gezondheid

Wat te doen bij hersenschudding en het nut van inspanningstherapie

0
Wat te doen bij hersenschudding en het nut van inspanningstherapie

Waarschijnlijk ben je al wel eens gewaarschuwd voor de symptomen van een hersenschudding. Hoe lang na een hoofdletsel kunnen symptomen optreden? In veel gevallen treden deze symptomen pas een paar uur later op. Wat te doen bij hersenschudding is het thema van deze blog.

Na een ongeval, een sportblessure of een val kunnen de symptomen van een hersenschudding onmiddellijk of latent zijn. Voor sommige mensen kunnen de symptomen na een hersenschudding pas later op de dag duidelijk worden. Symptomen van vertraagde hersenschudding kunnen 24 tot 48 uur erna optreden. Na thuiskomst of zelfs de volgende dag kun je hoofdpijn of andere symptomen van een hersenschudding beginnen te krijgen.

 

Variërende symptomen

De symptomen die je ontwikkelt, kunnen van persoon tot persoon verschillen. Dit kunnen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, geheugenproblemen, mistigheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen of evenwichtsproblemen omvatten. Symptomen kunnen zo sterk variëren dat het moeilijk is vast te stellen wat je precies zou kunnen ervaren en wanneer.

Wat belangrijk is, is dat je, wanneer je dergelijke symptomen begint te krijgen, onmiddellijk jouw arts moet raadplegen.

 

Hersenschudding herstel: rust is het beste

Ongeacht wanneer je symptomen beginnen, jouw herstel zou onmiddellijk moeten beginnen. Onthoud je van krachtige activiteiten, sport of andere activiteiten die jouw hoofd kunnen schaden totdat je een arts consulteert.

Na een hersenschudding wordt 24 tot 48 uur rust aanbevolen. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat dit je herstel daadwerkelijk kan helpen. In deze periode begint de eerste fase van het herstel van een hersenschudding: rust. Gedurende deze tijd hebben de hersenen zo min mogelijk mentale stimulatie nodig.

 

Beweging vermijden

Wat betekent dat je tablets, mobiele telefoons, televisies en andere elektronische apparaten moet vermijden. Neem ook een pauze van zware lichamelijke activiteiten, zoals autorijden of lichaamsbeweging.

Na deze periode van 48 uur is het meestal oké om langzaamaan weer in een routine te komen. Hoewel je nog niet zou moeten terugkeren naar sport of buitenschoolse activiteiten. Maar je kunt weer gaan rondlopen, elke dag een paar minuten elektronische apparaten gebruiken of naar school of werk terugkeren.

Als je merkt dat de symptomen van een hersenschudding terugkeren, stop dan met wat je doet.

 

Noodzakelijke vaardigheden herwinnen

Voor hersenschuddingen die matig of ernstig van aard zijn, kan het enkele dagen duren voordat de symptomen verdwijnen. Bij volwassenen kan het meer dan 10 dagen duren en bij kinderen en adolescenten tot twee weken. In dergelijke gevallen kan jouw arts je doorverwijzen naar een uitgebreid revalidatieprogramma voor hersenschudding.

Dit zal de tweede fase van je herstel inluiden, de vaardigheidsfase. Je begint de vaardigheidsfase met hulp van een team van therapeuten, waaronder een psycholoog en spraak-, ergo- en fysieke therapeuten. De groep werkt als een team om vaardigheden te identificeren die je nodig hebt voor werk, school of sport. Ze voeren een evaluatie uit, bepalen wat de behoeften en individuele doelen van elke patiënt zijn. En stellen op basis van deze feedback een behandelplan op.

 

Kracht krijgen om weer actief te worden

Kracht krijgen om weer actief te worden na hersenschudding enDe laatste fase van het herstel van een hersenschudding is de uithoudingsfase. Patiënten die de uithoudingsfase zijn ingegaan, vertonen verbeteringen in hersenschuddingsymptomen en herwinnen de nodige vaardigheden. Deze fase helpt je om zonder aanpassingen of beperkingen terug te keren naar hun vorige niveau van activiteit. Dit kan gebeuren met een proces dat inspanningstherapie wordt genoemd. Lees meer over wandelen en hersenschudding.

 

Inspanningstherapie

Inspanningstherapie is een protocol in zes stappen dat erop gericht is om atleten die een hersenschudding hebben opgelopen te revalideren. Er wordt begonnen met lichte activiteit en de hartslag wordt systematisch verhoogd zonder symptomen. Terwijl er tegelijkertijd wordt doorgegaan met sport specifieke activiteiten. Als je een basketbalspeler bent, ren en dribbel je misschien met een basketbal of schiet je op de basketbalring.

Op basis van de reacties van de atleten op deze contactloze activiteiten, zullen ze medisch worden goedgekeurd. Om zo door te gaan met contactactiviteiten, weer te oefenen en uiteindelijk terug te keren naar de beoefening van hun sport.

 

Gunstig voor iedereen

Bovendien helpt het protocol eventuele zorgen aan het licht te brengen. Als er rode vlaggen zijn, wordt besproken of de atleet echt veilig weer het veld in kan. Hoewel inspanningstherapie gunstig is voor atleten, is aangetoond dat het ook andere groepen ten goede komt.

Sommige mensen die nog steeds aanhoudende symptomen van een hersenschudding ervaren, kunnen hier ook baat bij hebben. Inspanningstherapie helpt mensen voor te bereiden op hun terugkeer naar het dagelijks leven, wat dat ook mag zijn.

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Hoe een ergonomische bureaustoel bijdraagt aan de gezondheid

Previous article

Wat is discusprotrusie en welke oefeningen kun je doen?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid