Een schouder die pijn doet kan duiden op een stijve schouder, ook wel een ‘frozen shoulder’ genoemd. Een frozen shoulder is een gewrichtsontsteking die zomaar kan ontstaan. Soms is het een gevolg van een immuunreactie van het lichaam. Het kan ook ontstaan na trauma, zoals een val. In dit artikel geven we je meer informatie over een frozen shoulder en vind je enkele oefeningen die je kunt doen om snel te herstellen. Maar mag je met een frozen shoulder zwemmen? En waar moet je op letten als je het water in gaat? We leggen het je uit.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder begint meestal met een pijnlijk schoudergewricht, en eventueel pijn in de bovenarm. Bewegen doet pijn, waardoor je je arm het liefst stilhoudt. De schouder gaat vervolgens verstijven en vastzitten waardoor het net lijkt alsof je schouder bevroren is. De oorzaak van een frozen shoulder zijn ontstekingen van het gewrichtskapsel. Als reactie op de ontsteking, verdikt en verstijft het kapsel waardoor de bewegingsvrijheid van de schouder wordt beperkt. Behalve een immuunreactie en een trauma kan een het ook ontstaan door:
- Een schouderoperatie. Na een schouderoperatie is het goed om oefeningen te doen die de schouder weer beweeglijk en soepel maken. Doe je dit niet goed, dan kun je last krijgen van een frozen shoulder.
- Diabetes en Ziekte van Parkinson. Mensen met deze ziekten hebben een verhoogde kans om er last van te krijgen.
- Stress. Spanningen in het lichaam kunnen zich nestelen in je gewrichten. Gebeurt dit in het schoudergewricht, dan kun je een frozen shoulder krijgen.
Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf weer over, maar dit kan minimaal zes maanden tot één jaar duren. In erge gevallen kun je wel drie jaar last hebben van een frozen shoulder! Het is belangrijk om de stijve schouder te blijven bewegen. Soms is een medicijn tegen de pijn, zoals paracetamol, naproxen en ibuprofen, noodzakelijk.
Mag je zwemmen met een frozen shoulder?
Zoals hierboven al even werd aangestipt, is het belangrijk om met een frozen shoulder in beweging te blijven. Kun je je arm en schouder alweer een beetje bewegen? Dan kun je gerust gaan zwemmen met een frozen shoulder. Wissel verschillende zwemstijlen met elkaar af om te voorkomen dat je steeds dezelfde beweging met je schouder maakt. Dit verergert namelijk de ontsteking. Zwemmen in warm water (bijvoorbeeld in een spa) is daarnaast een goede aanbeveling. Het warme water zorgt voor een goede doorbloeding van spieren en gewrichten. Hierdoor zal de frozen shoulder sneller genezen.
Tips als je gaat zwemmen met een frozen shoulder
Een frozen shoulder kan helaas lang duren voordat zij helemaal genezen is. Deze gewrichtsontsteking bestaat uit drie fasen. Tijdens iedere fase kun je kleine oefeningen doen om de frozen shoulder te verhelpen en sneller sporten zoals zwemmen op te pakken.
1. Pijnfase.
Deze fase kenmerkt zich door pijn. Het schoudergewricht zit nog niet vast, maar het wordt steeds pijnlijker en lastiger om de schouder en arm te bewegen. Doe in deze fase simpele oefeningen om het gewricht in beweging te houden. Dit kan door de arm ontspannen en voorzichtig rond te draaien. Doet dit erg veel pijn? Dan kan een medicijn of prik in de schouder bij de huisarts 1 tot 3 maanden voor verlichting zorgen.
2. Bevriezingsfase.
Deze fase volgt niet altijd. Gebeurt dit wel, dan komt de schouder helemaal vast te zitten. De pijn neemt af, maar de beweeglijkheid van het schoudergewricht wordt sterk beperkt. Het is belangrijk om oefeningen te doen in deze fase. Ga bijvoorbeeld met je frozen shoulder tegen de muur staan. Zet je arm omhoog tegen de muur en kruip met je vingers steeds verder omhoog. Houd deze houding vast en laat je arm dan langzaam ontspannen zakken. Deze oefening en meer kun je herhalen en drie keer per dag uitvoeren.
3. Ontdooiingsfase.
In deze fase komt de schouder los. Als de schouder niet vast is komen te zitten, volgt deze fase op de pijnfase. Het doen van schouderoefeningen gaat steeds makkelijker. De schouder beweegt soepel en de pijn is zo goed als verdwenen. Tijdens deze fase kun je ook weer goed sporten beoefenen, zoals zwemmen. Belangrijk is om de bewegingen zo afwisselend mogelijk te houden. Kijk of er mogelijkheden zijn thuis en op het werk, en pas je werkzaamheden aan.
Om het sporten te vergemakkelijken, kun je diverse oefeningen doen. Deze oefeningen richten zich op beweeglijkheid, heffen en reiken van de borst-, arm-, schouder- en schouderbladspieren.
Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:
- Wat is discusprotrusie en welke oefeningen kun je doen?
- Mag je met krentenbaard zwemmen?
- Mag je met waterpokken zwemmen?
- Mag je zwemmen met gordelroos?
- Wanneer mag je zwemmen met hechtingen? Tips waar op te letten.
- Mag je zwemmen met een schimmelinfectie?
- Mag je zwemmen met een ontstoken oog en waar op te letten?
- Waar moet ik op letten als ik wil zwemmen met oorontsteking?
- Mag je zwemmen met gips? Tips waar je op kunt letten.
- Tips als je gaat zwemmen met een blaasontsteking
- Mag je zwemmen met een brandwond? Tips waar je op kunt letten.
Shoulder pain photo created by Racool_studio - www.freepik.com Swimming swimmer photo created by freepik - www.freepik.com