gezondheidlichaam

Hoe een ergonomische bureaustoel bijdraagt aan de gezondheid

0
Hoe een ergonomische bureaustoel bijdraagt aan de gezondheid

Een groot deel van ons leven brengen we zittend door. We zitten vaak veel langer dan ons lichaam eigenlijk kan verdragen. Wij mensen zijn nu eenmaal niet gemaakt om de hele dag te zitten, integendeel. Een goede zithouding is het minste dat je voor je lichaam kan doen. Het is van cruciaal belang om gezondheidsproblemen te voorkomen. We hebben het over het belang van een goede zithouding en hoe een ergonomische bureaustoel kan helpen om gezond te zitten.

Het belang van een goede zithouding bij langdurig zitten

Als we langdurig zitten, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk aan onder meer rug- en nekpijn, vermoeidheid, een slechte bloedsomloop en zelfs een trombose. Ook obesitas is een risico voor mensen die gedurende de dag veel zitten en weinig bewegen. Het is daarom belangrijk om enerzijds voldoende te blijven bewegen en om er anderzijds voor te zorgen dat we een goede zithouding aannemen. Voldoende bewegen doe je niet alleen door na het werk te sporten, maar ook door op het werk de trappen te nemen, staand te vergaderen of door een bureaufiets te gebruiken. Een goede zithouding betekent dat ons lichaam in een natuurlijke positie zit, waarbij de ruggengraat zijn natuurlijke vorm behoudt en de druk op de wervelkolom en het bekken goed wordt verdeeld.

Wat is een ergonomische bureaustoel en waarom is het nuttig?

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die is ontworpen om de gebruiker in staat te stellen om een goede zithouding aan te nemen. Een ergonomische bureaustoel kan zo diverse gezondheidsklachten voorkomen of verminderen. Dit type stoel is ontworpen om de natuurlijke lichaamshouding te ondersteunen en te bevorderen. Het heeft verstelbare functies die de gebruiker in staat stellen om de stoel aan te passen aan de persoonlijke lichaamsvorm en -grootte. Deze stoel is speciaal ontworpen om aan te sluiten bij de anatomie van het lichaam en om het comfort te verbeteren. Het is wel belangrijk dat het wordt gebruikt in combinatie met een in de hoogte verstelbare bureau. Enkel zo kan de gebruiker gezond en comfortabel zitten.

Goed zitten versus slecht zitten

Een slechte zithouding kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Rug- en nekpijn is bijvoorbeeld vaak het gevolg van een slechte zithouding. Dit komt onder andere door de druk op de wervelkolom en de belasting van de nekspieren. Slecht zitten kan bovendien leiden tot vermoeidheid en een bemoeilijkte bloedsomloop. Dit alles draagt bij aan een verminderde productiviteit. Dat is zowel voor jezelf als voor de werkgever niet goed.

Daartegenover staan dan weer de vele voordelen van goed zitten. Een goede zithouding zal bijvoorbeeld de druk op de rug en de nek verminderen, waardoor het risico op nek- en rugpijn drastisch afneemt. Ook zal je minder snel last hebben van vermoeidheid en pijn en komt het zelfs je hart ten goede. Om onder meer het risico op obesitas te voorkomen, blijft het wel belangrijk om voldoende te bewegen en om gezond te eten. Met enkel een actieve en goede zithouding ben je er namelijk nog niet.

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wat is niacine en hoe werkt het?

Previous article

Wat te doen bij hersenschudding en het nut van inspanningstherapie

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid