gezondheid

Wandelen na keizersnede. Vanaf wanneer mag het weer?

0
Wandelen na keizersnede - Vanaf wanneer mag het weer

Een keizersnede is een chirurgische bevalling waarbij de baby via de buikholte van de moeder wordt verwijderd. De beslissing om een keizersnede te laten uitvoeren, hangt af van verloskundige factoren en de medische achtergrond van de zwangere vrouw. Sommige redenen om een keizersnede uit te voeren hebben te maken met de baby, de moeder, problemen tijdens de bevalling, de placenta of de navelstreng.

Tegenwoordig is een keizersnede een zeer veilige procedure. Het percentage ernstige complicaties is zeer laag. Maar omdat het om een operatie gaat, is het risico op bepaalde complicaties groter dan bij een natuurlijke bevalling. De meeste vrouwen en baby’s herstellen zeer goed en met weinig problemen.

 

Herstel: is het mogelijk om te gaan wandelen na keizersnede?

Het is gebruikelijk dat degenen die een keizersnede hebben ondergaan, twee tot drie dagen in het ziekenhuis blijven voordat zij naar huis gaan. Volledig herstel na een keizersnede duurt meestal weken, maar elk lichaam heeft zijn eigen ritme van genezing. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Doorgaans kunnen er, nadat je terugkomt uit het ziekenhuis, al korte wandelingen gemaakt worden. Probeer het wandelen na een keizersnede wel rustig op te bouwen. Je lichaam heeft flink wat te verduren gehad en heeft tijd nodig.

is het mogelijk om te gaan wandelen na keizersnedeSommige activiteiten, zoals borstvoeding geven of wandelen, kunt je een paar uur na de operatie al doen. Andere, zoals meer intensieve lichaamsbeweging of autorijden, kunnen pas na een paar weken door het medische team worden toegestaan. De volgende aanbevelingen moeten worden gevolgd in de postoperatieve periode van een keizersnede:

  • Het gebruik van een gordel in de postoperatieve periode kan enig comfort bieden;
  • Een calciumrijke voeding wordt aanbevolen (vooral voor vrouwen die borstvoeding geven);
  • Het toedienen van ijzersupplementen kan belangrijk zijn om het bloedverlies na de operatie te compenseren;
  • Het is normaal om in de eerste maand na de operatie stemmingswisselingen, geïrriteerdheid, angst en slapeloosheid te hebben. Deze veranderingen zijn meestal van voorbijgaande aard en verbeteren na 2 weken;
  • Als deze veranderingen veel langer duren, moet de vrouw hulp zoeken, omdat zich dan een postnatale depressie kan ontwikkelen;
  • Meer intens haarverlies is gebruikelijk tot 6 maanden na de bevalling;
  • Inspanningen en lichamelijke activiteiten moeten de eerste weken worden vermeden en moeten geleidelijk worden hervat.

 

Hoe lang duurt het herstel?

Het herstel na een keizersnede kan langer duren dan na een natuurlijke bevalling. Het is tenslotte een operatie en de snee heeft tijd nodig om te genezen, ongeveer 6 weken. Gedurende deze tijd is het normaal dat het litteken gevoelig is, maar het zal geleidelijk beter worden.

De eerste paar weken moet je het rustig aan doen en je concentreren op jouw herstel en jouw baby. Betrek jouw partner bij de verzorging van jouw baby en vraag om hulp bij het boodschappen doen, het huishouden of de zorg voor andere kinderen.

Intensieve lichaamsbeweging moet ook worden vermeden gedurende zes tot acht weken na de bevalling, maar zodra je zich beter voelt, kunt en moet je lichte activiteiten doen. Wandelen na een keizersnede helpt bij het herstel en bij het voorkomen van complicaties zoals de vorming van bloedstolsels in het lichaam.

Ongeveer 40 dagen na de operatie kan het seksleven worden hervat. Maar soms duurt het langer voordat een vrouw weer seksueel verlangen voelt, wat in dit stadium volkomen normaal is. Zodra je klaar bent om jouw seksuele routine te hervatten, vergeet dan niet het soort voorbehoedsmiddel te plannen dat je zult gebruiken. Want je ovulatie kan zich eerder voordoen dan je denkt. Borstvoeding op zich is ook geen gegarandeerde methode om een volgende zwangerschap te voorkomen.

Probeer goed te eten, met veel fruit, groenten, peulvruchten en volkorenproducten, want die zijn goed voor de algemene gezondheid en om constipatie in de kraamtijd te voorkomen.

 

Wat kan er gedaan worden om het herstel na de operatie te verbeteren?

Om pijn en ongemakken tijdens en na het herstel van een keizersnede te vermijden, is het belangrijk dat de vrouw alle medische richtlijnen volgt. Reinig de plaats van het litteken correct, drink 2 tot 3 liter water per dag drinkt en een eet gezond.

Lymfedrainage en myofasciale release kunnen ook helpen bij het herstel na een keizersnede.

Het is gebruikelijk om lymfedrainage alleen te associëren met esthetiek. De voordelen van de ingreep zijn echter reëel voor de gezondheid van het lichaam en helpen bij het herstel van zwellingen na de operatie. Myofasciale release, die meestal in verband wordt gebracht met atleten, is een vorm van fysiotherapie die ook een betere mobiliteit van het lichaam mogelijk maakt en het herstel na een operatie vergemakkelijkt.

Aangezien beide ingrepen met manuele technieken worden uitgevoerd, kunnen zij na de operatie de pijn verlichten, de zwelling verminderen, de genezing versnellen en het ontstaan van fibrose voorkomen. In het geval van keizersneden helpen de procedures ook de circulatie van het lymfestelsel en de bloedsomloop te verbeteren, de ophoping van vocht te voorkomen, spataderen te voorkomen, toxines te elimineren en het immuunsysteem te versterken.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

Mother care photo created by senivpetro - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je wandelen met een hersenschudding?

Previous article

Wandelen na een botox behandeling: mag het wel of niet?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid