gezondheidsporten

Sporten met liesbreuk. Waar moet je op letten?

0
Sporten met liesbreuk, waar moet je op letten

Ben jij graag in beweging, maar heb je last van liesklachten? Dan vraag jij je misschien af wanneer jij jouw dagelijkse sportsessies weer mag hervatten. Afhankelijk van jouw klachten en of je wel of niet een operatie hebt gehad mag je alweer vrij snel gaan sporten.

 

Wat is een liesbreuk?

Als jij een liesbreuk hebt, zit er een opening in jouw buikwand waardoor een stukje darm of buikvlies uitpuilt. Dit wordt ook wel de breukzak genoemd. Je kan dit opmerken doordat je aan de buitenkant een zwelling of bult ziet. Vaak is de oorzaak een zwakke plek in de buikwand. Ongeveer een op de vier mannen krijgt last van een liesbreuk, vrouwen daarentegen hebben er een stuk minder vaak last van.

Een van de belangrijkste symptomen van een liesbreuk is een zwelling of bult in je lies, in combinatie met een branderig, pijnlijk gevoel. Het is echter niet zo dat je het altijd vanaf buiten kan zien. Als jij je inspant, kan het zijn dat de zwelling beter zichtbaar is doordat het meer naar buiten puilt. Denk hierbij aan zwaar tillen, maar ook als je niest of hoest. Zoals eerder genoemd kan je pijnklachten ervaren bij een liesbreuk. Deze verschijnselen nemen vaak geleidelijk toe, maar het kan ook zijn dat je nergens last van hebt.

 

Maar hoe ontstaat een liesbreuk nu precies?

Vaak ontstaat een liesbreuk geleidelijk en heb je het niet meteen door. Een van de mogelijke oorzaken is zwaar lichamelijk werk. Tevens kan een liesbreuk veroorzaakt worden door de volgende factoren:

  • Overgewicht;
  • Een zwangerschap;
  • Te veel en hard persen tijdens de stoelgang.

 

Er zijn twee mogelijke operaties voor mensen die last hebben van een liesbreuk, namelijk:

  • Een kijkoperatie. Bij dit type operatie worden er een paar sneetjes in de buik gemaakt en wordt er geopereerd via de navel. Een kijkbuis wordt ingebracht en via een andere snee wordt de zwakke plek verstevigd met een kunststof matje. Er vindt volledige verdoving plaats en de meeste patiënten zijn na een week weer hersteld.
  • Een open operatie. In de lies of buikwand, afhankelijk van waar de breuk precies zit, wordt een snede gemaakt voor de operatie. De breukzak wordt verwijderd en door middel van een kunststof matje wordt de buikwand verstevigd. Vaak worden oplosbare hechtingen gebruikt om de snee dicht te maken. Het herstel duurt meestal iets langer dan na een kijkoperatie.

 

Mag je sporten met een liesbreuk?

start rustig met sporten als je een liesbreuk hebtBen jij een sportief type en wil je graag in beweging blijven, ook als je last hebt van een liesbreuk? Op het moment dat je geen klachten ervaart mag je gewoon sporten. Ook na een operatie mag je vrij snel weer gaan bewegen, mits je geen pijn meer hebt. Het is wel belangrijk dat je dit rustig opbouwt. Wacht met fietsen, zwemmen of hardlopen ten minste twee weken. Aangezien er tijdens een fietstocht druk en wrijving kan ontstaat in het geopereerde gebied, kan het zijn dat het herstel van de wond achterblijft. Vanwege de hechtingen wordt het afgeraden om meteen na de operatie te gaan zwemmen. Tot slot is krachttraining ook iets wat je het beste pas na twee à drie weken kan gaan opbouwen. Om problemen te voorkomen kan je het beste advies vragen aan een sportfysiotherapeut of sportarts. Hij of zij kan advies geven over een sportschema aangepast aan jouw situatie.

 

Tips als je gaat sporten met een liesbreuk

Regelmatig bewegen is altijd gezond, zo ook na een operatie. Het stimuleert namelijk de bloedcirculatie en het zal jouw herstel versnellen. Begin met minder intensieve bewegingen, zoals een wandeling of huishoudelijke taken. Na enkele weken kan je, afhankelijk van hoe jij je voelt, intensievere sporten weer oppakken. Probeer bijvoorbeeld ook eens wat yoga oefeningen die niet zo intensief zijn.

Als je wilt gaan sporten op het moment dat je liesklachten hebt of na een operatie, kan je het beste advies vragen aan een sportarts of sportfysiotherapeut. Welke oefeningen veilig zijn om te doen, hangen af van jouw situatie en lichaam. Online kan je workouts vinden die normaal gesproken geschikt zijn als je liesklachten hebt.

Het allerbelangrijkste is dat jij goed luistert naar jouw lichaam. Op het moment dat je pijn ervaart aan je lies kan je het beter even rustiger aandoen. Door goed hiernaar te luisteren zal het herstel uiteindelijk soepeler verlopen. Volg de adviezen op van een sportarts of sportfysiotherapeut, maar als iets niet goed voelt kan je er beter nog even mee wachten.

 

Bekijk ook onze andere wandelaarsvragen:

 




Exercise photo created by jcomp - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Yoga voor het slapen? Waarom yoga zorgt voor goede nachtrust

Previous article

Wanneer mag je wandelen na een hernia operatie?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid