gezondheidsporten

Mag je wandelen met een verstuikte enkel?

0
Mag je wandelen met een verstuikte enkel

Ben jij net lekker aan het wandelen of hardlopen als je ineens misstapt en last krijgt van een verstuikte enkel? Je merkt dit doordat het vervolg van de wandeling erg pijnlijk is en daarnaast kan je enkel blauw en dik worden. Er zijn namelijk bloedvaten stuk gegaan toen jij je verstapte. Wil je meer te weten komen over het herstel en of je mag wandelen met een verstuikte enkel, lees dan snel verder.

 

Wat is een verstuikte enkel?

Het gebeurt iedereen wel eens: je bent buiten aan het wandelen en ineens klapt je voet om, naar buiten of naar binnen. Met als gevolg dat je enkel dik wordt en pijn gaat doen. Op dit moment is er sprake van een verstuikte, ook wel verzwikte genoemd, enkel. Wat gebeurt er nu precies op het moment dat je jouw enkel verstuikt? De banden die om je enkel zitten om het stevig te houden rekken uit. Het kan zijn dat er een klein scheurtje in de banden is gekomen of dat het helemaal is doorgescheurd. Als dit gebeurt kunnen er ook kleine bloedvaatjes kapotgaan.

Op het moment dat jij jouw enkel hebt verstuikt, wordt dit behandeld met pijnbestrijding. Daarnaast wordt er gezorgd dat de zwelling zo snel mogelijk afneemt. Wat hierbij kan helpen is het dragen van een elastische kous of zwachtel. Het gebruik van een brace, spalk of tape kan nodig zijn als je een zwaardere verstuiking hebt opgelopen. Tevens kan het zijn dat een tijdelijk gipsverband wordt aangebracht.

 

Mag je wandelen met een verstuikte enkel?

Het wordt afgeraden om meteen te gaan wandelen met een verstuikte enkel. Om het herstel goed te laten verlopen kan je het beste de eerste een tot twee weken niet lopen. Bijna iedereen met een verstuikte enkel functioneert na ongeveer acht weken weer normaal. Na deze periode kan je het wandelen weer langzaam op gaan bouwen.

Aangezien een enkelbandblessure chronisch kan worden, kan je dit het beste niet forceren. Als je hier last van hebt zal je enkel instabiel en pijnlijk blijven en je hebt het gevoel dat je als je gaat wandelen meteen weer kan verzwikken. Bij langdurige klachten kan het zijn dat je coördinatie en kracht vermindert. Tevens kan het zijn dat je uithoudingsvermogen na een tijd afneemt.

 

Tips als je gaat wandelen met een verstuikte enkel

Tips als je gaat wandelen met een verstuikte enkelZoals eerder genoemd kan je beter nog niet gaan bewegen als je last hebt van een verstuikte enkel. Er zijn wel enkele tips om het herstel voorspoedig te laten verlopen.

  • Koel je enkel direct na het verstuiken voor een kwartier. Daarna kan je het de eerste een à twee dagen zo nu en dan koelen met koud stromend water.

  • Je kan verdere zwelling voorkomen door het in te zwachtelen met drukverband. Hierdoor wordt vocht beter afgevoerd en zal de zwelling verminderen en niet verergeren.

  • De eerste 48 uur kan je het beste je voet zo min mogelijk belasten. Houd je been zo veel mogelijk hoog, maar probeer het gewricht wel regelmatig te bewegen. Doe bijvoorbeeld wat yoga oefeningen of ademhalingsoefeningen.

  • Na twee dagen kan je langzaamaan weer wat gaan bewegen. Het is belangrijk om hierbij te luisteren naar je lichaam. Op het moment dat je pijnklachten ervaart kan je het beter even rustiger aan doen.
  • Sporten kan je het beste na enkele weken weer hervatten als je geen klachten meer hebt. Je kan nu ook weer regelmatig gaan wandelen. Uit voorzorg kan je een brace om de enkel doen.

 

Je kan ook uit voorzorg oefeningen doen om ervoor te zorgen dat de kans klein is om je enkel te verstuiken. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat jouw enkels stabieler, sterker en mobieler worden, om zo ongelukjes te voorkomen. Je kan een blessure nooit volledig voorkomen, maar je kan wel je best doen met gerichte training om de kans op blessures te verlagen. Een enkelverstuiking behoort tot de meeste voorkomende sportblessures.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Trail running photo created by wayhomestudio - www.freepik.com 

Aerobic photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wanneer mag je wandelen na een hernia operatie?

Previous article

Mag je wandelen met vocht in knie?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid