gezondheid

Mag je wandelen met een versleten heup? + enkele tips

0
Mag je wandelen met een versleten heup

Een versleten heup is een van de meest voorkomende aandoeningen in een groot deel van de bevolking, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Toch komt slijtage aan het heupgewricht en de omliggende spieren en beenderen vaker voor bij jongere leeftijdsgroepen dan men denkt. Wat is een versleten heup nu precies, wat zijn de oorzaken ervan en waar moet je op letten als je wilt wandelen met een versleten heup? Dit zijn vragen waar je in het onderstaande overzicht een duidelijk antwoord op krijgt!

 

Wat is een versleten heup?

Met een versleten heup bedoelen we eigenlijk een heupgewricht dat in die mate is afgetakeld of versleten dat bewegen op een normale manier moeilijk gaat. Een versleten heup en wandelen is in die in geen vanzelfsprekende combinatie.

Als je heup versleten is, dan is de normale positie, werking of structuur van het heupgewricht zelf aangetast, waardoor bewegingen en activiteiten die voor andere mensen normaal zijn, een hele uitdaging betekenen. Een versleten heup kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een duidelijk overzicht:

 

1. Artrose

Een van de meest voorkomende oorzaken van een versleten heup is artrose of artritis. Dit zijn eigenlijk aandoeningen die een negatief effect hebben op de structuur én draagkracht van de beenderen, waaronder natuurlijk ook het heupgewricht. Artrose komt vooral voor op iets latere leeftijd en brengt in veel gevallen dan ook heupproblemen met zich mee, zoals een versleten heup.

 

2. Zwakke bekkenbodemspieren

Een andere mogelijke oorzaak van een versleten heup zijn zwakke bekkenbodemspieren. de bekkenbodem is eigenlijk een andere naam voor het onderste gedeelte van het bekken, waartoe ook het heupgewricht behoort. Als de spieren die dit bekken stabiel en sterk houden zwak zijn, dan kan dat pijn in de heup en op lange termijn een versleten heup met zich meebrengen.

 

3. Een hernia

Ook een hernia is een mogelijke oorzaak van een versleten heup. Bij een hernia is er sprake van schade of ontsteking in een van de delen van de ruggengraat. Het kan ook gaan om een stukje van de ruggengraat dat kapot, of verbrijzeld is in het ergste geval. Doordat de structuur van de omliggende gewrichten en beenderen door een hernia zwakker is, kan op de lange termijn een versleten heup ontstaan.

 

4. Overbelasting

Ten slotte kan een versleten heup het gevolg zijn van overbelasting van de heup zelf, of de spieren die dit gewricht ondersteunen. Ook dit is vaak merkbaar op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het vroeger voor. Denk maar aan professionele atleten die door constante druk en intensiteit sneller last krijgen van slijtage in het heupgewricht.

 

Mag je wandelen met een versleten heup?

Versleten heup en wandelen - Tips om het goed aan te pakkenNu duidelijk is wat de mogelijke oorzaken van een versleten heup zijn, is het natuurlijk nog de vraag: mag je wandelen met een versleten heup? Een versleten heup en wandelen mag voor veel mensen misschien niet meteen de beste combinatie lijken, want zou wandelen er niet voor zorgen dat je heup juist nog verder verslijt?

In realiteit is dat niet het geval, zolang er op de juiste manier wordt gesport. Wandelen biedt immers enkele interessante voordelen voor mensen die last hebben van een versleten heupgewricht:

  • 1. Wandelen verstevigt de bekkenspieren, waardoor het heupgewricht stabieler blijft tijdens activiteiten
  • 2. Wandelen helpt bij de productie van endorfines, die ervoor zorgen dat je minder last hebt van pijn door een versleten heup
  • 3. Rustige vormen van beweging, zoals wandelen, smeren de gewrichten van de heup waardoor je minder pijn hebt én bewegen gemakkelijker gaat.

Kortom, wandelen kan eigenlijk juist een hulpmiddel zijn in de strijd tegen een versleten heup en al het discomfort dat erbij komt kijken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste maatregelen treft als je wilt wandelen met een heup die in minder goede staat is. Hieronder lees je daar meer over!

 

Versleten heup en wandelen: Tips om het goed aan te pakken

Wandelen met een versleten heup gaat wel degelijk, zolang je met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder vind je de beste tips:

 

1. Investeer in goede wandelschoenen

Een van de beste dingen die je kunt doen als je wilt wandelen met een versleten heup is investeren in een goed paar wandelschoenen. Goede schoenen beschikken bijvoorbeeld over stevige, iets dikkere zolen die een groot deel van de belasting van je heupgewricht wegnemen. Daarbij is het veiliger wandelen met goede schoenen, zelfs over oneffen terrein.

 

2. Let op je manier van bewegen

Een fysiotherapeut zal je meer advies kunnen geven in verband met je manier van wandelen, want dat is ook belangrijk als je wilt sporten met een versleten heup. Van de manier waarop je je voeten zet tot specifieke beenoefeningen voor jouw lichaam om je heup te versterken, het zijn slechts enkele dingen die kunnen helpen.

 

3. Bouw traag je conditie op

Ten slotte is het aangeraden om je conditie traag op te bouwen als je wilt wandelen met een versleten heup. Zo voorkom je in de eerste plaats dat je gewricht zelf overbelast raakt, waardoor de kans op blessures natuurlijk nog groter is. Een ander bijkomend voordeel is dat je spieren zich gemakkelijker kunnen aanpassen – en dat zorgt er ook voor dat je heupgewricht op de lange termijn beter ondersteund blijft!

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Retirement photo created by freepik - www.freepik.com
Retirement photo created by freepik - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wandelen na een botox behandeling: mag het wel of niet?

Previous article

Mag je wandelen na een ooglidcorrectie?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid