gezondheidlichaamvoeding

Hoe ontstaat cellulite en wat kun je er aan doen?

0
Hoe ontstaat cellulite en wat kun je er aan doen

Cellulite kan vervelend zijn. Zeker als je in een badpak of bikini naar het strand wilt gaan. Misschien schaam je jezelf, voor de bobbeltjes en putjes in je benen. Je wilt zo snel mogelijk van je cellulite af. Maar hoe kom je van deze vetophopingen af? En hoe ontstaat cellulite eigenlijk? Dat kun je hier allemaal lezen.

 

Wat is Cellulite?

Cellulite is een aandoening, waarbij onderhuidse vetcellen zichzelf opstapelen. Deze vetcellen bevinden zich in het onderhuidse bindweefsel, waar ze vetbultjes en kleine bobbels veroorzaken. Als gevolg hiervan, krijg je een sinaasappelhuid. De huid wordt hierdoor minder egaal en strak. Bij een verstoorde vocht- en bloedcirculatie, kan het lichaam de afvalstoffen niet meer kwijt. In dat geval krijgt cellulite meer kans, om zich over het lichaam te verspreiden. De vetophopingen komen vaak op de billen, dijen en benen voor. Veel mensen vinden cellulite er onaangenaam uitzien.

 

Hoe ontstaat cellulite?

We kennen de ‘aandoening’ allemaal. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? Als je cellulite hebt dan kan dat verschillende of meerdere oorzaken hebben. We geven je hieronder verdere uitleg.

 

Hormonen en de vorm van het bindweefsel

Oestrogeen is de voornaamste boosdoener bij cellulite. Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor vetopslag. Mannen hebben daarom nauwelijks last van cellulite. Ook de opbouw van het vrouwelijke bindweefsel is anders dan bij mannen. Bij vrouwen is het bindweefsel namelijk verticaal opgebouwd, waardoor de vetophopingen meer kans krijgen. Deze bindweefselstrengen duwen de vetcellen omhoog, waardoor er oneffenheden en bobbels ontstaan.

 

Erfelijke aanleg

De aandoening kan ook van erfelijke aard zijn. Als cellulite bij andere familieleden voorkomt, heb je zelf ook meer kans op cellulite. Dit geldt ook voor overgewicht en oedeem bijvoorbeeld. Maar overgewicht is geen directe oorzaak van cellulite.

 

Leefstijl

Ongezonde eetgewoontes kunnen ook cellulite veroorzaken. Denk aan voeding met veel vetten, suikers en zout. Door te veel aan zout eten, houd je bovendien meer vocht vast. Ook te weinig vezels en vitaminen zorgen voor het ontstaan van cellulite. Een hoger vetpercentage gaat vaak samen met cellulite. Dit komt door het benuttigen van veel suiker, snelle koolhydraten en te weinig lichaamsbeweging. Naast dat je meer ongezond visceraal vet krijgt, krijg je ook vetophopingen in het bindweefsel. Daarom is cellulite soms een bijwerking van obesitas. Maar ook slanke mensen kunnen cellulite krijgen.

 

Verstoringen in het lymfe- en bloedcirculatiesysteem

Soms is een verstoorde vocht- en lymfecirculatie de oorzaak. Daarnaast werkt het onderhuidse bloedcirculatiesysteem minder goed. Ons lichaam wordt dagelijks aan schadelijke stoffen blootgesteld. Deze “afvalstoffen” moet het lichaam ook weer kwijt. Als het bloed- en lymfecirculatiesysteem niet goed meer werkt, kunnen de afvalstoffen zich in het bindweefsel op gaan stapelen. Daardoor worden de vetcellen groter en kunnen ze oneffenheden in de huid veroorzaken. Vocht hoopt zich rondom de vetcellen op, waardoor er putjes en bobbeltjes in de huid verschijnen.

 

Slappe huid

Ook een oudere of slappe huid kan cellulite veroorzaken. Het bindweefsel rekt dan uit en biedt geen stevigheid meer. Dit kan na een operatie zijn, zoals een maagverkleining of door te snel afvallen. Maar ook een zwangerschap kan voor een opgerekte huid zorgen. Het is niet mogelijk, om een erg slappe huid, weer strakker te laten worden.

 

Verklevingen in de huid

De onderhuid kan met de spieren, lederhuid en opperhuid gaan verkleven. Ook plakken de vetcellen daardoor aan elkaar vast. Hierdoor ontstaan vetophopingen. Huidverklevingen kunnen zeer pijnlijk zijn. Dit komt doordat de zenuwen soms bekneld raken.

 

Waarom ontstaat Cellulite vooral op je benen en billen?

Vrouwen hebben van nature veel vetweefsel. Vet biedt extra bescherming tijdens de zwangerschap en de bevalling. Oestrogeen zorgt voor de aanmaak van vetcellen. Het vetweefsel zit bij vrouwen vooral op de (boven)benen en billen. Daarom komt cellulite vaak op deze plaatsen voor.

 

Wat te doen tegen cellulitis?

We gaan nu verder met het onderwerp wat je kunt doen tegen Cellulitis. We geven je enkele tips waar je op kunt letten of welke methodes je kunt gebruiken om het te verminderen.

 

Bevriezing

Er zijn verschillende manieren om cellulite tegen te gaan. Het bevriezen van vetcellen is tegenwoordig een effectieve methode. Dit kan bijvoorbeeld via “Coolcurve” worden gedaan. De huid wordt eerst warm gemaakt. Vervolgens zal de huid aan een zeer lage temperatuur worden blootgesteld. Door de bevriezing, zullen de vetcellen krimpen en zal cellulite sterk afnemen. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig.

 

Subscisie

Ook kunnen de bindweefselstrengen, via een kleine ingreep, naar beneden worden getrokken. Dit gebeurt door middel van “subscisie”. Dit is het wegsnijden van de bindweefselstrengen. Deze kleine ingreep, biedt een permanente oplossing tegen cellulite.

 

Gezonde leefstijl hanteren

Daarnaast is het belangrijk om een gezonde leefstijl te hanteren. Drink veel water en vochtafdrijvende thee. Eet fruit, groenten, zaden en volkorenproducten. Neem daarbij voldoende vitaminen en mineralen in. Maar beweeg ook voldoende. Dagelijks minimaal een uur bewegen, kan cellulite aanzienlijk verminderen. Verder kunnen massages helpen, om de vetophopingen weg te duwen.

 

Lees ook eens:

 

Image by master1305 on Freepik
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Afkicken van suiker? We geven je 10 waardevolle tips.

Previous article

Je nieren ontgiften; zo kun je dat doen!

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid