gezondheidsporten

Wanneer mag je wandelen na een hernia operatie?

0
Wanneer mag je wandelen na een hernia operatie

Een hernia is een verschuiving van de tussenwervelschijf, een kraakbenige structuur van de wervelkolom. Hernia’s ontstaan door slijtage en de broosheid van de tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn kleine kraakbeenachtige structuren in de wervelkolom. Zij liggen over de gehele lengte van de wervelkolom (cervicaal, thoracaal en lumbaal) en scheiden de wervels van elkaar. De belangrijkste functies zijn demping van de belasting en mobiliteit van de wervelkolom. Maar wanneer mag je wandelen na hernia operatie en hoe kun je dit het beste aanpakken? We leggen het je uit in dit artikel.

 

Wat veroorzaakt een hernia?

Hernia’s komen vaak voor bij mensen tussen 30 en 50 jaar, hoewel ze ook op andere leeftijden kunnen voorkomen. Het wordt over het algemeen toegeschreven aan een aantal factoren zoals:

  • Sedentarisme;
  • Veroudering;
  • Spierveranderingen;
  • Zwaarlijvigheid;
  • Roken.

Er zijn ook studies die het ontstaan ervan aan genetische factoren toeschrijven. In het algemeen leidt veroudering tot slijtage van de tussenwervelschijven, waardoor de ziekte ontstaat.

Direct of indirect trauma van de wervelkolom, zoals overmatig tillen van gewicht, een verkeerde houding, vooral in de werkomgeving, of het nu gaat om mensen die langdurig zittend werk verrichten of om mensen die handenarbeid verrichten die veel fysieke inspanning vergt, zijn ook doorslaggevende factoren voor het optreden van het probleem.

Hernia’s kunnen asymptomatisch zijn of symptomen veroorzaken. De meest pijnlijke hernia’s zijn die waarbij de zenuwwortel in de verdrukking komt.

 

Is er een behandeling voor hernia?

De hernia behandeling wordt in eerste instantie gedaan met medicijnen en fysiotherapie. De specialist zal het geval gedurende een bepaalde periode volgen, over het algemeen van één tot zes maanden. Als er geen aanzienlijke verbetering optreedt, kan hij een chirurgische behandeling voorstellen.

De eerste behandeling, die minder invasief is, is gericht op het onder controle houden en verlichten van de pijn, het bevorderen van het neurologisch herstel en, bijgevolg, het hervatten van de dagelijkse activiteiten door de patiënt.

De behandeling met geneesmiddelen gebeurt met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen om de ontsteking te verminderen, en ook pijnstillers kunnen worden gebruikt om de pijn te verlichten.

Na het begin van de behandeling moeten de symptomen in een periode van gemiddeld vier tot zes weken verminderen of verdwijnen. Een niet-invasieve behandeling moet fysiotherapiesessies omvatten met mobiliteits- en krachtoefeningen, spierontspanners, pijnstillende stromingen en ontstekingsremmende middelen.

 

Hernia operatie

Volgens onderzoek is voor slechts 10% van de hernia’s een operatie nodig. De meeste worden genezen met niet-agressieve therapieën. Wat er gewoonlijk gebeurt met mensen die aan hernia lijden, is dat ze worden doorverwezen voor een corrigerende operatie.

Alleen een wervelkolomspecialist kan beoordelen of een herniaoperatie nodig is. Chirurgisch ingrijpen kan aangewezen zijn in gevallen waarin de patiënt niet reageert op conservatieve klinische behandeling en progressieve en hevige pijn blijft houden.

 

Oriëntaties en postoperatieve zorg

Wervelkolomchirurgie veroorzaakt, net als elke andere operatie, angst en twijfels over de postoperatieve zorg. Zo is het van fundamenteel belang dat de patiënt de belangrijkste oriëntaties en postoperatieve verzorging van de wervelkolom kent. In de eerste plaats is het belangrijk te vermelden dat postoperatieve herniazorg individueel moet zijn, rekening houdend met de diagnose, de uitgevoerde ingreep en de gezondheidstoestand van de patiënt.

Hoewel er dus algemene postoperatieve richtsnoeren bestaan, zijn de beste gedragslijnen en aanbevelingen die welke worden besproken met de wervelkolomspecialist die verantwoordelijk is voor de behandeling.

 

Wanneer weer wandelen na hernia operatie?

Is het mogelijk om fysieke activiteit te doen na een herniaoperatiDe algemene regel is dat de patiënt op de eerste postoperatieve dag licht mag lopen met de hulp van het fysiotherapeutisch en verpleegkundig team. Met minimaal invasieve wervelkolom procedures kun je vaak al een paar uur na de operatie lopen.

Het chirurgische en verdovingsproces kan uiteindelijk voorbijgaande zwakte en duizeligheid veroorzaken, en daarom is het belangrijk dat de patiënt de eerste dagen na de operatie wordt ondersteund bij het lopen en baden.

 

Tips qua beweging en wandelen na de hernia operatie

De eerste terugkeer naar de dokter is gepland tussen 10 en 20 dagen na de operatie. Tot deze nieuwe evaluatie is het van belang dat de patiënt zich niet te veel inspant om het eerste genezingsproces te voltooien. De algemene postoperatieve aanbevelingen zijn:

  • Vermijd buitensporige inspanningen zoals rennen of gewichtheffen;
  • Vermijd langdurig zitten in een hoek van 90 graden;
  • Vermijd overmatig traplopen. Gebruik altijd de leuning;
  • Neem regelmatig rust in een luie stoel of in bed;
  • Zorg voor voldoende hydratatie;
  • De patiënt kan voor zichzelf zorgen (in huis rondlopen, naar het toilet gaan, zich omkleden, eten, baden, enzovoort);
  • Wandelen na een hernia operatie helpt de bloedsomloop te stimuleren en trombose te voorkomen.
  • Probeer een aantal eenvoudige yoga oefeningen te doen. Maar let er op dat het niet te veel van je lichaam vraagt.

 

Is het mogelijk om fysieke activiteit te doen na een herniaoperatie?

Na 14 dagen na de operatie begint de patiënt met oefeningen onder toezicht van de fysiotherapeut, die de intensiteit en de moeilijkheidsgraad van de training aanpast aan de ontwikkeling van de patiënt. Verwacht wordt dat de patiënt tussen 2 en 3 maanden in staat zal zijn zijn gebruikelijke lichamelijke activiteiten te hervatten.

Het moment om weer aan het werk te gaan moet individueel worden bepaald, omdat het belangrijk is om het type operatie te evalueren, de gezondheidstoestand van de patiënt en of het werk fysieke kracht vereist of dat het een bureaucratische baan is.

In het algemeen wordt voor banen die geen fysieke inspanning vereisen, 10-14 vrije dagen aanbevolen. Anderzijds wordt voor patiënten die fysieke kracht nodig hebben bij hun taken een verlof van 45 tot 60 dagen aanbevolen.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Woman pain photo created by katemangostar - www.freepik.com
Kidney pain photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Sporten met liesbreuk. Waar moet je op letten?

Previous article

Mag je wandelen met een verstuikte enkel?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid