gezondheidvoeding

Wat is kardemom en hoe gebruik je het?

0
Wat is kardemom en hoe gebruik je het

Kardemom is afkomstig uit de Indiase keuken. De plant wordt al sinds de oudheid door mensen gebruikt. Het werd zelfs genoemd in de Veda’s – de oudste geschriften van het hindoeïsme. Het woord ‘kardemom’ komt van de Sanskrietterm kadamba die ‘bloem’ betekent. Volgens de legende vielen kardemomzaden in de grond toen Indra, de dondergod zijn bliksemschichten naar de demon Mahabali wierp. Maar wat is kardemom eigenlijk? Het is een specerij, maar er worden ook andere eigenschappen aan toegedicht.

In de tijd van Alexander de Grote werd kardemom populair bij de Griekse royalty omdat het winderigheid hielp beheersen. Dit leidde ertoe dat deze kruid in heel Europa zeer gewaardeerd werd. Ondanks zijn populariteit werd kardemom pas in de 19e eeuw algemeen verkrijgbaar. Toen begonnen Nederlandse handelaren grote hoeveelheden van het kruid naar Europese markten te vervoeren.

 

Wat is kardemom: verschillende smaken

Kardemom is een van de duurste specerijen en er zijn twee varianten: groene kardemompeulen en zwarte kardemom. Hoewel beide voor verschillende gerechten worden gebruikt, is groene kardemom de meest voorkomende. Groene kardemom kan worden gekocht als peulen of als gemalen specerij. Deze specerij wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse en Indiase keuken.

Kardemom heeft tal van toepassingen in zowel koken als bakken. Het voegt diepte en complexiteit toe aan curries, stoofschotels, chutneys, marinades, desserts en drankjes.

Voor degenen die de voorkeur geven aan pittig eten, past kardemom goed bij rood vleesgerechten zoals rund- of lamsgebraad. Een snufje kruiden geeft elk gerecht pit zonder de smaak van de ingrediënten te overheersen.

Vergeet niet om niet te veel te gebruiken; anders kan de geur de smaak overweldigen. Als je op zoek bent naar iets anders, probeer dan kardemom toe te voegen aan taarten, koekjes, puddingen en ijs. Gebruik slechts een beetje om deze lekkernijen een unieke draai te geven.

 

Gezondheidsvoordelen van kardemom

Behalve dat het heerlijk is, biedt het ook veel gezondheidsvoordelen. Studies hebben aangetoond dat de etherische oliën die worden gewonnen, krachtige ontstekingsremmende stoffen bevatten: genaamd eugenol en methyleugenol.

Deze chemicaliën helpen pijn en zwelling te verminderen en tegelijkertijd spijsverteringsproblemen te verlichten. Ze doden ook bacteriën en schimmels, waardoor kardemom een natuurlijk middel is tegen verkoudheid en hoest. Afgezien van zijn geneeskrachtige eigenschappen, is kardemom ook rijk aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden.

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die worden gevormd tijdens normaal metabolisme (zoals ademhaling) die celbeschadiging veroorzaken. Antioxidanten neutraliseren deze schadelijke stoffen en helpen hartaandoeningen, kanker en andere ziekten die verband houden met veroudering te voorkomen.

 

Voedingsfeiten van kardemom

Een eetlepel gemalen kardemom bevat slechts 100 calorieën, 1 gram koolhydraten, 0 gram vet en 2 milligram natrium. Het levert ook 3% van de dagelijkse waarde voor vitamine C en 13% van de ADH voor mangaan. Andere voedingsstoffen zijn:

  • 4% ADH voor koper
  • 5% ADH voor ijzer
  • 7% ADH voor magnesium
  • 8% ADH voor fosfor
  • 9% ADH voor kalium
  • 10% ADH voor zink
  • 11% ADH voor calcium.

 

De beste manieren om van kardemom te genieten

Vers is natuurlijk het lekkerst, dus bewaar het in de koelkast. Zodra het zijn aroma begint te verliezen, is het minder effectief.

Maal de zaden voor gebruik om de geur te behouden. Kardemom kan in zijn geheel, geplet, gemalen, poeder, zaden of extract worden gebruikt. Hele zaden kunnen in hun geheel worden gebruikt, maar gemalen kun je op meer manieren gebruiken.

Het is perfect in hartige gerechten, maar ook in zoete. Het aroma van kardemom is vrij sterk, wees voorzichtig als je met nieuwe recepten experimenteert. Begin met het toevoegen van de zaden aan het gerecht en verhoog de hoeveelheid geleidelijk naar wens. De peulen kunnen in hun geheel worden gebruikt. Dit smaakt echter bitter.

Om dit te voorkomen, snijd je de peul in de lengte open en verwijdert je de zaden van binnenuit.

 

Aroma

De zaden zelf behouden echter hun kenmerkende aroma. De peulen houden de zaden ook op hun plaats, waardoor ze ideaal zijn om te malen. Deze kruiden wordt vaak gebruikt als ingrediënt in de Indiase keuken, maar is ook populair in andere keukens.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van kardemom

Versheid: Versgemalen heeft het een vage, warme, bloemige geur. De kleur varieert van groenachtig geel tot bruin.

Aroma: De peulen bevatten een delicate, kruidige, aardse geur.

Peulen: Open de kardemompeulen om de witte, aromatische zaden bloot te leggen. Verwijder de zaden en gooi de peulen weg.

Het wordt meestal bereid in een vijzel en stamper. Maar als je liever een grinder gebruikt, kies er dan een met grote gaten. Het is belangrijk om de zaden grondig te pletten om ervoor te zorgen dat al hun smaak en aroma vrijkomen. Op deze manier haal je het meeste uit je kruiden.

 

Kardemom poeder

Kardemom is in vele vormen te vinden. Gemalen vind je het in potten en blikjes, maar ook in pakjes. Als je op zoek bent naar de meest verse, puurste vorm, koop dan de eerste.

 

Linzen en groenten

Ten slotte is het een geweldige toevoeging aan groenten of linzen. Garam masala is een kruidenmix die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het bevat kaneel, komijn, kardemom, foelie en peperkorrels. Het heeft een warme smaak, dus het past bij veel gerechten. Je kunt garam masala toevoegen aan rijst, linzen of groenten.

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wat en wanneer kun je het beste ontbijten voor het sporten?

Previous article

Bloed bij ontlasting: Waar moet je op letten

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid