gezondheidlichaam

Bescherm jezelf: Het belang van regelmatige gezondheidscontroles

0
Bescherm jezelf Het belang van regelmatige gezondheidscontroles

Regelmatig je gezondheid laten controleren is belangrijk op elke leeftijd. Het is immers dé manier om bepaalde ziekten of aandoeningen te voorkomen of gewoon om jezelf gerust te stellen bij eventuele klachten.

Welke soorten gezondheidscontroles zijn er?

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om je algemene gezondheid te laten onderzoeken, bij de huisarts of bij gespecialiseerde artsen. Zo kan je regelmatig bloed laten afnemen, maar kan je ook urinetesten, gehoortesten en visuele testen, biometrisch onderzoek en bloeddrukmetingen laten afnemen. Voor vrouwen is een regelmatig gynaecologisch onderzoek dan weer nuttig, of een mammografie vanaf de leeftijd van 50 jaar. Vanaf een bepaalde leeftijd zijn cardiovasculaire onderzoeken om de gezondheid van je hart in kaart te brengen een goed idee, net zoals ademhalingstesten.

Hoe gaan gezondheidscontroles in zijn werk?

Consultatie bij de huisarts

Wanneer je een afspraak maakt bij de huisarts kan je vaak al vermelden waarvoor je precies een bezoek wilt inplannen. Je maakt best meteen duidelijk dat het om een routinecontrole gaat voor je gezondheid. Aan de hand van bepaalde vragen en voorgaande gezondheidsonderzoeken zal je huisarts weten welke controles voor jou belangrijk zijn.

Kom je bij de dokter wegens specifieke klachten of met een bepaalde vraag? Haal dit dan zeker ook zelf aan.

Hoe vaak je gezondheid laten onderzoeken?

Heb je bepaalde klachten? Dan is het een goed idee om een onderzoek niet te lang uit te stellen. Sommige mensen blijven, afhankelijk van de ernst van bepaalde klachten, veel te lang rondlopen met pijn of ongemak. Toch is dat vaak helemaal niet nodig, er hoeft immers niet altijd iets mis te zijn en de meeste aandoeningen zijn ook weer relatief eenvoudig te genezen. Op gezondheidscontrole gaan is dus de boodschap.

Ook als je geen last hebt is het belangrijk om sommige onderzoeken jaarlijks of om de twee jaar te laten uitvoeren. Zeker wanneer er bepaalde erfelijkheden in de familie zijn, is het een goed idee om verschillende aspecten van je gezondheid goed op te volgen.

Zelf je gezondheid opvolgen

Om je gezondheid op te volgen hoef je niet altijd naar de huisarts of naar een gespecialiseerde arts te gaan. Sommige zaken kan je thuis ook gewoon controleren. Door waakzaam te zijn over je eigen lichaam, kan je zelf besluiten om bepaalde testen af te nemen. Heb je bijvoorbeeld symptomen zoals jeuk of pijn bij het plassen en is er een mogelijkheid dat je een soa hebt opgelopen door onveilig te vrijen? Dan kan je een online soa test bestellen voor thuis. Zo heb je meteen uitsluitsel over bepaalde overdraagbare aandoeningen. Hoewel je niet alle soa’s zelf kan opsporen, kan je wel heel eenvoudig een chlamydia thuistest afnemen om uitsluitsel te brengen.

Bij twijfel ga je best toch langs bij de dokter.

 

 

Lees ook eens:

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Welke auto immuunziekte soorten zijn er?

Previous article

Zo bescherm je jezelf tegen Legionella in drinkwater

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid