gezondheidontspannen

Mag je wandelen met hielspoor? Tips om te blijven wandelen.

0
Mag je wandelen met hielspoor? We geven je tips

Hielspoor is een vervelende blessure die ervoor zorgt dat je pijn krijgt tijdens het lopen. Dat is erg vervelend als je een fanatieke wandelaar bent. Maar mag je wandelen met hielspoor? En hoe kun je dat het beste aanpakken? We leggen het je uit. Gelukkig wordt wandelen met hielspoor niet in alle gevallen afgeraden.

 

Wat is hielspoor?

Onder je voet, onderaan de hiel, zit een kleine uitstulping die bestaat uit kalk. Deze uitstulping is de hielspoor. Die zit daar altijd, maar normaal gesproken hebben we er geen last van. De hielspoor zit alleen wel op een wat lastige plek, in de buurt van de voetzoolpees. Die pees verbindt je hiel en voorvoet. Daar waar het peesblad de hiel verbindt zit de hielspoor. Op het moment dat de pees overbelast raakt, kantelt de voet naar binnen en wordt je voet platter geduwd. Dat vergroot de druk op de hielspoor, die daardoor pijn gaat doen.

Er kan ook extra druk op de hielspoor komen wanneer je te hard landt op de hiel, bijvoorbeeld als je ergens vanaf springt. Last van hielspoor is een veel voorkomende blessure. Dat is niet altijd even erg, maar sommige mensen hebben er veel pijn door. Daar komt bij dat de hielspoor een ontsteking van de peesplaat kan veroorzaken, doordat de hielspoor continu in de pees prikt. Ook dit kan met veel pijn gepaard gaan.

 

Mag je wandelen met hielspoor?

Tips als je gaat wandelen met hielspoorDe klachten van hielspoor ontstaan vaak pas een tijdje nadat je gestart bent met wandelen. Eerder werd vaak rust geadviseerd bij hielspoor, maar tegenwoordig is het advies om wel in beweging te blijven. Ga dus wel wandelen, maar stop wanneer het weer pijn gaat doen. Wanneer je toch doorloopt bij pijn, zal het langer duren voordat de blessure genezen is. Hielspoor en wandelen gaan in principe dus prima samen. Krijg je erg snel klachten als je gaat wandelen? Ook dan is het advies om niet volledig rust te houden. Kijk in plaats daarvan naar sporten waar hielspoor geen drempel voor vormt. Ga bijvoorbeeld fietsen.

Ook zwemmen is een ideale sport bij deze blessure. Tijdens het zwemmen worden je gewrichten ontlast, door de gewichtloosheid in het water. Dit maakt dat je deze sport kunt doen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je last krijgt van de hielspoor. Neem voor en na het sporten de tijd voor goede rek- en strekoefeningen. De oefeningen voor je voeten en kuitspieren hoef je daarbij niet te vermijden. Sterker nog; de klachten kunnen hierdoor minder worden. Ook hier geldt dat je de oefeningen beter wel kunt overslaan als je er weer pijnklachten door krijgt.

 

Tips als je gaat wandelen met hielspoor

Wil je toch graag proberen te wandelen met deze blessure? Dan is het dus fijn om te weten dat hielspoor en wandelen in veel gevallen goed samen gaan. Naast een goede warming-up en cooling-down kunnen de volgende tips helpen bij het herstel:

 

Zorg voor goed materiaal

Goede wandelschoenen zijn essentieel als je gaat wandelen. Goed schoeisel kan namelijk blessures voorkomen. Ga dus op zoek naar stevige wandelschoenen, die je voeten voldoende ondersteunen.

 

Laat zooltjes aanmeten

In sommige gevallen kunnen zooltjes in de schoenen helpen bij het voorkomen van hielspoor. De druk op de onderkant van je voet kun je met de juiste zooltjes namelijk verminderen en hierdoor neemt de kans op blessures af. Bij sportwinkels kun je standaard zooltjes aanschaffen. Nog beter is het om de podotherapeut te vragen om je op maat gemaakte zooltjes aan te meten.

 

Intapen kan helpen

Lukt het wandelen nog onvoldoende? Dan kan een bezoekje aan de fysiotherapeut helpen. Die kan je voet namelijk op professionele wijze intapen. Dit kan op klassieke wijze met sporttape, maar ook met speciale kinesiotape. Kinesiotape kun je overigens ook zelf aanschaffen en aanbrengen. De tape zorgt ervoor dat de doorbloeding in je voet beter gaat en de hielspoor sneller geneest.

 

Trek sokken aan in bed

Het klinkt misschien gek, maar soms kunnen de klachten van deze blessure verminderd worden door sokken aan te doen in bed. Het gaat dan wel om speciale sokken, die je pezen wat oprekken door je tenen richting je knie te trekken.

 

Een ontstekingsremmende injectie

Werken bovenstaande tips onvoldoende? Dan is er nog een mogelijkheid van een ontstekingsremmende injectie. Je kunt je huisarts hierom vragen. Hij of zij zet dan een injectie in de pees onder je voet. Niet iedere huisarts zal deze injectie overigens willen zetten, omdat er niet alleen voor- maar ook nadelen aan zitten. Het is dus echt een laatste redmiddel.

 

 

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Ankle photo created by fabrikasimf - www.freepik.com
Man jogging photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wandelen na bevalling? De voordelen en waar je op moet letten.

Previous article

Mag je zwemmen met een brandwond? Tips waar je op kunt letten.

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid