gezondheidzwemmen

Mag je zwemmen met een schimmelinfectie?

0
Mag je zwemmen met een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie is zonder twijfel een van de vervelendste aandoeningen die er zijn, maar het komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Als je zelf last hebt van een schimmelinfectie, dan is het eerst en vooral van belang dat je eventueel professionele hulp zoekt en je levensstijl een beetje aanpast. Zit je met vragen over een schimmelinfectie? Wil je weten wat het is, wat de belangrijkste symptomen zijn en of je mag zwemmen met een schimmelinfectie? Hieronder lees je meer, zodat je snel van de infectie af bent!

 

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is eigenlijk een andere naam voor vaginale schimmelinfectie, of VSI, en komt met heel wat vervelende symptomen. Een dergelijke infectie is meestal het gevolg van een slechte persoonlijke hygiëne, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Denk maar aan een gevoelige blaas of vagina, of bijvoorbeeld een intern probleem dat voor een infectie zorgt.

Hoewel een schimmelinfectie door de meeste vrouwen als vervelend wordt ervaren, betekent het niet per se dat de persoon in kwestie zich minder goed of ziek voelt. Hieronder enkele van de belangrijkste symptomen van zo’n infectie:

  1. Jeuk in en rond de vagina
  2. Een branderig gevoel in de huid rond de geslachtsdelen
  3. Een witte, geurloze afscheiding uit de vagina

Schimmels zijn eigenlijk van nature aanwezig in elke vagina, maar het is pas een probleem als de balans tussen schimmels en bacteriën verstoord raakt. Hierdoor nemen bepaalde schimmels de overhand, met als gevolg dat er een VSI kan ontstaan.

Het is wel degelijk mogelijk om de symptomen én oorzaken van zo’n infectie te behandelen. De vraag is nu: mag je eigenlijk wel zwemmen met een VSI? In het volgende stukje van de blog lees je daar meer over!

 

Mag je zwemmen met een schimmelinfectie?

Hoewel de meeste sporten geen enkel probleem vormen voor mensen met een schimmelinfectie, is het eigenlijk beter om watersporten achterwege te laten. Denk maar aan zwemmen, maar ook bijvoorbeeld duiken of waterpolo. Hetzelfde geldt voor lange baden nemen, of bijvoorbeeld een avond in je jacuzzi zitten.

De reden daarvoor is de volgende: door contact met water zwelt het slijmvlies van de vagina op, waardoor de kans dat schimmels en andere pathogenen binnendringen meteen een stuk groter is. Daarbij komt ook nog eens dat in de meeste openbare zwembaden chloor wordt gebruikt om bacteriën te doden. Dit brengt echter als nadeel met zich mee dat ook de vagina flora belast wordt, met alle gevolgen van dien. Als laatste kan dit bestanddeel er ook voor zorgen dat je meer last hebt van irritatie of jeuk, vooral als je al een schimmelinfectie hebt. Best vermijden dus, dat zwembad!

 

Manieren om snel van je schimmelinfectie af te geraken

Wil je toch snel weer kunnen zwemmen met een schimmelinfectie? Dan is het een goed idee om je lichaam een handje te helpen in de strijd tegen de schimmelinfectie. Dit kan je op verschillende manieren doen. Hieronder enkele tips:

 

Behandel je vagina op de juiste manier

Als je al last hebt van een schimmelinfectie, dan is een goede behandeling het beste wapen. Gebruik meermaals per dag een betrouwbaar product om schimmels en bacteriën te bestrijden, op de juiste manier, zoals door een apotheker of specialist aangegeven. Een goed voorbeeld hiervan is de Canesten Gyno crème, maar er bestaan natuurlijk ook heel wat andere mogelijkheden die je bij elke apotheker kunt vinden.

 

Verwissel je ondergoed altijd na het sporten

Vervolgens is het essentieel dat je na het sporten je ondergoed meteen vervangt, zelfs als je niet meteen kunt douchen. Dit is vooral van belang als je tijdens het sporten veel zweet, want zweet is voor bacteriën en schimmels een waar festijn én de beste broeigaard.

 

Draag meer katoen

Wil je voorkomen dat je in de eerste plaats een schimmelinfectie krijgt? Draag dan vaker katoenen kledij, en vooral katoenen ondergoed. Katoen is immers een natuurlijke stof die veel beter ademt dan bijvoorbeeld polyester. Hierdoor geniet je van een betere ventilatie én blijft je vagina nooit lang vochtig. Schimmels gedijen namelijk goed in vochtige omgevingen!

 

Neem vaker een douche

Een VSI is niet altijd het gevolg van een slechte persoonlijke hygiëne, maar het kan er wel toe bijdragen. Als je wilt voorkomen dat je een infectie opdoet, of een infectie die je al hebt in zijn stappen wilt tegenhouden, dan is regelmatig wassen of douchen heel belangrijk. Onthoud echter dat langdurig baden niet de beste oplossing is, aangezien dit de kans op infecties dan weer verhoogt!

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

 

Ovulation photo created by atlascompany - www.freepik.com
Close up photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je zwemmen met een ontstoken oog en waar op te letten?

Previous article

Mag je met een frozen shoulder zwemmen en waar op te letten?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid