voeding

Voor de betere smaak: groente blancheren en schokken

0
Voor de betere smaak groente blancheren en schokken

Blancheren van groenten wordt steeds populairder. Net zoals mensen steeds vaker voor de airfryer kiezen in plaats van de frituurpan. Blancheren is niet zo glamoureus als sauteren of aanbraden. Maar het is een handige kookvaardigheid om in je arsenaal te hebben. Blancheren, en het daarna schokken van de groente, geeft je perfect gekookte, smakelijke en knapperige groenten. Dit kun je gebruiken in salades, rauwkostschotels, pastagerechten en al je andere favoriete maaltijden. Met een beetje knowhow en een paar eenvoudige stappen, kun je deze eenvoudige kookvaardigheid gebruiken. Om zo je dagelijkse maaltijden gemakkelijker en lekkerder te maken met groente blancheren.

 

Wat is blancheren en schokken?

Blancheren is eigenlijk gewoon groenten koken tot ze gaar zijn (of gedeeltelijk gaar, afhankelijk van wat je maakt). En ze vervolgens in ijswater doen om het kookproces te stoppen.

 

Redenen voor het blancheren van groenten

 • Het verlengt de levensduur van je producten en doodt bacteriën op het oppervlak. Zodat je het gemakkelijk in de koelkast of vriezer kunt bewaren voor later.
 • Hiermee kun je maaltijden voorkoken en tijd besparen. Kook groenten van tevoren gedeeltelijk, zodat je ze later niet zo lang hoeft te koken. Lekker bij roerbakgerechten en aardappelgerechten.
 • Het helpt groenten om smaak, textuur en voedingsstoffen te behouden.
 • Het vermindert de bitterheid in groenten zoals boerenkool en broccoli.
 • Het geeft groente een heldere, levendige kleur.
 • Hiermee kun je gemakkelijk tomaten, perziken en andere producten met een zachte schil schillen.
 • Het geeft groenten een perfecte knapperige malse textuur voor salades en schotels.

 

Wat kan je blancheren en schokken?

Je kunt bijna elke groente blancheren en schokken, van asperges, broccoli en spruitjes tot courgette. Maar groenten zijn niet het enige voedsel dat baat heeft bij deze kooktechniek. Je kunt het ook gebruiken op fruit, noten en kruiden.

 

Hoe je groente blancheren

 • Hoe je groente blancherenBereid je werkplek voor. Vul je pan met water en breng het aan de kook. Voeg ongeveer een ¼ kopje zout toe voor elke liter water met wat zout. Maak het ijsbad klaar door een grote kom te vullen met gelijke delen ijsblokjes en water. De temperatuur moet 0 ° C zijn, zodat het gekookte voedsel snel kan afkoelen.
 • Bereid je eten voor. Als je verschillende soorten producten bereidt, houd ze dan gescheiden. Omdat ze allemaal een andere hoeveelheid tijd nodig hebben om te koken. Snijd grotere groenten zoals aardappelen, wortelen, courgette in uniforme stukken zodat ze allemaal in dezelfde tijd gaar worden.
 • Blancheer je eten. Voeg je eten in kleine hoeveelheden toe aan het kokende water, zodat je water constant aan de kook blijft. Als je verschillende soorten voedsel blancheert, begin dan eerst met het lichtste, zodat de kleur niet in het water trekt. Hoe lang moet je groenten blancheren? De meeste hebben ongeveer 2-6 minuten nodig om door te koken.
 • Schok je eten. Zodra jouw groenten knapperig zijn, dompel je ze volledig onder in het ijsbad. Als je een traditionele soeppan gebruikt, kun je een schuimspaan gebruiken om voedsel in het ijsbad te verplaatsen. Laat het eten niet voor te lang in het ijsbad zitten: je wilt dat de groenten gewoon koud aanvoelen.
 • Droog het af. Geef het voedsel een draai in een slacentrifuge of gebruik keukenpapier om extra water van het voedsel te deppen.
 • Herhalen. Gebruik dezelfde stappen voor de volgende batch of het volgende voedsel.
 • Bewaar het. Om geblancheerde groenten te bewaren, doe je ze in een luchtdichte bak met keukenpapier om extra water op te nemen. Daarna kun je ze in de koelkast of vriezer bewaren voor snelle, verse en gemakkelijke maaltijden wanneer je maar wilt.

 

Blancheertijden voor groenten

Niet alle groenten hoeven te worden geblancheerd, maar hier zijn de meest voorkomende groenten.

 • Asperges: Blancheer kleine asperges 2 minuten, middelgrote asperges 3 minuten en grote asperges 4 minuten.
 • Broccoli: Blancheer kleine broccoliroosjes 3 minuten. De broccoli moet heldergroen en nauwelijks mals worden.
 • Wortelen: Blancheer kleine hele wortelen 5 minuten en gesneden wortelen 2 minuten.
 • Groene bonen: Werk in batches, kook kleine bonen gedurende 2 minuten, middelgrote bonen gedurende 3 minuten en grote bonen gedurende 4 minuten.
 • Erwten: Blancheer 1½ minuut.

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Een introductie in paradoxale ademhaling

Previous article

Wat is niacine en hoe werkt het?

Next article

You may also like

Comments

More in voeding