gezondheidvoeding

Wat is niacine en hoe werkt het?

0
Wat is niacine en hoe werkt het

Wij krijgen regelmatig de vraag wat niacine precies is en wat het in je lichaam doet. We geven je een uitbreide uitleg in dit artikel. Lees bijvoorbeeld wat het is, hoe het werkt en wat het voor je cholesterol en bloeddruk kan betekenen.

 

Natuurlijk

Niacine is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen en is verkrijgbaar in supplement- en receptvorm. Het is dus gemakkelijk om voldoende niacine binnen te krijgen en de gezondheidsvoordelen ervan te plukken. Weefsels in het lichaam zetten niacine om in een bruikbaar co-enzym genaamd nicotinamide adenine dinucleotide (NAD). Dit wordt door meer dan 400 enzymen in het lichaam wordt gebruikt om essentiële functies uit te voeren.

 

Pellagra

Tekorten zijn zeldzaam onder mensen in ons land. Bij een ernstig tekort kan er een systemische ziekte ontstaan die pellagra wordt genoemd. Milde gevallen van pellagra kunnen diarree en dermatitis veroorzaken, terwijl ernstigere gevallen dementie kunnen veroorzaken en zelfs dodelijk kunnen zijn.

Pellagra komt het meest voor bij volwassenen tussen de 20 en 50 jaar oud. Het kan worden vermeden door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te consumeren. De volwassen ADH voor niacine is 14 tot 16 mg per dag. Niacine is gemakkelijk genoeg van binnen te krijgen door voedingsmiddelen zoals;

 • vis,
 • kip,
 • rundvlees,
 • kalkoen,
 • fruit
 • en groenten.

Het kan ook in het lichaam worden gemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur komt voor in voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, noten, zaden en sojaproducten.

 

Wat is niacine en hoe werkt het?

Veel mensen vragen zich af: wat is niacine. Het is een belangrijke voedingsstof die wordt gebruikt om voedsel in energie om te zetten. De voordelen kunnen zijn: het verbeteren van cholesterol, bloeddruk, migraine en meer. Niacine, of vitamine B3, is een van de essentiële in water oplosbare vitamines van het B-complex. Dit heeft het lichaam nodig om voedsel in energie om te zetten. Alle vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een optimale gezondheid. Maar het is vooral goed voor het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel. Laten we dieper ingaan op de voordelen van niacine en de bijwerkingen ervan.

 

Voedingssupplement

Deze stof zit ook in veel vrij verkrijgbare multivitaminen als voedingssupplement. Nicotinezuur en nicotinamide zijn twee vormen van niacinesupplementen. Vrij verkrijgbare supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes (50 mg, 100 mg, 250 mg, 500 mg). Deze zijn hoger dan de AH.

Hoewel er meer onderzoeken moeten worden uitgevoerd en ondersteunend bewijs moet worden vastgesteld, zijn er verschillende toepassingen voor niacine. In termen van gezondheidsvoordelen kan niacine mogelijk dienen voor de volgende zaken:

 

Verlaging cholesterol

Soms wordt het voorgeschreven naast cholesterolverlagende medicijnen zoals statines om de bloedlipideniveaus te helpen normaliseren. Het kan high-density lipoprotein (HDL) -cholesterol, de gezonde soort cholesterol, met 15% tot 35% verhogen. En het kan lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), het slechte cholesterol, met 5% tot 25% verlagen.

Ander bewijs geeft aan wat de werking is van niacine  voor mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen en hartaandoeningen. Het verlaagt niet alleen LDL-cholesterol, maar ook de triglyceriden. Niacine kan de triglyceridenspiegel met 20% tot 50% verlagen.

 

Het kan de bloeddruk verlagen

niacine kan de bloeddruk verlagenKleine klinische onderzoeken naar het gebruik van niacine hebben aangetoond dat het significante bloeddrukverlagende effecten heeft bij mensen met hypertensie. Bovendien wordt een plotselinge verlaging van de bloeddruk beschreven in de bijsluiter van voorgeschreven niacine.

 

Het kan de geestelijke gezondheid verbeteren

Voedingsgewoonten hebben een grote invloed op veel psychische stoornissen, waaronder depressie, angst, schizofrenie en bipolaire stoornis. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van voedingsrichtlijnen om deze aandoeningen te helpen beheersen. Niacine-tekort heeft een mogelijk verband aangetoond met sommige psychische stoornissen.

 

Het is goed voor de huid

Niacine is een geweldig supplement voor de huid. Het kan huidcellen helpen beschermen tegen schade door de zon, acne verwijderen en ontsteking verminderen. Niacine kan zelfs helpen bij het beheersen van inflammatoire huidaandoeningen zoals bulleus pemfigoïd of granuloma annulare.

 

Het kan helpen bij het beheersen van migraine

Niacine kan migrainesymptomen voorkomen door de intracraniale vaten te verwijden en samentrekkingen van de extracraniale vaten te volgen.

 

Het bevordert de gezondheid van gewrichten

Vanwege het ontstekingsremmende effect op gewrichten, kan niacine een goede behandelingsoptie zijn voor mensen met artritis.

 

Het kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

In een studie werd geconcludeerd dat niacine via de voeding een mogelijke beschermer is tegen de ziekte van Alzheimer. Een hogere inname kan in verband worden gebracht met een tragere cognitieve achteruitgang.

 

Het is goed voor de spijsvertering

Niacine helpt bij het afbreken van voedingsstoffen zoals koolhydraten en vetten in energie.

 

Bijwerkingen

Niacine is een essentiële vitamine met grote gezondheidsvoordelen, maar het kan ook bijwerkingen kan veroorzaken. Het komt niet vaak voor dat mensen bijwerkingen ervaren als ze het alleen uit voedselbronnen krijgen. Het nemen van niacine als voedingssupplement of op sterkte op recept veroorzaakt echter veel meer bijwerkingen. Vooral als er hoge doses worden geconsumeerd. Hier zijn de meest voorkomende bijwerkingen:

 • Blozen (plotseling rood worden van het gezicht, de hals of de bovenborst)
 • Jeuk of droge huid
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Verhoogde hoest

Deze lijst met bijwerkingen is niet volledig. Het is mogelijk om een breed scala aan bijwerkingen te ervaren. Degenen met last van lage bloeddruk, veranderingen in hartslag etc., moeten eerst met een medische professional overleggen.

Voor de meeste mensen zullen de voordelen opwegen tegen eventuele bijwerkingen. Bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en andere gastro-intestinale klachten kunnen worden vermeden door de dosis niacine met voedsel in te nemen.

 

Wat is het effect van niacine en geneesmiddelen

Soms kan niacine bijwerkingen veroorzaken, als het samen met bepaalde medicijnen of supplementen wordt ingenomen. Overleg met een arts te praten voordat je niacine gebruikt als je ook een van de volgende medicijnen gebruikt.

 • Bloeddrukmedicijnen: Het gelijktijdig innemen met bloeddrukmedicijnen kan het risico op een lage bloeddruk verhogen.
 • Geneesmiddelen voor diabetes: Het kan de bloedglucosespiegels beïnvloeden.
 • Hepatotoxische geneesmiddelen: gelijktijdig gebruik verhoogt het risico op levertoxiciteit of leverbeschadiging.
 • Statines: Het gebruik van hogere doses niacine met statinemedicatie kan het risico op myopathie of rabdomyolyse verhogen.

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Voor de betere smaak: groente blancheren en schokken

Previous article

Hoe een ergonomische bureaustoel bijdraagt aan de gezondheid

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid