gezondheidzwemmen

Mag je zwemmen met een brandwond? Tips waar je op kunt letten.

0
Mag je zwemmen met een brandwond

Een brandwond oplopen is iets wat je natuurlijk zoveel mogelijk wilt vermijden. Als het dan toch voorkomt, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt behandeld. In het geval van een ernstige brandwond is het daarbij essentieel dat een professional ingeschakeld wordt, want enkel zo kan de wonde goed genezen. Veel mensen die last hebben van een brandwond vragen zich af of het mogelijk is om bepaalde dagelijkse activiteiten te doen. Mag je bijvoorbeeld zwemmen met een brandwond? En waar moet je op letten als je gaat zwemmen. Het onderstaande overzicht helpt je verder.

 

Wat is een brandwond?

Een brandwond is eigenlijk een wonde in de bovenste, middelste of onderste lagen van de huid, waarbij de structuur van deze huidlaag ernstig of minder ernstig is aangetast. Een brandwonde brengt in de meeste gevallen heel wat pijn met zich mee, maar dat hangt natuurlijk vooral af van de ernst van de wonde.

In het geval van een eerstegraads brandwond is professionele medische hulp niet altijd essentieel, maar bij tweedegraads of derdegraads wonden is het dat wel. Hoe dan ook is het beter om zo snel mogelijk een brandwonde te behandelen met een betrouwbaar product, om zowel pijn als eventuele ontsteking tegen te gaan.

 

Mag je zwemmen met een brandwond?

Tips als je gaat zwemmen met een brandwondDe hamvraag is natuurlijk: mag je met een brandwond zwemmen? Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of een brandwond door contact met water erger zal worden, meer pijn zal gaan doen of gaan ontsteken. Hieronder enkele goede richtlijnen:

 

Zorg dat de huid volledig genezen is

Voor je gaat zwemmen met een brandwonde, is het van groot belang dat de huid volledig hersteld is. Normaal gezien zijn de meeste tweedegraads brandwonden binnen de twee weken grenzen, maar dat verschilt van persoon tot persoon.

Dit is trouwens meestal het geval bij brandwonden in een functioneel lichaamsgebied, zoals het gezicht of de handen. Wonden op andere plaatsen vragen meer tijd om te genezen, vaak tot wel drie weken. Lang genoeg wachten voor je weer gaat zwemmen is dus erg belangrijk!

 

Vraag altijd medisch advies

Vervolgens is het van belang dat je altijd professioneel advies vraagt voor je gaat zwemmen. Zelfs als je denkt dat de wonde helemaal genezen is! Zonder aanraden van een dokter of specialist beginnen zwemmen na of met een brandwonde kan ervoor zorgen dat je plots weer pijn hebt, of dat de huid rondom en op de wonde los begint te komen of verweekt.

 

Verzorg de wonde goed

Ten slotte is het van essentieel belang dat je een brandwonde, zowel tijdens de eerste fase van het genezingsproces als naderhand, op de juiste manier behandelt. Hiervoor bestaan heel wat efficiënte producten, waaronder Flamigel.

Voor je zo’n product gebruikt, win je best eerst inlichtingen in bij een dokter of specialist. Zo weet je zeker dat je het op de juiste manier gebruikt en zal de wonde ook veel gemakkelijker herstellen.

 

Tips als je gaat zwemmen met een brandwond

Als je van de dokter het groen licht hebt gekregen om te zwemmen nadat je een brandwonde hebt opgelopen, dan is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder alvast enkele goede tips om het voor jezelf aangenamer én veiliger te maken:

 

Test eerst eens het water uit

Zelfs als een brandwonde niet zo ernstig lijkt, of als je denkt dat hij volledig hersteld is, is het toch beter om eerst voorzichtig te zwemmen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de huid rondom de wonde toch nog gevoelig of rood is, en dan is zwemmen natuurlijk niet bepaald aangenaam.

Zorg er daarbij ook voor dat het water waar je in zwemt niet te warm is en informeer in een openbaar zwembad naar eventuele extra bestanddelen in het water. Zo weet je wat je kunt verwachten!

 

Beweeg regelmatig voor sneller herstel

Daarbij moet gezegd worden dat zwemmen, en eigenlijk sport in het algemeen, wel goed kan zijn voor het herstellingsproces van de wonde. Bewegen zorgt voor een betere bloeddoorstroming, verstevigt je spieren en bindweefsel en zal over het algemeen zorgen dat je wonde sneller geneest.

Als zwemmen geen mogelijkheid is, probeer dan een andere sport uit. Zo blijf je in beweging en zal je conditie niet verminderen, gewoon omdat je een brandwonde hebt opgelopen!

 

Probeer te douchen als zwemmen niet lukt

Ten slotte kan het natuurlijk gebeuren dat zwemmen écht niet lukt, omdat je last heb van verweking van de wonde. Dit is vervelend omdat het de huid rond de wonde dreigt los te maken en daardoor het herstelproces vertraagt.

Als zwemmen niet aangenaam voelt, kijk dan eens of je wel kunt douchen. Dit biedt als voordeel dat het water niet op de wonde blijft liggen, waardoor de kans op verweking vele kleiner is!

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

 

Swimming pool photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je wandelen met hielspoor? Tips om te blijven wandelen.

Previous article

Tips als je gaat zwemmen met een blaasontsteking

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid