gezondheid

Ischias en wandelen: Mag je wandelen met ischias?

0
Ischias en wandelen - Mag je wandelen met ischias

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Ischias en wandelen. We leggen in het kort uit wat Ischias precies is, we leggen uit of je kunt wandelen met deze aandoening. En we geven enkele tips hoe je dient om te gaan met Ischias als je gaat wandelen.

 

Ischias, wat is het?

Ischias is een pijn die ontstaat doordat de nervus ischiadicus (oftewel de ischiaszenuw) geïrriteerd, beschadigd of ontstoken is. Dit kan voorkomen wanneer er druk op de ischiaszenuw ontstaat. Dat kan het gevolg van een verkeerde lichaamshouding zijn waarbij de rug overbelast wordt of door een zwangerschap. Daarnaast kan ischias ook door osteoporose (botontkalking) of spondylolysthesis (een verschoven wervel ten opzichte van een daaronder gelegen wervel) worden veroorzaakt.

De ischiaszenuw is de langste zenuw in het menselijk lichaam. Deze zenuw loopt vanuit de lage onderrug via de achterkant van het bovenbeen naar de voet.

De klachten die door een geïrriteerde, ontstoken of beschadigde ischiaszenuw ontstaan, zijn uiteenlopend. Doorgaans wordt pijn in de rug, billen en benen ervaren.

Vaak voorkomende klachten of symptomen van ischias zijn:

  • Een verdoofd gevoel of een doffe pijn in het been, de voeten en/of de tenen
  • Een stekende pijn in de bil of het been
  • Verzwakte spieren
  • Pijnscheuten in de rug
  • Pijn bij bewegen
  • Onrustig slapen

 

Mag je wandelen met ischias?

In de meeste gevallen herstelt ischias door voldoende rust te nemen. Daardoor zal de hoge spierspanning afnemen. Volledige bedrust wordt echter afgeraden, omdat de klachten door volledige bedrust vaak alleen maar verergeren. Toch is het belangrijk juist (maar gedoseerd) in beweging te blijven, ondanks dat beweging met ischias pijn pijn kan opleveren. Door beweging worden gespannen spieren sterker en soepeler. Daarnaast komt de bloedcirculatie beter op gang. Wie regelmatig lichamelijk actief is, vermindert de kans op het terugkeren van de pijnklachten.

Normaliter houden klachten bij een acute ischias maximaal zes weken aan en kunnen de klachten vanzelf overgaan. Mochten de klachten langer dan zes weken aanhouden, dan is het dringende advies om hier wat aan te (laten) doen.

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop ischiasklachten kunnen worden verlicht en waarmee je er volledig van kunt herstellen:

  • Door regelmatig te wandelen. Daardoor zullen de klachten verminderen en kunnen zelfs volledig verdwijnen.
  • Door middel van fysiotherapie. De fysiotherapeut behandelt je met speciale oefeningen voor ischias waarmee de spieren van je rug worden versterkt en de bilspier wordt gestretcht
  • Met behulp van warmte. Warmte heeft een positieve invloed bij het herstellen van ischias. Door de warmte zullen de spieren ontspannen, waardoor de gewrichten weer soepel kunnen bewegen

Met ischias mag je dus gewoon wandelen. Sterker nog, wandelen met ischias wordt zelfs aangeraden. Fietsen kan beter achterwege gelaten worden omdat met fietsen de bilspieren en zenuwen kunnen worden afgekneld. Let goed op je zithouding en probeer zoveel mogelijk zitten te voorkomen.

Zitten verergert de druk op de ischiaszenuw. Heb je toch een zittend beroep? Sta dan regelmatig even op en loop korte stukjes om de spieren warm te houden. Ideaal is natuurlijk een zit-stabureau.

 

Ischias en wandelen

Om te herstellen van ischias is regelmatige lichaamsbeweging dus belangrijk en wandelen is hiervoor een uitstekende manier. Wandelen is ontspannend en heeft een positief effect op het verminderen en herstel van klachten door ischias.

Hoewel ischias en wandelen heel goed samen gaan, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Je kunt dit het beste doen door de activiteiten rustig op te bouwen. Luister hierbij goed naar je lichaam en ga niet over je pijngrens heen.

Een goed samengesteld opbouwschema is hierbij aan te raden. Begin met korte wandelingetjes en loop steeds een stukje verder. Breidt dit uit tot minimaal een half uur wandelen per dag. Zo bouw je conditie weer op en hoe meer je beweegt, des te beter het voor je spieren is. Je kunt het wandelen het makkelijkst volhouden door hiervoor een vast moment op de dag te kiezen, bijvoorbeeld na het ontbijt, de lunch of het avondeten. Probeer hardlopen eerst even achterwege te laten.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat behalve regelmatige lichaamsbewegingen en eventuele oefeningen van de fysiotherapeut, je vooral dagelijks met je hobby´s en je werk bezig moet blijven. Doe vooral waar je blij van wordt, met inachtname van bovenstaande tips en aanbevelingen.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Woman pain photo created by katemangostar - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je wandelen na een ooglidcorrectie?

Previous article

Wandelen na bevalling? De voordelen en waar je op moet letten.

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid