gezondheid

6 tips om je hersenen gezond te houden

0
6 tips om je hersenen gezond te houden

Als je denkt aan een gezonde levensstijl, dan denken veel mensen aan een gezond en fit lichaam. Veel bewegen en gezond eten behoren tot deze gezonde levensstijl. Maar wist je dat bij een gezonde levensstijl ook je hersenen gezond houden? De hersenen sturen het lichaam aan en slaat belangrijke informatie op. 25% van de zuurstof en het bloed van elke hartslag gaat naar de hersenen. In dit artikel delen we 6 tips om je geheugen te trainen en je brein gezond te houden.

 

Tip 1: voldoende beweging

Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om lichamelijk fit te blijven, maar ook om geestelijk fit te blijven. Een goede work-out, een stevige wandeling of een lange fietstocht heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Je wordt er fitter van en sterker door. Bovendien hebben belangrijke studies aangetoond dat regelmatig sporten de kans op depressies verkleint. Daarbij hebben mensen die regelmatig sporten een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer. Daarnaast neemt de activiteit in de hippocampus toe. De hippocampus is een gebied in de hersenen die een belangrijke rol speelt bij het leren en onthouden van nieuwe dingen. Door elke dag te sporten verbeter je je geheugen en kun je beter plannen.

 

Tip 2: gezond eten

Gezond eten is niet alleen het beste voor je lichaam, maar ook voor je geest. De hersenen gebruiken een groot deel van de energie en daarom is het belangrijk om deze aan te vullen met goede voedingsstoffen uit groente en fruit en andere gezonde producten. Vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren zorgen voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in je hersenen. Wanneer je te weinig vitamines, mineralen en vetzuren binnenkrijgt, dan kan dit leiden tot een verminderde concentratie of vergeetachtigheid.

 

Tip 3: slaap voldoende

Naast gezond eten, voldoende beweging is het voor een gezond brein ook belangrijk om goed uit te rusten en ook voldoende slaap te krijgen. Wij begrijpen dat we in ontzettend drukke tijden leven en dat er nauwelijks tijd is om te ontspannen en uit te rusten. Toch is het belangrijk voor een gezonde levensstijl. Voldoende slaap is essentieel voor een optimale prestatie van je hersenen. Je lichaam en geest kunnen dan rusten en weer opladen voor de volgende dag. Rust en voldoende slaap helpt je ontspannen waardoor je minder stress ervaart en is goed voor je geheugen. Een goede nachtrust helpt hersenen gezond te houden en geeft hersenen de tijd hebben om alle gebeurtenissen van overdag te verwerken en op te slaan.

 

Extra tip: Ga mediteren

Het is goed voor je brein om met enige regelmaat te mediterenHet is goed voor je brein om met enige regelmaat te mediteren. Hiermee gun je je hersenen een rustmoment en heb jij een moment om te ontspannen. De productie van de stresshormonen worden daardoor verminderd en je brein zal daarna weer veel beter functioneren.

 

Tip 4: bescherm je hoofd

Een ongeluk zit in een klein hoekje, je kunt vallen of een ongeluk krijgen en een hersenbeschadiging oplopen. Toch kun je een aantal dingen doen om het risico op hersenbeschadiging te verkleinen. Draag een helm tijdens het klussen, een fietstocht, skeeleren of paardrijden en daarmee verklein je de kans op hersenletsel op het moment dat je valt.

 

Tip 5: train je hersenen door middel van spelletjes

Je moet jezelf mentaal blijven uitdagen om je hersenen in conditie te houden. Dit kan op allerlei manieren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een legpuzzel, een ingewikkelde kruiswoordpuzzel, een lastige sudoku of een gezelschapsspel. Ook het lezen van een boek valt hieronder. Met deze activiteiten train je je hersenen en ze zijn nog leuk om te doen ook!

 

Extra tip: zorg steeds weer voor nieuwe prikkels

Fiets je elke dag dezelfde route naar je werk? Maak je elke dag een sudoku? Je brein wordt lui en hoeft nauwelijks moeite meer te doen. Kies eens een andere route naar je werk of stap eens uit je comfortzone en maak een ander soort puzzel. Zo blijf je jezelf uitdagen en fris je je hersenen weer op. Je hersenen gezond houden kan dus al door dagelijks een aantal dingen in je leven aan te passen.

 

Tip 6: wees terughoudend met alcohol en drugs

Een keer een glas alcoholhoudende drank drinken is echt niet erg. Maar overmatig alcohol– en/of drugsgebruik richt veel schade aan de hersenen aan. Bij 25 glazen alcohol per week is er al kans op hersenschade, je hersenen gaan minder goed werken waardoor je slechter kunt onthouden en nadenken. Reken eens om: 25 glazen per week is 3,5 glas per dag. Ook drugs richt veel schade aan de hersenen aan. Wanneer je drugs gebruikt worden bepaalde stoffen zoals dopamine overmatig aangemaakt. Dopamine zorgt ervoor dat je je tevreden voelt. Je hersenen passen zich aan met als gevolg dat deze zelf minder dopamine zal aanmaken. Totdat je hersenen helemaal geen dopamine meer aanmaakt en je je geluk alleen nog uit drugs kan halen. Voor gezonde hersenen is het dus verstandig om matig te zijn met alcohol en geen drugs te gebruiken. Ga er verantwoord mee om.

Verder lezen:

 

 

 

Sports equipment photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Alcoholverslaving; zo herken je het en zo kom je ervan af!

Previous article

5 veel gestelde vragen over verkoudheid

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid