Legionella is een bacterie die zich kan ontwikkelen in water. Dit gebeurt met name in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius. Wanneer je besmet water inademt, bijvoorbeeld via verneveling of damp, kun je ziek worden van Legionella. Een van de mogelijke bronnen van besmetting is het drinkwater thuis. Daarom zullen we in dit artikel bespreken hoe je jezelf kunt beschermen tegen Legionella in drinkwater.

Wat is Legionella en waarom is het gevaarlijk?

Legionella is een bacterie die de ziekte van Legionella kan veroorzaken, ook wel bekend als veteranenziekte. Deze ziekte kan variëren van milde symptomen zoals koorts en hoesten tot ernstige longontsteking en in zeldzame gevallen zelfs tot overlijden. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen en rokers lopen een groter risico om ziek te worden van Legionella.

Hoe kan Legionella in drinkwater terechtkomen?

Legionella kan in drinkwater terechtkomen door verschillende redenen. Een van de belangrijkste is een besmette waterleiding. Wanneer het water in de leidingen niet regelmatig wordt ververst, kan Legionella zich vermenigvuldigen en een risico vormen. Ook kunnen installaties zoals douchekoppen, kranen en whirlpools een ideale omgeving bieden voor de groei van Legionella. Daarnaast kan ook het verkeerd afstellen van de watertemperatuur een rol spelen bij de ontwikkeling van Legionella.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen Legionella in drinkwater?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen Legionella in drinkwater:

  1. Houd de watertemperatuur op de juiste stand: Stel de temperatuur van je boiler of geiser in op minimaal 60 graden Celsius. Bij deze temperatuur kan Legionella niet overleven.
  2. Spoel leidingen regelmatig door: Als je langere tijd geen water hebt gebruikt, spoel dan de leidingen door voordat je het water weer gebruikt. Laat het water enkele minuten stromen totdat het op de gewenste temperatuur is.
  3. Reinig en onderhoud waterinstallaties: Zorg ervoor dat douchekoppen, kranen en andere waterinstallaties regelmatig worden gereinigd en onderhouden. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.
  4. Gebruik een Legionella zelftest: Een Legionella zelftest kan je helpen om de aanwezigheid van Legionella in je drinkwater te detecteren. Deze tests zijn gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen snel resultaten opleveren. Door regelmatig een test uit te voeren, kun je vroegtijdig mogelijke besmettingen opsporen en passende maatregelen nemen.

Door bovenstaande maatregelen in acht te nemen is de kans op besmetting klein en kun je zonder zorgen genieten van drinkwater.

 

Lees ook eens: