gezondheid

Mag je wandelen met een hersenschudding?

0
Mag je wandelen met een hersenschudding

Een hersenschudding oplopen is geen pretje. Je voelt je vaak een geruime tijd niet lekker en moe. In dit artikel geven we antwoord op de vraag of je mag wandelen met een hersenschudding. Want het is geen pretje om de hele dag thuis te zitten en niks te doen. Ten eerste geven we een korte uitleg wat een hersenschudding precies is. En aan het eind van het artikel geven we enkele tips als je gaat wandelen met een hersenschudding.

 

Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij de hersenen letterlijk door elkaar geschud worden. Je kan een hersenschudding oplopen bij contactsport, bij een verkeersongeval of door te vallen of je hoofd te stoten. Op het moment zelf kan je pijn voelen of kort het bewustzijn verliezen. Vervolgens krijg je last van verschillende symptomen. Bij volgende symptomen dien je te denken aan een hersenschudding:

  • (kort) bewustzijnsverlies
  • Geheugenverlies
  • Verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid (of overgeven)
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Wazig zicht
  • Gevoelig voor licht en geluid
  • Oorsuizen of dof gevoel in oor
  • Niet kunnen concentreren

Afhankelijk van de ernst, kunnen de symptomen enkele weken tot maanden aanhouden. Bij een zeer harde val of botsing, kan er zelfs sprake zijn van een hersenkneuzing. Hierbij loop je het risico op blijvende schade. Bij een gewone hersenschudding is er in de meeste gevallen geen blijvend letsel. In ieder geval is het belangrijk om je, bij een val op het hoofd, goed te laten opvolgen door een arts.

Vlak na de klap is het aangeraden om zo veel mogelijk te rusten. Dat bespoedigt het herstel. Vermijd fel licht en het gebruik van beeldschermen. Meestal zal je zelf merken dat je extra hoofdpijn krijgt door te lang naar je smartphone of tv te kijken. Het is mogelijk om pijnstillers te nemen bij te veel pijn. Verder is het belangrijk om veel water te drinken en alcohol en cafeïne te vermijden. Autorijden is eveneens verboden.

 

Mag je wandelen met een hersenschudding?

Zodra je voelt dat je aan het herstellen bent, mag je beginnen langzaamaan je activiteiten terug op te bouwen. Bij een lichte hersenschudding zal dit vaak na een week al mogelijk zijn. Wandelen is zeker een aanrader bij het opbouwen van je activiteiten. De frisse buitenlucht en lichte vorm van beweging, zullen je helpen bij een vlot herstel. Uit recent onderzoek blijkt ook dat het afwisselen tussen spanning en inspanning, zorgt voor een snellere genezing. Te lang in je bed blijven liggen wanneer je je eigenlijk al beter voelt, zal tegendraads werken.

Het is echter belangrijk om voorzichtig op te bouwen. Begin met korte wandelingen en neem voldoende rust tussendoor. Bespreek het eventueel met je dokter als je twijfelt.

 

Tips als je gaat wandelen met een hersenschudding

Tips als je gaat wandelen met een hersenschudding, met de hond lopenVan zodra je voelt dat je er voldoende energie voor hebt, is het nuttig om te (her)beginnen met wandelen. Hou hierbij rekening met volgende tips, zodat je niet over je grenzen gaat.

  • Luister naar je lichaam: dit is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Merk je dat je hoofd begint te bonzen of dat het licht pijn doet aan je ogen? Ben je buiten adem? Zie deze signalen zeker als een teken om te pauzeren of zelfs te stoppen. Je zal ongetwijfeld merken dat je sneller buiten adem bent dan gewoonlijk.
  • Begin rustig genoeg: leg de lat liever wat lager. Als je te intensief begint, zal je het later misschien moeten bekopen.
  • Ga niet te ver van huis: stel dat je je plots niet goed voelt, moet je nog zien thuis te geraken. Loop dus liever twee keer een blokje om, in plaats van een grote toer te maken in the middle of nowhere.
  • Besteed aandacht aan je ademhaling: diep en rustig inademen is heilzaam voor je herstel. Hierdoor zorg je namelijk voor extra zuurstoftoevoer in je hersenen.
  • Maak twee korte wandelingen in plaats van een lange wandeling: door twee keer te wandelen en tussendoor te rusten, zal je in totaal meer aankunnen. Je conditie zal sneller opbouwen en je zal dubbel profiteren door twee keer op een dag buiten te komen. Probeer bijvoorbeeld een stukje met de hond te gaan lopen.
  • Vermijd drukke plaatsen: ga niet wandelen in drukke plaatsen waar je overladen wordt door geluid of fel licht. Idealiter ga je naar een rustgevend bos of park waar veel schaduw is. Zo vermijd je overprikkeling door directe zoninval of te veel lawaai.

 

Als je na het wandelen meteen terug in bed moet kruipen, heb je misschien te veel gedaan. Probeer de volgende keer dan een stapje terug te zetten. Hoe snel je herstel verloopt, is afhankelijk van de oorspronkelijke klap en verschilt van persoon tot persoon.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

Stressed woman photo created by yanalya - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je wandelen met vocht in knie?

Previous article

Wandelen na keizersnede. Vanaf wanneer mag het weer?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid