gezondheidontspannen

Wat te doen bij paniekaanval? Hoe krijg je het onder controle

0
Wat te doen bij paniekaanval - hoe krijg je het onder controle

Een paniekaanval is het beste te omschrijven als een golf van intense angst waardoor je ineens overvallen wordt. Je voelt je misselijk, je hart slaat op hol, het zweet breekt je uit en je hebt het gevoel dat je niet meer kunt ademen. Een paniekaanval voelt super intens en wordt als enorm heftig ervaren. Zo’n aanval duurt doorgaans enkele minuten tot een half uur en daarna zwakt het weer af. Maar wat te doen bij paniekaanval om het onder controle te krijgen? We geven je een uitleg wat een paniekaanval is en hoe je er mee om kunt gaan.

In Nederland heeft bijna 4 procent van de mensen wel eens een paniekaanval gehad. Je bent dus zeker niet de enige die het overkomt. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over een paniekaanval en wat je kunt doen als de angst de baas over je wordt.

 

Symptomen van een paniekaanval

De symptomen van een paniekaanval zijn:

  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Trillen of beven
  • Flauwvallen
  • Misselijkheid, maagpijn, waardoor je gaat overgeven of diarree krijgt
  • Pijn of een drukkend gevoel op de borst
  • Naar adem snakken, kortademigheid (hyperventilatie)
  • Een gejaagd gevoel
  • Koude rillingen
  • Duizeligheid
  • Droge mond
  • Angstgedachten
  • Wazig zien
  • Je hebt het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, dat je gek wordt of zelfs doodgaat

Als de paniekaanval voorbij is kun je nog heel heftig natrillen of in huilen uitbarsten.

 

Vicieuze cirkel

Soms duurt een paniekaanval langer dan enkele minuten waardoor de klachten die je ervaart erger worden. Je hart gaat nog heftiger kloppen dan dat het al doet, het lukt je helemaal niet meer om jeademhaling onder controle te krijgen, je wordt duizelig en je ziet wazig. Dit zorgt ervoor dat de angst alleen nog maar groter wordt en je in paniek raakt. Nadenken lukt niet meer, het enige wat je wilt is vluchten, schreeuwen of wegkruipen. De angst wordt de baas over je.  

Als je al eens een paniekaanval hebt gehad, dan wil je het liefst de plek of situatie vermijden waaraan je je paniekaanval linkt, uit angst voor een nieuwe paniekaanval. Je krijgt als het ware een angst voor de angst. Het is belangrijk om hier niet aan toe te geven door de plek of situatie te vermijden. Als je regelmatig wordt overvallen door een paniekaanval, dan heb je mogelijk een paniekstoornis. Ga dan zo snel mogelijk op zoek naar professionele hulp.

 

Hoe ontstaat een paniekaanval?

Wat kun je doen bij een paniekaanvalAls je eenmaal een keer een paniekaanval hebt gehad, dan kun je bang worden voor een volgende paniekaanval. Deze angst geeft zoveel spanning dat het weer een paniekaanval kan veroorzaken. Er zijn nog meer situaties te noemen waardoor er een paniekaanval kan ontstaan. Ook zijn er factoren te noemen waardoor de kans op een paniekaanval groter wordt. We zetten een aantal situaties en factoren op een rij:

  • De schok van een gevaarlijke situatie waardoor je ineens niet meer weet wat je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig ongeluk of een huis die in brand staat.
  • Spanning omdat je iets gaat doen wat je heel spannend vindt.
  • Je denkt dat iets heel gevaarlijk is.
  • Stress en vermoeidheid vergroot de kans op een paniekaanval.
  • Cafeïne kan lichamelijke klachten van angst verergeren. Wees dus matig met koffie, cola en energydrank.

 

Wat kun je doen bij een paniekaanval?

Als je merkt dat je een paniekaanval krijgt, kun je proberen deze zelf weer onder controle te krijgen. Breng meteen je focus naar je ademhaling. Adem in 3 tellen rustig in en in 6 tellen weer rustig uit. Probeer of je je aandacht volledig op je ademhaling kunt vestigen. Als je voelt dat je ademhaling weer wat rustiger wordt, drink dan een glas water. Drink het rustig op. Drink het met aandacht en voel het water door je lichaam gaan. Ga daarna iets doen wat de aandacht van de paniekaanval afleidt. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke oefeningen, een rondje wandelen of even met iemand een praatje maken.

Realiseer je dat de paniekaanval ook vanzelf weer weggaat, binnen enkele minuten tot maximaal anderhalf uur.

Het kan zijn dat het eenmalig is, wellicht is het een teken dat je stress ervaart, vermoeid bent en het wat rustiger aan moet doen. Wellicht neem je té veel hooi op je vork. Probeer erachter te komen wat de trigger van deze paniekaanval was. Welke gedachten had je op dat moment? Heb je last van stress of spanning zonder dat je het beseft had? Is er een bepaalde situatie wat de spanning en angst oproept? Zodra je weet wat de trigger is, kun je er ook gericht wat aan doen.

 

Ga op zoek naar professionele hulp

Heb je vaker last van een paniekaanval, ga dan op zoek naar professionele hulp om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen. Je huisarts kan je daarin begeleiden. Hoe eerder je hulp inschakelt, des te sneller kun je weer uit de cirkel komt.

 

Wanneer bel je de huisarts bij een paniekaanval?

Heb je last van een druk of pijn op de borst die niet weggaat als je rustig aan liggen? Of ben je erg benauwd en heb je het gevoel dat je niet meer uit die paniekaanval komt? Neem dan direct contact op met de huisarts of huisartsenpost.

Verder lezen:

 

 

 

 

Head ache photo created by yanalya - www.freepik.com
Office worker photo created by master1305 - www.freepik.com

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

5 veel gestelde vragen over verkoudheid

Previous article

Is het eten bereidt in de airfryer gezond?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid