gezondheidlichaamontspannen

Waar is Tai Chi goed voor?

0
Waar is Tai Chi goed voor

Tai Chi is een zachte vorm van lichaamsbeweging die je kan helpen om kracht, flexibiliteit en balans te behouden en kan de perfecte activiteit voor de rest van je leven zijn. Tai chi wordt vaak omschreven als ‘meditatie in beweging’, maar het zou best ‘medicatie in beweging’ kunnen worden genoemd. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze lichaam-geest-praktijk, die in China is ontstaan als krijgskunst, waarde heeft bij het behandelen of voorkomen van veel gezondheidsproblemen. Een passend antwoord op de vraag waar is Tai Chi goed voor is dat je het altijd kunt doen zelfs als je niet in topvorm bent of niet in de beste gezondheid verkeert.

 

Slow motion training

In een low-impact, slow-motion training, ga je zonder te pauzeren door een reeks bewegingen. Deze oefeningen zijn vaak genoemd naar acties van dieren. Bijvoorbeeld de “witte kraanvogel spreidt zijn vleugels”, of vechtsportbewegingen, zoals “beide oren boksen”. Terwijl je beweegt, adem je diep en natuurlijk, en richt je je aandacht op je lichamelijke gewaarwordingen.

Tai Chi verschilt in meerdere opzichten van andere soorten vechtsporten. De bewegingen zijn meestal cirkelvormig en nooit geforceerd, de spieren zijn eerder ontspannen dan gespannen, de gewrichten zijn niet volledig uitgestrekt of gebogen en het bindweefsel is niet uitgerekt. Je kunt de oefeningen gemakkelijk aanpassen. Van de meest fitte tot mensen die in een rolstoel zitten of herstellende zijn van een operatie. Er is voor een ieder een goed tempo te realiseren.

 

Tai Chi voordelen

Een groeiend aantal zorgvuldig uitgevoerde onderzoeken bouwt een overtuigend argument op voor Tai Chi als aanvulling op de standaard medische behandeling voor de preventie en rehabilitatie van veel aandoeningen die gewoonlijk met leeftijd worden geassocieerd.

Een aanvullende therapie is een therapie die samen met primaire medische behandelingen wordt gebruikt, hetzij om een ziekte zelf of de primaire symptomen ervan aan te pakken, of, meer in het algemeen, om het functioneren en de kwaliteit van leven van een patiënt te verbeteren.

 

Tai Chi concepten

Je hoeft je niet veel te leren over de wortels van Tai Chi in de Chinese filosofie om van de voordelen voor de gezondheid te genieten, maar deze concepten kunnen helpen de aanpak te begrijpen:

  • Qi — een energiekracht waarvan wordt aangenomen dat deze door het lichaam stroomt; Er wordt gezegd bij regelmatig ‘trainen’ het de juiste stroom van Qi deblokkeert en aanmoedigt.
  • Yin en yang — tegengestelde elementen waarvan wordt aangenomen dat ze het universum vormen dat in harmonie moet worden gehouden. Tai Chi zou deze balans bevorderen.

 

Tai Chi in beweging

Een les kan deze onderdelen bevatten:

  • Opwarmen. Gemakkelijke bewegingen, zoals schoudercirkels, het hoofd van de ene naar de andere kant draaien of heen en weer wiegen, helpen je om je spieren en gewrichten los te maken en je te concentreren op je ademhaling en lichaam.
  • Instructie en beoefening van Tai Chi-vormen. Korte vormen – vormen zijn reeksen bewegingen – kunnen een dozijn of minder bewegingen bevatten; lange vormen kunnen honderden bewegingen bevatten. Verschillende stijlen vereisen kleinere of grotere bewegingen. In het begin wordt meestal een korte vorm met kleinere, langzamere bewegingen aanbevolen, vooral als je ouder bent of niet in goede conditie.

 

Qigong

Qigong (of chi kung). Vertaald als “ademwerk” of “energiewerk”, bestaat dit uit een paar minuten rustig ademen. Soms wordt dit ook gecombineerd met bewegingsoefeningen. Het idee is om de geest te helpen ontspannen en de energie van het lichaam te mobiliseren. Qigong kan staand, zittend of liggend worden beoefend.

 

Beginnen met Tai Chi

Beginnen met Tai Chi - het is voor iedereenDe voordelen van Tai Chi zijn over het algemeen het grootst als je begint voordat je een chronische ziekte of functionele beperkingen krijgt. Daarnaast is het ook heel veilig en er is geen luxe uitrusting voor nodig, dus het is gemakkelijk om te beginnen.

Neem contact op met jouw arts als je een beperkend probleem aan het bewegingsapparaat of een medische aandoening hebt. Ook als je medicijnen gebruikt waardoor je duizelig of licht in het hoofd kunt worden.

Een cursus volgen is misschien wel de beste manier om het te leren. Als je liever thuis leert, kun je video’s kopen of huren die zijn afgestemd op jouw interesses en fitnessbehoeften. Hoewel er enkele uitstekende boeken zijn, kan je moeilijk de bewegingsstroom op foto’s waarnemen.

 

Geen pijn, grote winst

Tai Chi heeft een langzaam tempo en zorgt er niet voor dat je buitenadem raakt. Maar je merkt, na verloop van tijd, dat je spierkracht, flexibiliteit, balans en aerobe conditie toeneemt.

 

Spierkracht

Tai Chi kan zowel de kracht van het onderlichaam als de kracht van het bovenlichaam verbeteren. Regelmatig oefeningen doen kan vergelijkbaar zijn met weerstandstraining en stevig wandelen.

Hoewel je niet met gewichten of weerstandsbanden werkt, versterkt de niet-ondersteunde armoefening die betrokken is bij Tai Chi je bovenlichaam. Het versterkt zowel de onderste als de bovenste ledematen en ook de kernspieren van de rug en de buik.

 

Evenwicht

Tai Chi verbetert de balans en vermindert volgens sommige onderzoeken vallen. Proprioceptie – het vermogen om de positie van iemands lichaam in de ruimte te voelen – neemt af met de leeftijd. Tai Chi helpt dit zintuig te trainen. Dit zintuig heeft de functie van sensorische neuronen in het binnenoor en rekreceptoren in de spieren en ligamenten.

Angst om te vallen kan ervoor zorgen dat je sneller valt; sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Tai Chi-training die angst helpt verminderen.

 

Lees ook eens:

Image by Freepik
Image by Freepik
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Ontspannen met yoga verbetert de kwaliteit van je leven

Previous article

Wat is vegan omega 3 & hoe werkt het?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid