gezondheidlichaam

Welke auto immuunziekte soorten zijn er?

0
Welke auto immuunziekte soorten zijn er

Auto-immuunziekten zijn complex en helaas gaan veel mensen jaren door met symptomen en zonder diagnose. Enkele veel voorkomende vroege symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, haaruitval en huiduitslag. Voor sommige auto-immuunziekten heb je medicijnen nodig. Er kunnen echter veel symptomen worden beheerst en genezen door veranderingen in het dieet en de levensstijl. Er zijn meer dan 80 verschillende auto immuunziekte soorten beschreven. In deze blog bespreken we de meest voorkomende.

 

Wat is een auto-immuunziekte?

Gewoonlijk kan jouw immuunsysteem het verschil zien tussen vreemde cellen en jouw eigen cellen. Dit werkt soepel om je gezond te houden. Bij een auto-immuunziekte beschouwt het immuunsysteem een deel van jouw lichaam, zoals jouw gewrichten of huid, als vreemde indringers. Het maakt eiwitten vrij die auto-antilichamen worden genoemd en die gezonde cellen aanvallen.

Sommige auto-immuunziekten vallen slechts één orgaan aan, zoals diabetes type 1, die de alvleesklier aantast. Andere ziekten, zoals lupus, kunnen het hele lichaam en veel verschillende organen aanvallen. Laten we meer leren over de meest voorkomende auto-immuunziekten. Als een aantal van de symptomen bekend voorkomen, bezoek dan zeker je huisarts voor een evaluatie.

 

Lupus

Systemische lupus erythematosus (SLE) wordt vaak gekenmerkt door de malar (vlindervormige) uitslag die tijdens opflakkeringen op het gezicht kan verschijnen. Maar in zijn systemische vorm is lupus zoveel meer dan alleen de impact op de huid. Lupus tast veel organen aan, waaronder de gewrichten, nieren, hersenen en het hart.

Gewrichtspijn, vermoeidheid en huiduitslag behoren tot de meest voorkomende symptomen. Andere omvatten: kortademigheid, pijn op de borst, hoofdpijn, verwardheid, droge ogen, koorts en huidlaesies.

 

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte waarbij het immuunsysteem jouw gewrichten aanvalt. Dit kan roodheid, warmte, pijn en stijfheid in de gewrichten veroorzaken. Bij sommige mensen kan de aandoening een breed scala aan lichaamssystemen beschadigen, waaronder de huid, ogen, longen, hart en bloedvaten.

De ontsteking die gepaard gaat met reumatoïde artritis kan ook andere delen van het lichaam beschadigen. Hoewel nieuwe medicijnen de behandelingsopties drastisch hebben verbeterd, kan ernstige reumatoïde artritis lichamelijke handicaps veroorzaken.

 

Diabetes type 1

De alvleesklier produceert het hormoon insuline, dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij type 1-diabetes valt het immuunsysteem insulineproducerende cellen in jouw alvleesklier aan en vernietigt deze. Hierdoor ontstaat een onbalans ontstaat waarbij de bloedsuikerspiegel ongecontroleerd wordt zonder tussenkomst.

Chronische hoge bloedsuikerresultaten kunnen de bloedvaten en organen beschadigen, waaronder het hart, de nieren, de ogen en de zenuwen.

 

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een neurologische auto-immuunziekte die de myelineschede beschadigt, de beschermende laag rond zenuwcellen in jouw centrale zenuwstelsel. Schade aan de myelineschede vertraagt de transmissiesnelheid tussen jouw hersenen en ruggenmerg van en naar de rest van jouw lichaam.

Deze schade kan leiden tot gevoelloosheid, zwakte, evenwichtsproblemen en moeite met lopen. De ziekte komt in verschillende vormen voor die zich in verschillende snelheden ontwikkelen.

 

Myasthenia Gravis

Myasthenia gravis, een andere neurologische auto-immuunziekte, beïnvloedt zenuwimpulsen die de hersenen helpen de spieren te beheersen. Wanneer de communicatie van zenuwen naar spieren verstoord is, kunnen signalen de spieren niet aansturen om samen te trekken.

Het meest voorkomende symptoom is spierzwakte, die verergert met activiteit en verbetert met rust. Spieren die oogbewegingen, ooglidopening, slikken en gezichtsbewegingen beheersen, worden vaak beïnvloed.

 

Ontstekingsdarmziekte

Inflammatoire darmaandoening (PDS) veroorzaakt een ontsteking in het slijmvlies van de darmwand. De twee soorten IBD beïnvloeden een ander deel van het maagdarmkanaal. Zij zijn:

  • De ziekte van Crohn kan elk deel van het maagdarmkanaal doen ontsteken, van de mond tot de anus
  • Colitis ulcerosa treft alleen het slijmvlies van de dikke darm (colon) en het rectum

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn delen symptomen zoals diarree, rectale bloedingen, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Voor sommige patiënten is IBD een milde ziekte. Voor andere ziektes is het een slopende aandoening die tot levensbedreigende complicaties kan leiden.

 

De ziekte van Addison

De ziekte van Addison heeft invloed op de bijnieren, die de hormonen cortisol, aldosteron en androgene hormonen produceren. Te weinig cortisol kan invloed hebben op hoe het lichaam koolhydraten en glucose gebruikt en opslaat. Een tekort aan aldosteron kan leiden tot natriumverlies en overtollig kalium in de bloedbaan.

Symptomen van de ziekte van Addison zijn vermoeidheid, zwakte, gewichtsverlies en lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).

 

Darmgezondheid

Het grootste deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen, dus darmgezondheid draagt rechtstreeks bij aan auto-immuunziekten.Het grootste deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen, dus darmgezondheid draagt rechtstreeks bij aan auto-immuunziekten.

Een aandoening die de laatste tijd meer aandacht krijgt, wordt “lekkende darm” genoemd. Een ontsteking in de darm die ertoe leidt dat onverteerde voedseldeeltjes, bacteriën en andere materialen in de bloedbaan terechtkomen. Dit veroorzaakt vervolgens allergieën, gevoeligheden en ontstekingen in andere delen van het lichaam. Genezing van het spijsverteringsstelsel is essentieel bij het beheersen van auto-immuunsymptomen.

Vermijd dingen die ontstekingen verhogen, zoals suiker, transvet, alcohol en roken. Concentreer je op dingen die ontstekingen verminderen. Zoals regelmatige lichaamsbeweging met een lage intensiteit en voedingsmiddelen zoals kokosolie, avocado’s, olijven, groenten, kruiden, zalm en sardines.

 

Veranderen van lifestyle

Hoewel bepaalde auto-immuunziekten in families kunnen voorkomen, zoals multiple sclerose en lupus, hebben de meeste geen bekende oorzaak. Onderzoekers vermoeden dat de oorzaak te maken kan hebben met omgevingsfactoren zoals voeding, blootstelling aan chemicaliën, infecties en stress.

Een onderliggend symptoom van een auto-immuunziekte is een ontsteking als gevolg van een overactief immuunsysteem. Bepaalde veranderingen in het dieet, het nemen van supplementen, lichaamsbeweging en het verminderen van stress zijn allemaal belangrijk.

 

 

Lees ook eens:

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Bij krentenbaard sudocreme gebruiken

Previous article

Bescherm jezelf: Het belang van regelmatige gezondheidscontroles

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid