gezondheidzwemmen

Mag je met krentenbaard zwemmen?

0
Mag je met krentenbaard zwemmen

Ben jij graag in het water te vinden of is jouw kind net begonnen met zwemles en krijgt een van jullie last van rode plekjes, wondjes of jeukende blaasjes rond de mond of neus? Dan kan er krentenbaard worden vastgesteld. Nu vraag jij je misschien af; mag je met krentenbaard zwemmen? En welke risico’s brengt het met zich mee? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze vraag en kom erachter wat je het beste kan doen om deze aandoening te behandelen.

 

Wat is krentenbaard?

Deze aandoening is een infectie van jouw huid die veroorzaakt wordt door een bacterie. Krentenbaard is erg besmettelijk en komt vaak voor bij jonge kinderen, tot 12 jaar. Ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Maar waar komt de naam nu precies vandaan? Als jij last hebt van krentenbaard, kan het zijn dat je veel gele korstjes en wondjes op je gezicht hebt en dan voornamelijk rond de mond en neus. Het ziet er dan letterlijk uit als een baard bestaande uit krenten.

 

Stafylokok

De bacterie stafylokok is in de meeste gevallen de oorzaak van krentenbaard. Je kan deze bacterie ongemerkt met je meedragen, waarbij je niet altijd klachten zal ervaren. Er zijn verschillende manieren waarop de besmetting overdragen kan worden, zoals via hoesten of via besmette voorwerpen. Op het moment dat de wondjes in jouw gezicht genezen zijn, dan ben je niet meer besmettelijk. De infectie is zo besmettelijk dat je vaak meerdere mensen besmet, in de familie of op school.

 

Symptomen krentenbaard

Zoals eerder gezegd kan je last krijgen van rode plekjes of blaasjes die enorm jeuken. Daarnaast zijn er nog enkele andere symptomen:

  • Uit de blaasjes kan pus komen.
  • Als een blaasje open is gegaan, komt er een korstje op die vaak geelbruin of honinggeel van kleur is.
  • Mogelijk voel jij een zwelling in je hals. Als gevolg van de infectie kunnen de klieren die hier zitten opzwellen.

 

Mag je zwemmen met krentenbaard?

Het wordt afgeraden om te gaan zwemmen als jij krentenbaard hebt en in de meeste zwembaden zal je niet toegelaten worden als je last hebt van deze aandoening. Het is namelijk erg besmettelijk, daarnaast wordt de huid week van het zwemmen en kan dit ervoor zorgen dat er meer infecties ontstaan. Als je wel gaat zwemmen loop je het risico dat de krentenbaard zich uitbreid en dat het niet geneest.

 

Besmetting via water

Met krentenbaard zwemmen wordt afgeraden, daarentegen is gebleken dat als je zwemt in chloorwater de kans klein is dat je anderen besmet met de infectie. Je kan veel makkelijker een ander besmetten als je in directe aanraking komt met mensen in plaats van via het water. Toch wordt het nog steeds afgeraden om te gaan zwemmen met krentenbaard. Je zal ten slotte na het zwemmen ook gaan douchen en misschien in de kantine gaan zitten. Op deze plekken kan je wel de krentenbaard gemakkelijk verspreiden.

 

Tips als je gaat zwemmen met krentenbaard

tips om snel van krentenbaard af te komenAangezien je niet mag zwemmen als je last hebt van krentenbaard, zijn er geen adviezen voor als je dit wel doet. Wel zijn er tips om snel van deze vervelende infectie af te komen, namelijk:

  • Probeer er niet aan te zitten of te krabben.
  • Knip nagels kort en probeer ze daarnaast schoon te houden.
  • Heeft jouw kind krentenbaard? Breng de school of het kinderdagverblijf op de hoogte zodat ze passende maatregelen kunnen nemen.
  • Gebruik dagelijks een schone handdoek en was de handen meerdere malen per dag met zeep.
  • Je kan ook dagelijks voorwerken wassen die vaak aangeraakt worden, bijvoorbeeld deurknoppen en het favoriete speelgoed van jouw kind.
  • Ga je zelf of met jouw kind langs de huisarts? Volg dan zijn of haar adviezen op, ook met betrekking tot hygiëne.

Kortom, met krentenbaard zwemmen kan je beter niet doen. Probeer bovenstaande tips op te volgen om zo snel mogelijk te genezen. Zodra je niet meer besmettelijk bent kan je weer lekker in het zwembad plonsen!

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je met waterpokken zwemmen?

Previous article

Mag je zwemmen met lenzen? We geven je de do’s en dont’s

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid