppeltjes weer in en zo kun je besmet raken. Ook als er weinig frisse lucht in een ruimte is, kun je sneller besmet raken. Een andere manier om een virus door te geven is via de handen. Ben je verkouden en geef je iemand een handdruk, dan kan die ander ook besmet raken. Ook via voorwerpen die je aanraakt, zoals een deurklink, kan het virus overgedragen worden.

 

Hoe kun je het besmetten van andere voorkomen?

Een verkoudheid is besmettelijk, je kunt nauwelijks voorkomen dat anderen besmet raken. Toch kun je een aantal adviezen in acht nemen om de kans op besmetting te verkleinen:

  • Houd afstand
  • Hoest en nies in de elleboog
  • Schud geen handen
  • Gebruik een papieren zakdoekje om je neus in te snuiten en gooi deze na één keer meteen weg
  • Was je handen stuk

Lees ook eens waar je op moet letten als je gaat zwemmen met een verkoudheid >

 

Wat kun je doen tegen verkoudheid?

Naar de huisarts gaan en vragen om een antibioticakuur heeft bij een verkoudheid geen enkele zin. Antibiotica werkt namelijk niet tegen virussen. Het lichaam herstelt zich vanzelf weer. Wat extra zelfzorg kan geen kwaad. We zetten enkele tips voor je op een rijtje:

  • Drink voldoende water.
  • Eet gezond: extra vitamines zijn welkom, dus eet extra veel fruit en groenten.
  • Stomen: het versnelt de genezing niet, maar zorgt er wel voor dat je klachten wel wat minder worden. Belangrijk: jonge kinderen mogen niet stomen in verband met kans op verbranding door heet water.
  • Zoutoplossing: gebruik een zoutoplossing om de neus vrij te maken en makkelijker te kunnen ademen.
  • Xylometazoline: xylometazoline vermindert de zwelling van de slijmvliezen waardoor je makkelijker door de neus kunt ademen: belangrijk: gebruik deze neusspray niet langer dan een week.
  • Paracetamol: voel je je beroerd? Slik dan een paracetamol om je net wat prettiger te voelen.
  • Frisse lucht: ga er lekker op uit, maak een wandeltochtje in de buitenlucht. Daar knap je spontaan weer van op.
  • Stop met roken: roken zorgt voor extra irritatie aan de slijmvliezen waardoor de verkoudheid langer zal blijven aanhouden.

 

Sick woman photo created by katemangostar - www.freepik.com
Rhinitis photo created by diana.grytsku - www.freepik.com

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

6 tips om je hersenen gezond te houden

Previous article

Wat te doen bij paniekaanval? Hoe krijg je het onder controle

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid