Een veelgenoemd voordeel van een airfryer is dat het eten bereidt in de airfryer gezond is. Maar is dat ook echt zo? In dit artikel gaan wij je alles over de airfryer vertellen; wat het precies is, hoe een airfryer werkt, wat de voor- en nadelen van een airfryer zijn, wat je erin kunt bereiden en of de airfyer wel zo gezond is dan gedacht.
Wat is een airfryer?
Een airfryer is een friteuse die werkt op hete lucht. Je hoeft nauwelijks of geen olie toe te voegen waardoor je gezonder frituurt, maar wel met een knapperig resultaat. Eigenlijk is een airfryer een soort mini-oventje die je op het aanrecht kunt zetten. Naast friet en snacks kun je allerlei andere gerechten in de airfryer bereiden. Je kunt je groenten en je vlees erin bereiden, maar je kunt ook een cake of muffins in de airfryer bakken. Eigenlijk kun je alles wat je in de oven of in een braadpan kunt bereiden ook in de heteluchtoven klaarmaken. Een veelzijdig apparaat dus. Let echter wel op dat je friet en snacks koopt die speciaal voor de airfryer geschikt zijn.
Hoe werkt een airfryer?
Een airfryer warmte lucht op tot een temperatuur van maximaal 200°C (precieze maximumtemperatuur verschilt per airfyer). De hete lucht draait contant rond waardoor de gerechten gelijkmatig rondom gegaard worden. Het is wel aan te raden om friet af en toe om te schudden. Op de airfryer kun je de temperatuur en tijd instellen. Ook zijn er een aantal standaard bakprogramma’s waar je een keuze uit kunt maken. De opties verschillen per merk en type.
De voordelen van een airfryer
Er zijn een aantal voordelen van een airfryer te noemen.
Bakken zonder vet of olie
Frituren doe je in vet of in olie. Doorgaans is dat niet zo gezond. De heteluchtoven maakt gebruik van hete lucht in plaats van olie. In de airfryer kun je nog veel meer bereiden, zoals bijvoorbeeld een stukje vlees. Als je vlees in de pan bereidt, dan doe je vaak eerst olie of boter in de pan. Dat is in de airfryer niet nodig. Gepaneerd vlees wordt zelfs nog krokanter wanneer het gegaard is in de airfryer.
Minder last van stank
Bij de meeste mensen staat de fituurpan in de schuur of garage vanwege de stank. Een airfryer kun je gewoon op het aanrecht zetten, je hebt namelijk geen last van stank wanneer je er frietjes en snacks in bakt. Ja, je ruikt wel enigszins een baklucht, maar niet meer dan wanneer je aardappels of vlees in de pan klaarmaakt. Het is echter wel verstandig om even de afzuigkap aan te zetten als je de heteluchtoven gebruikt.
Makkelijker schoon te maken
Frituurvet vervangen is best een gedoe. In de airfryer hoef je helemaal geen vet te doen. Dat scheelt je aanzienlijk veel gedoe en geknoei en het bespaart je ook nog eens kosten. Het is wel aan te raden om de mandjes van de airfryer na gebruik af te wassen en met enige regelmatig even een doekje door de heteluchtoven te halen. Een klusje dat zo gepiept is, zonder gedoe.
Voorzien van een timer
Het overkomt de beste patatbakker; de friteuse staat in de schuur en zodra je de frietjes erin hebt gedaan ga je weer terug je huis in. Minuten later besef je dat je de friet in de frituurpan compleet vergeten bent. Gevolg: zwarte patat. De airfryer is voorzien van een timer die je kunt instellen. Hij piept wanneer de tijd voorbij is. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat het eten aanbrandt.
Nadalen van een airfryer
Natuurlijk zijn er ook een aantal minpunten van de airfryer te noemen.
Weer een apparaat in de keuken
Alsof je nog niet genoeg apparaten in de keuken hebt staan, is de airfryer weer een apparaat die je een plek moet zien te geven. De airfryer is gewoon té groot om eventjes weg te stoppen in het hoekje van een keukenkastje.
Langere bereidingstijd
Het bereiden van een portie friet duurt veel langer dan in de friteuse. In de friteuse heb je binnen een minuut of 4 à 5 een flinke schaal patat. In de airfryer duurt het wel 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte. Als je veel eters krijgt en je moet meerdere porties friet bereiden, dan kun je beter voor dunne frietjes kiezen.
Speciale friet
Je hebt speciale ovenfriet en -snacks nodig voor bereiding in de airfryer. Deze zijn wel iets duurder dan normale friet en snacks.
Is de airfryer gezond?
Nu we weten wat een airfryer precies is en een aantal voor- en nadelen voor je op een rij hebben gezet, gaan we eens in op de vraag of een airfryer wel zo gezond is. Ja, in principe is het eten bereidt in de airfryer in plaats van een friteuse een gezondere keuze. Dit komt omdat je weinig tot geen olie nodig hebt om je eten te bereiden. Toch worden je gerechten krokant.
We plaatsen echter wel een kanttekening. Bitterballen en kroketten worden niet opeens op magische wijze gezonde snacks na bereiding in de airfryer. Het voedingscentrum adviseert dan ook een gevarieerd menu. Houd je daar dan ook aan. Maar wil je eens een heerlijk portie friet met een snack eten? Dan is de bereiding in de airfryer zeker een betere keuze dan bereiding in de friteuse.
Als je een airfryer vergelijkt met een oven, dan is het niet per se gezonder. Je eten komt er wel een stuk knapperiger uit dan wanneer je het bereidt in de oven.
Hoe eet je gezond met de airfryer?
In de airfryer kun je meer dan alleen friet en snacks bakken. We zetten een aantal gezonde opties voor je op een rij:
- In de airfryer kun je heel goed je groenten roosteren. Denk bijvoorbeeld aan courgette, aubergine, paprika en bloemkool.
- Een gezonde variant op de friet is zoete aardappel friet. Prima te bereiden in de airfryer.
- Je kunt ook groentechips in een airfryer maken, denk bijvoorbeeld aan bietenchips. Ook kun je fruit drogen of chips van bananen maken.
- Vlees en vis zijn ook prima te garen in de airfryer. Je hebt geen vet nodig.
Zo zie je maar weer dat je airfryer niet een apparaat is voor maar zo en toe, maar dat je dit apparaat zeker dagelijks kunt gebruiken voor het bereiden van heerlijke maaltijden.
Verder lezen:
- Yoga voor het slapen? Waarom yoga zorgt voor goede nachtrust
- Stress symptomen aan de ogen? Stress heeft invloed op je ogen
- Bieden ademhalingsoefeningen ontspanning? 10 easy oefeningen
- Tien redenen om te starten met hardlopen
- Wat te doen bij paniekaanval? Hoe krijg je het onder controle
- 5 veel gestelde vragen over verkoudheid
Comments