gezondheidzwemmen

Mag je met waterpokken zwemmen?

0
mag je zwemmen met waterpokken

Als kind is de kans groot dat je last krijgt van waterpokken: een vervelende aandoening die heel wat pijn en problemen met zich kan meebrengen. Natuurlijk is het belangrijk dat je daar als ouder eerst en vooral iets aan doet. Zodra de behandeling vastgelegd is, is het ook een kwestie van bepalen welke activiteiten nog mogelijk zijn en in welke mate de waterpokken de mogelijkheden van het kind beïnvloeden. Wil je meer weten over waterpokken, wat het zijn en of mag je met waterpokken zwemmen? Hieronder vind je een duidelijk antwoord op deze vragen!

 

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken worden eigenlijk veroorzaakt door een virus, dat erg besmettelijk is een een aantal specifieke symptomen met zich meebrengt. Deze pokken komen vooral voor hij jonge kinderen, en dan vooral voor dat ze 6 jaar oud zijn. In de meeste gevallen gaan de waterpokken voorbij zonder ernstige gevolgen, maar dat betekent niet dat het voor het kind in kwestie niet vervelend kan zijn.

Voor je kan bepalen of je met waterpokken mag zwemmen, is het natuurlijk van belang dat je weet welke symptomen met deze aandoening gepaard gaan. Hieronder een overzicht:

  • Koorts en andere symptomen die met koorts gepaard gaan (ijlen, zweten,..)
  • Hangerigheid, vooral bij jongere kinderen
  • Blaasjes op de huid, die erg jeuken of pijn doen.
  • Na een paar dagen worden de blaasjes droog en vormen ze korstjes

Om een duidelijke diagnose te maken van de waterpokken, moet natuurlijk de hulp van een specialist ingeschakeld worden. Voor je als ouder veranderingen doorvoert op het vlak van levensstijl, voeding of een behandeling toepast, raadpleeg je best een kinderdokter!

 

Mag je zwemmen met waterpokken?

De belangrijkste vraag van dit artikel is nu: mag je zwemmen als je waterpokken hebt? In de meeste gevallen is het afgeraden om te zwemmen voor kinderen die de waterpokken hebben, omdat het contact met het water ervoor kan zorgen dat de blaasjes die zich op de huid vormen, gaan zwellen. Daarbij heeft dit als vervelend neveneffect dat de jeuk en irritatie nog erger worden.

Een andere goede reden om het zwemmen even links te laten liggen, is het feit dat de wondjes bij de waterpokken door contact met water sneller gaan ontsteken. Dit is zeker het geval als het gaat om water dat niet helemaal zuiver is, of waar bijvoorbeeld chloor in zit.

Het is dus beter om even niet te zwemmen, tot de waterpokken verdwenen zijn en je van de dokter de toestemming krijgt om weer contact met water te hebben. Natuurlijk is het wel mogelijk, en zelfs belangrijk, om een bad te nemen of te douchen. Vermijd echter langdurige, warme baden, omdat dit de jeuk dan weer erger kan maken!

 

Tips als je gaat zwemmen met waterpokken

Zwemmen met waterpokken is dus iets dat je beter vermijdt, dat is duidelijk. Als ouder ben je dan ongetwijfeld op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat die waterpokken sneller verdwijnen. Hieronder enkele goede tips voor de verzorging en behandeling van de waterpokken:

Nagels en haar kort en schoon houden

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat reeds aanwezige waterpokken niet erger worden, én om in de eerste plaats al waterpokken te vermijden, is door de nagels en het haar van je kind schoon en kort te houden. Als je kind last heeft van de waterpokken, dan is de neiging om te krabben groter. Zijn de nagels kort en proper? Dan is het risico op verdere infectie alvast veel kleiner!

Regelmatig een bad of douche nemen

Zoals reeds gezegd is het een goed idee om je kind regelmatig een douche te laten nemen, of kort in bad te wassen. Zo blijven de blaasjes en eventuele wonden schoon, en is de kans op een snel herstel groter. Houd hierbij vooral rekening met de wensen van je kind. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het water al snel te warm wordt, omdat de blaasje dan nog meer pijn doen of omdat je kind koorts heeft. Stel vragen aan je kind om het was moment zo aangenaam mogelijk te maken.

Koude dranken of ijs bij blaasjes

Bij de waterpokken is er vaak sprake van blaasjes in de mond, en in dat geval kan een koude drank of ijsje wel aangenaam zijn. Deze blaasjes gaan immers gepaard met inflammatie in de huidlaag, wat een branderig gevoel teweeg kan brengen. Hoewel het in dit geval natuurlijk gaat om een tijdelijke vermindering van de symptomen, kan het de levenskwaliteit van je kind toch al drastisch verbeteren. Zo hebben ze, zolang de waterpokken er nog zijn zijn, toch al iets minder last.

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je zwemmen met gordelroos?

Previous article

Mag je met krentenbaard zwemmen?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid