gezondheidzwemmen

Wanneer mag je zwemmen met hechtingen? Tips waar op te letten.

0
Wanneer mag je zwemmen met hechtingen - Tips waar op te letten

Ben je behandeld aan een wond en is de wond gehecht of behandeld met huidlijm? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Want mag je zwemmen met hechtingen? Of hoe zit het met in bad gaan en douchen? We leggen het je graag uit.

 

Waarop letten nadat mijn wond is gehecht?

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten als je recent een hechting hebt gekregen. Zo moet de wond droog worden gehouden, kan deze eventueel met een gaasverband of pleister worden afgedekt en worden bepaalde bewegingen afgeraden. We lichten dit hieronder toe.

 • Droog houden gehechte wond
  Eerst is het belangrijk om vast te stellen of je huisarts de wond heeft gehecht (of geplakt), of dat je hiervoor naar het ziekenhuis bent gegaan. Zo moet je de wond tenminste 12 uur droog houden als de huisarts de wond heeft gehecht. Als de gehechte wond in het ziekenhuis is behandeld dan moet je de wond tenminste 24 uur droog houden. Het is wel toegestaan kort te douchen drie dagen na de hechting. Let er dan wel op dat je de wond voorzichtig droog dept met een schone handdoek.
 • Wond beschermen: afdekken
  Als je wond volledig droog is dan is afdekken in principe niet nodig. Als deze nog wat vochtig is of als er telkens kleding tegen de wond aankomt, dan kun je de wond beschermen met een pleister of gaasverbandje. Als er toch nog vocht door de pleister of het verband heen komt, dan kun je deze tussendoor wisselen. Let op: gebruik geen zalf of crème op de hechtpleisters, omdat deze anders makkelijk loslaten.
 • Geen bewegingen met spanning
  Als de wond bijvoorbeeld op je knie of elleboog zit, dan is het belangrijk dat je bepaalde bewegingen even vermijdt. Sommige bewegingen kunnen spanning op de wond geven, waardoor hechtingen los kunnen komen of het helingsproces wordt vertraagd. Stel zwaar lichamelijk werk of sport even uit.

 

Mag je zwemmen met hechtingen?

Het is niet verstandig om met een gehechte wond te gaan zwemmen. Langdurig contact met water wordt eigenlijk altijd afgeraden. De wond zal minder snel genezen als je ermee gaat zwemmen. Bovendien loop je het gevaar dat de wond gaat ontsteken, er hoeft maar één bacterie zijn weg te wurmen in de wond. Ook het chloor in zwembaden kan schadelijk zijn voor de gezondheid en herstel van de wond. Voorkom dus infecties en blijf uit het zwembad of de zee totdat de hechtingen zijn verwijderd.

 

Helingsproces versnellen

We hebben gelukkig een aantal tips voor je waarmee het helingsproces versneld kan worden waardoor je weer sneller het water in kunt. Heb je bijvoorbeeld de wond aan je arm of hand? Probeer deze dan hoog te houden en rust te geven door een mitella te gebruiken. Doe deze wel af bij het slapen.

Daarnaast doe je er goed aan om de wond goed schoon te houden. Mocht de wond vies worden, spoel deze dan goed met water en dep de wond met een schone doek droog. Is er veel stof of zand in de wond terecht gekomen? Gebruik dan eventueel een ontsmettende wondspray, maar gebruik niet teveel anders raken de hechtingen misschien los.

Wissel tot slot regelmatig de pleister of het verband om de wond zo schoon en hygiënisch mogelijk te houden. Bescherm de wond ook tegen de zon om eventuele littekens te voorkomen.

 

Toch zwemmen met hechtingen? Een aantal tips

We snappen dat je graag de zee of het zwembad in wilt, al zeker tijdens de zomer of tijdens je vakantie. We hebben een tweetal tips waarmee je toch voorzichtig het water in kunt gaan.

 • Speciale waterdichte pleisters
  Er zijn speciale pleisters die een optimale en waterdichte bescherming geven tegen water waarmee de kans op infecties wordt verkleind. De waterdichte pleisters van Hansaplast zijn zeer geschikt voor gebruik na een kleine chirurgische ingreep.
 • Waterdichte zak
  Daarnaast kun je ervoor kiezen om een zak om je wond te doen en dit waterdicht af te plakken. Het ligt natuurlijk aan de plek van de wond of dit haalbaar is, als je een hechting op je voet of hand hebt is het makkelijker om een zak hierom te doen dan als het je knie betreft.

Het is belangrijk om na afloop van het zwemmen de wond goed schoon te houden en droog te deppen met een schone doek. Wil je weten wanneer de hechtingen eruit mogen? Neem dan contact op met je (huis)arts. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Normaal gesproken mogen hechtingen er na een of twee weken eruit.

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je met een frozen shoulder zwemmen en waar op te letten?

Previous article

Mag je zwemmen met gordelroos?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid