gezondheidlichaam

Bloed bij ontlasting: Waar moet je op letten

0
Bloed bij ontlasting - Waar moet je op letten

Bloed in de ontlasting tijdens de ontlasting of bloedafzetting op de ontlasting wijst meestal op een inwendige bloeding in het maagdarmkanaal. Zodra je dit ziet moet je een arts raadplegen. Ook wanneer je aanhoudende maag of darmklachten hebt en dit gepaard gaat met misselijkheid valt doktersbezoek aan te raden. Het bloed in de ontlasting is namelijk niet altijd zichtbaar.

Dit is een informatief artikel. Voor medisch advies neem altijd contact op met een medisch specialist.

 

Soorten bloed in de ontlasting

Over het algemeen kan bloed in de ontlasting worden onderverdeeld in drie soorten:

Hematochezia – vers rood bloed in de ontlasting

Bij hematochezia is er sprake van een helderrode bloedafzetting zichtbaar in de ontlasting. Deze gastro-intestinale bloeding is meestal afkomstig uit het onderste deel van de darm of het bovenste deel van het spijsverteringskanaal. Het is vaak het gevolg van gesprongen aambeien.

Occult bloed in de ontlasting – niet zichtbaar met het blote oog

Als er occult bloed in de ontlasting zit, valt het bloed niet met het blote oog waar te nemen. Daarom is een hemoccult test door een arts nodig om het bloed op te sporen. Een arts past dit toe bij maag- en darm klachten om uitsluitsel te krijgen.

Teerachtige ontlasting (melena) met een zeer donkere kleur

Melena heeft een zeer donkere tot zwarte kleur. Meestal geeft het een sterke, prikkelende geur af. Dit type bloed in de ontlasting is een aanwijzing voor een bloeding in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal. Als je dit hebt, moet je onmiddellijk contact opnemen met jouw arts.

 

Bloed in de ontlasting – oorzaken

De meeste oorzaken van deze klacht zijn tamelijk onschuldig. Toch is het belangrijk om direct een dokter te raadplegen. Die kan met verschillende onderzoeken de precieze oorzaak vaststellen. Dat is van belang, want bloed in de ontlasting komt namelijk ook voor bij sommige ernstige ziekten, zoals darmkanker.

Mogelijke ziekten met bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting kan wijzen op de volgende klachten en ziekten:

Anale fissuren

Anale fissuren zijn kleine scheurtjes in de huid van de anus. Ze zijn meestal kleiner dan een centimeter. Scheurtjes in het anusgebied worden meestal veroorzaakt door sterke samentrekkingen van de spijsvertering. Ze gaan door de anus en scheuren daarbij de huid. Andere oorzaken van anale fissuren zijn anale geslachtsgemeenschap of langdurige diarree. Anale fissuren verdwijnen meestal na verloop van tijd vanzelf.

Aambeien

Meestal worden rectale bloedingen veroorzaakt door aambeien. Dit zijn gezwollen aderen in het rectum (interne aambeien) of de anus (externe aambeien). Ze zitten vaak aan de buitenkant, zodat ze bij een onderzoek goed zichtbaar zijn. Bij inwendige aambeien heeft de arts speciale instrumenten nodig om de aandoening vast te stellen. Aambeien zijn geen medisch noodgeval.

Je kunt aambeien om vele redenen krijgen, waaronder:

  • Chronische obstipatie
  • Overbelasting tijdens de stoelgang
  • Zwangerschap
  • Het tillen van zware voorwerpen
  • Anale geslachtsgemeenschap
  • Een hoger lichaamsgewicht (obesitas)

Diverticula (uitsteeksels)

Diverticula worden vaak aangetroffen in het onderste deel van de dikke darm en komen vaak voor bij oudere mensen. Deze aandoeningen doen zich voor wanneer kleine zakjes – diverticuli genaamd – zich ontwikkelen in verzwakte delen van de darm. Deze diverticuli kunnen door de wanden van de darmen steken en bloedingen en infecties veroorzaken. Wanneer deze zakjes geïnfecteerd raken, kunnen ze symptomen veroorzaken zoals buikpijn, koorts en een plotselinge verandering in de stoelgang.

Anaal abces of fistel

Er bevinden zich kleine klieren in je anus die bedoeld zijn om je te helpen ontlasting te passeren. Deze klieren kunnen geïnfecteerd raken en abcessen of fistels veroorzaken. Wanneer de klier in de anus pus opbouwt en een verstopping veroorzaakt, is het een abces. Een anale fistel is een kleine tunnel die het abces verbindt met de huid rond de anus. Deze aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door inflammatoire darmaandoeningen, tuberculose of bestralingsbehandelingen.

Inflammatoire darmaandoening (IBD)

Inflammatoire darmaandoening (IBD) is zwelling van de dunne of dikke darm. Er zijn twee soorten IBD: de ziekte van Crohn en colitis. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij je zwellingen in het spijsverteringskanaal ontwikkelt. Bij colitis zit de zwelling vooral in de dikke darm. Mensen met IBD kunnen koorts, diarree, buikpijn en krampen, darmblokkades en rectale bloedingen ervaren.

Maagzweren

Wanneer de hoeveelheid spijsverteringsvloeistoffen uit balans is, kan dit de bekleding van jouw spijsverteringskanaal beschadigen en zweren veroorzaken. Deze kunnen bloeden, waardoor je zwarte ontlasting krijgt die er soms teerachtig uitziet.

Darmpoliepen

Een poliep kan eruit zien als een paddenstoel die uit de zijkant van je darm groeit. Grote poliepen kunnen bloeden, waardoor je rectaal bloedverlies krijgt. In sommige gevallen kunnen poliepen kanker worden als ze niet worden behandeld. Het is belangrijk om rectale bloedingen in verband met poliepen te laten controleren. Omdat dit een teken kan zijn van colorectale kanker.

 

Andere ziekten met bloed in de ontlasting

Ontsteking van de darm veroorzaakt irritatie van de darmwanden. Daardoor ontstaan diarree, slijmvorming, buikpijn en bloed in de ontlasting. Een infectie van de darm veroorzaakt bloederige diarree, die één tot drie dagen duurt en daarna verdwijnt. Daarnaast kunnen de volgende ziekten gepaard gaan met bloed in de ontlasting:

  • Darmkanker
  • Anale kanker
  • Maagkanker

Bloedingen in het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel zijn over het algemeen ernstige, aanhoudende bloedingen die vaak een serieus medisch noodgeval zijn.

 

Bloed in de ontlasting – Diagnose

Voor een diagnose van bloed in de ontlasting vraagt de arts naar de medische voorgeschiedenis. Zo kan hij nagaan voor welke ziekten er een gevoeligheid bestaat. Daarna worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen. Via een gedetailleerd medisch onderzoek wordt de precieze plaats van de bloeding in het maagdarmkanaal achterhaald.

Hoe langer het bloed in jouw spijsverteringskanaal zit, hoe donkerder het er doorgaans uitziet. Dit komt omdat er spijsverteringschemicaliën in jouw lichaam aanwezig zijn die alles afbreken wat door jouw spijsverteringskanaal beweegt. Het bloed wordt donkerder naarmate het langer in contact is met deze chemicaliën. Als jouw bloeding hoger in het spijsverteringskanaal zit, kan het in het toilet donkerder lijken.

Als je helderrood bloed ziet, kan dat betekenen dat het zich lager in je spijsverteringskanaal en duiden op aambeien of diverticulitis. Hoewel er veel goedaardige (niet schadelijke) oorzaken zijn van felrode bloedingen, zijn er meestal geen goedaardige oorzaken bij donkerder bloed.

 

Het laten uitvoeren van een test

Het laten uitvoeren van een test Bloed bij ontlastingNa het doen van een lichamelijk onderzoek, kan jouw arts tests bestellen om de oorzaak van bloedingen te bepalen. Tests kunnen zijn:

Hemocculttest

Om occult bloed in de ontlasting op te sporen, gebruikt de arts de zogenaamde hemocculttest. Met behulp van biochemische maatregelen kan zo bloed in de ontlasting worden opgespoord dat niet met het blote oog zichtbaar is.

Rectaal onderzoek

Bij een rectaal onderzoek vindt de arts uitwendige aambeien, anale kloven of een kankerachtige zweer. Als het uitwendig onderzoek niets heeft opgeleverd, gebruikt de arts een anoscoop. Dit is een klein plastic instrument van ongeveer drie tot vijf centimeter lang. Hij brengt dit instrument in de endeldarm. Zo zoekt hij naar inwendige aambeien of andere oorzaken van bloed in de ontlasting.

Nasogastrische spoeling

Deze test kan jouw arts vertellen of er een bloeding in het bovenste of onderste spijsverteringskanaal is. De procedure omvat het verwijderen van de maaginhoud via een buis die via de neus in de maag wordt ingebracht. Als de maag geen tekenen van bloed bevat, kan het bloeden zijn gestopt. Het kan ook zijn dat het zich in het onderste deel van het spijsverteringskanaal bevindt.

 

Esophagogastroduodenoscopie (EGD)

Dit is een procedure waarbij een endoscoop naar de maag en de twaalfvingerige darm wordt gestoken. Hiermee kan de arts op zoek gaan naar de bron van de bloeding. Endoscopie kan ook worden gebruikt om kleine weefselmonsters (een biopsie genoemd) te verzamelen voor onderzoek onder een microscoop.

Colonoscopie

Dit is vergelijkbaar met een EGD, behalve dat de scoop door het rectum wordt ingebracht om de dikke darm te bekijken. Net als bij een EGD kan colonoscopie worden gebruikt om weefselmonsters te verzamelen voor biopsie.

Enteroscopie

Een procedure vergelijkbaar met EGD en colonoscopie die wordt gebruikt om de dunne darm te onderzoeken. In sommige gevallen gaat het om het inslikken van een capsule met daarin een kleine camera. Deze verzendt beelden naar een videomonitor wanneer het door het spijsverteringskanaal gaat.

Barium-röntgenfoto

Deze procedure maakt gebruik van een contrastmateriaal genaamd barium om het spijsverteringskanaal op een röntgenfoto te laten verschijnen. Het barium kan worden ingeslikt of in het rectum worden ingebracht.

Scannen van radionucliden

Deze procedure omvat het injecteren van kleine hoeveelheden radioactief materiaal in een ader. Vervolgens wordt gebruik gemaakt van een speciale camera om beelden van de bloedstroom in het spijsverteringskanaal te zien. Om zo te detecteren waar bloedingen plaatsvinden.

Angiografie

Een speciale kleurstof wordt in een ader geïnjecteerd om bloedvaten zichtbaar te maken op een röntgenfoto of CT-scan. De procedure detecteert bloedingen als er kleurstof uit de bloedvaten lekt op de plek van de bloeding.

Laparotomie

Dit is een chirurgische procedure waarbij de arts de buik opent en onderzoekt. Dit kan nodig zijn als andere tests de oorzaak van de bloeding niet kunnen vinden. Artsen bestellen ook laboratoriumtests als er bloed in de ontlasting zit. Deze tests kunnen zoeken naar stollingsproblemen, bloedarmoede en Helicobacter pylori-infectie.

 

Bloed in ontlasting behandelingen

Een arts kan een van de verschillende technieken gebruiken om acute bloedingen te stoppen. Endoscopie wordt vaak gebruikt om chemicaliën op de plek van de bloeding te injecteren. Om de plek van de bloeding te behandelen met elektrische stroom of laser. Of om een band of clip aan te brengen om het bloedende vat te sluiten. Als endoscopie het bloeden niet stopt, kan de arts angiografie gebruiken om medicijnen in de bloedvaten te injecteren.

Naast het stoppen van de onmiddellijke bloeding, omvat de behandeling indien nodig het aanpakken van de oorzaak van de bloeding. Dit om te voorkomen dat deze terugkeert. De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan medicijnen omvatten zoals antibiotica om Helicobacter pylori te behandelen. Er worden medicijnen om zuur in de maag te onderdrukken of ontstekingsremmende medicijnen gebruikt om colitis te behandelen. Chirurgie kan nodig zijn in sommige gevallen. Om poliepen of de delen van de dikke darm te verwijderen die zijn beschadigd door kanker, diverticulitis of inflammatoire darmaandoeningen.

Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling echter bestaan uit eenvoudige dingen die je zelf kunt doen. Dit omvat bijvoorbeeld het eten van een vezelrijk dieet om constipatie te verlichten die aambeien en anale fissuren kan veroorzaken. Of het nemen van een zitbad, waarbij je in warm water moet zitten om fissuren en aambeien te verlichten.

Jouw arts zal een behandeling voorschrijven of aanbevelen op basis van de diagnose.

 

Lees ook eens:

Image by storyset on Freepik
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wat is kardemom en hoe gebruik je het?

Previous article

De voordelen van een EMB bloedtest

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid