gezondheidvoeding

Je nieren ontgiften; zo kun je dat doen!

0
Je nieren ontgiften - zo kun je dat doen!

Heb je er wel eens aan gedacht om je nieren te ontgiften? Dat kan namelijk best wel eens een goed idee zijn als je een infectie zoals een blaadontsteking hebt gehad. Ook kan een detox helpen als je veel vocht vasthoudt. Je nieren hebben een ontzettend belangrijke functie als het gaat om het ontgiften van je lichaam, het aanmaken van hormonen en het reguleren van je vochtbalans. In principe is het genoeg als je voldoende water drinkt, maar het kan zeker geen kwaad om ze af en toe eens extra te ondersteunen met voedingsmiddelen die je nieren goed doen. In dit artikel vertellen wij je wat je nieren nu precies doen, hoe je zoveel mogelijk nierschade kunt voorkomen en wat je kunt eten en drinken om je nieren te ontgiften.

 

Wat zijn nieren?

Je nieren liggen in je buikholte, aan de achterkant van je lichaam, net boven je taillelijn. Het zijn organen in de vorm van een boontje en is zo’n 12 cm lang en 5 cm dik. De meeste mensen hebben twee werkende nieren. Via de bloedbaan worden afvalstoffen aangeleverd aan de nieren. Ze filteren het bloed en voeren afvalstoffen en overtollig vocht weg via je urineleider en blaas. Ook regelen je nieren je vocht- en zoutbalans, je bloeddruk en ze maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen.

 

Nierschade

Niet iedereen heeft twee goedwerkende nieren. Een verstoorde nierfunctie wordt ook wel nierschade genoemd. Een deel van de nierfilters werkt dan niet meer. Bij nierschade heb je in het begin geen klachten, al is via de urine en in het bloed al wel te zien dat je nierschade hebt. Als de schade erger wordt kun je wel klachten krijgen als jeuk, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slecht of juist veel slapen.

Nierschade kan ontstaan door:

  • hoge bloeddruk
  • diabetes
  • roken
  • een te hoog cholesterol
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging
  • ongezond eten: zoals veel zout en veel ongezonde vetten
  • ouderdom
  • slagaderverkalking

 

Gezond leven om schade aan de nieren te voorkomen

Een gezonde levensstijl bij nierschade is erg belangrijk. Niet alleen om te voorkomen dat de schade erger wordt, maar ook om te voorkomen dat de bloedvaten verder beschadigen. Ook kun je de kans op hart- en vaatziekten daarmee verkleinen. Gezond leven betekent:

  • Gezond eten: en let daarbij vooral op zout. Eet dagelijks niet meer dan 6 gram eten. Voeg daarom geen zout toe aan je gerechten, kook vers en laat pakjes, zakjes en andere kant-en-klare producten staan, eet geen chips en andere producten die veel zout bevatten.
  • Niet roken: als je rookt kun je daar beter mee stoppen om verdere nierschade te voorkomen. Vind je dat lastig? Neem dan contact op met je huisarts.
  • Bewegen: bewegen verlaagt de bloeddruk, helpt tegen overgewicht en maakt de kans op diabetes kleiner.
  • Afvallen: indien nodig is het verstandig om af te vallen naar een gezond gewicht. Overgewicht maakt de kans op diabetes, een hogere bloeddruk en een hoog cholesterol groter.

 

Je nieren ontgiften

Je nieren hebben een belangrijke functie bij het ontgiften van je lichaam. Als je twee gezonde nieren hebt, is het in principe voldoende om dagelijks voldoende water te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Je kunt je nieren extra ondersteunen door een tijdje extra aandacht te geven aan bepaalde voedingsmiddelen en dranken. We zetten er 6 voor je op een rijtje:

 

Cranberry sap

Cranberry’s staan bekend om hun heilzame werking bij het voorkomen van urineweginfectiesCranberry’s staan bekend om hun heilzame werking bij het voorkomen van urineweginfecties. Je kunt dagelijks een glas cranberry sap drinken, maar ook kun je een handje cranberry’s in je yoghurt doen.

 

Brandnetelthee

Dagelijks een kopje brandnetelthee is een ontzettend goed idee om je nieren te ontgiften. Brandnetels bevatten daarnaast ook veel mineralen waaronder magnesium. In Zuid-Amerika wordt de brandnetel gebruik om nierstenen en andere aandoeningen aan de nieren te behandelen.

 

Asperges

Kun je ook zo uitkijken naar de tijd dat de asperges weer volop verkrijgbaar zijn? Asperges zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond. Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Asperges kunnen je urine een sterke geur geven. Bepaalde stoffen in de asperge worden in het lichaam omgezet in zwavelhoudende verbindingen die je plas een typische geur geven. Niet iedereen heeft hier overigens last van. In de oudheid, zowel bij de Grieken, als de Romeinen en de Chinezen, werden asperges omschreven als geneeskrachtig. Niet voor niets dus.

 

Broccoli

Uit onderzoek blijkt dat broccoli het risico op nierfalen helpt verminderen. Daarnaast is broccoli natuurlijk sowieso een gezonde groente voor het hele lichaam, dus het is zeker niet onverstandig om deze groente wekelijks op het menu te zetten.

 

Blauwe bessen

Resveratrol is één van de belangrijkste verbindingen voor de gezondheid van de nieren. Deze stof beschermt de nieren en verbetert hun werking. Blauwe bessen, maar ook andere fruitsoorten bevatten deze antioxidant resvaretrol, dus het is zeker niet verkeerd om dagelijks een handje blauwe bessen aan je yoghurt toe te voegen of als tussendoortje te snacken.

 

Gember

Gember versnelt je stofwisseling. Daarom is het verstandig om dagelijks gember te eten. Dit kun je doen door gember aan je gerechten toe te voegen, of door gemberthee of een gembershotje te drinken.

 

Lees ook eens:

Image by jcomp on Freepik
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Hoe ontstaat cellulite en wat kun je er aan doen?

Previous article

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid