gezondheid

Wandelen na een botox behandeling: mag het wel of niet?

0
Wandelen na botox behandeling - mag het wel of niet

Wandelen is één van de leukste en gezondste manieren om te bewegen. Je kunt het vrijwel overal makkelijk doen in veel verschillende omgevingen en er is altijd iets te zien. Daarnaast is het meestal niet enorm intensief, dus krijg je op een rustige manier toch je dagelijkse beweging. Toch zijn er bepaalde dingen die ervoor kunnen zorgen dat wandelen misschien even niet de beste keuze is. Bijvoorbeeld bepaalde behandelingen, zoals in dit geval een botox behandeling. Dit is een behandeling die steeds meer mensen nemen, zowel om cosmetische als medische redenen. Beweging heeft een groot effect op ons lichaam, dus is de vraag: Is wandelen na botox een goed idee? Daarop lees je hieronder het antwoord.

 

Wat is een botox behandeling?

Een botox behandeling is een behandeling waarbij er botox in het lichaam wordt aangebracht. Meestal is dit in het gezicht, maar in sommige gevallen ook op andere plekken van het lichaam. Een botox behandeling kan cosmetisch zijn, maar kan ook een medische reden hebben. Het wordt vooral gebruikt om rimpels tegen te gaan. Door botox op een bepaalde plek in het gezicht te spuiten, worden de spieren op deze plek tijdelijk stil gelegd. Hierdoor kunnen zij niet bewegen en kunnen er op deze plek dus geen rimpels ontstaan. Veelvoorkomende plekken waar botox wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld het voorhoofd en de kraaienpootjes. Plekken op de rest van het lichaam waar botox gebruikt wordt, zijn bijvoorbeeld de oksels om zweten tegen te gaan. Ook kan het gebruikt worden tegen:

 

Mag je wandelen na een botox behandeling?

Tips voor wandelen na botox behandelingHoewel een botox behandeling meestal niet een enorm heftige ingreep is, wordt er toch afgeraden om in de eerste 24 uur na de behandeling intensief te sporten. Misschien heb je echter toch de behoefte om te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen. Mag dit dan wel? Het antwoord daarop is ja, maar pas na vier uur en heel erg rustig. Wanneer je intensief beweegt, wordt de doorbloeding van het lichaam namelijk gestimuleerd. Dit wil je juist niet wanneer je net een botox behandeling hebt gehad, want dan loop je de kans dat de botox niet of minder goed werkt.

De botox heeft even tijd nodig om zich aan de spieren te hechten. Wanneer de doorbloeding heviger wordt en de botox nog niet gehecht is, wordt deze door het lichaam afgevoerd. Dan heb je dus geen resultaat. Mocht je dus de behoefte hebben om je benen te strekken, doe dit dan (minstens vier uur na de behandeling) heel rustig aan. Zorg ervoor dat je niet buiten adem raakt of gaat zweten, dit zijn tekenen dat de doorbloeding wordt gestimuleerd.

Een andere reden om niet intensief te sporten na een botox behandeling, is dat de blauwe plekken die door het prikken ontstaan zijn erger kunnen worden. Wanneer er een naald de huid binnen gaat, worden er vaak bloedvaten geraakt waardoor er bloed in de huid terecht komt. Dit zorgt voor een blauwe plek. Door intensief te sporten binnen 24 uur na de behandeling, kunnen deze blauwe plekken erger worden doordat het bloedvaatje meer open gaat staan.

 

Tips voor wandelen na botox behandeling

Er zijn een aantal tips voor als je graag na een botox behandeling een wandelingetje wil maken. Hou deze goed in gedachte en doe altijd rustig aan, want het is natuurlijk zonde als je behandeling hierdoor minder goed werkt.

  • Wacht tenminste 24 uur na je behandeling voordat je intensief gaat sporten. Wanneer de doorbloeding gestimuleerd wordt, kan de botox namelijk afgevoerd worden door het lichaam voordat deze goed gehecht is. Ook kunnen blauwe plekken erger worden door sporten.
  • Een heel rustige wandeling om de benen te strekken mag op zich wel, maar wel pas minstens vier uur na de behandeling. Probeer zo rustig mogelijk te lopen, waardoor de doorbloeding zo min mogelijk versnelt.
  •  Waar je tijdens het wandelen ook erg goed op moet letten, is dat het gebied waar de behandeling gedaan is niet in direct contact met de zon mag komen. Wanneer dit een plek als de oksels is, is dat niet zo lastig. Maar wanneer de behandeling op het gezicht heeft plaatsgevonden is dit wel iets waar je even over na moet denken. Het is sowieso belangrijk om een zonnebrandcrème met SPF 30 te dragen na de behandeling, maar overweeg bijvoorbeeld ook een hoed om het gezicht te beschermen.
  •  Kijk ook even naar het weer wanneer je wil gaan wandelen. Wanneer het enorm warm en zonnig is, kun je er wellicht toch beter voor kiezen om thuis te blijven. Dit vanwege de zon, die niet goed is na een behandeling. Maar ook vanwege de hitte, die er ook weer voor zorgt dat de doorbloeding versnelt.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Plastic surgery photo created by wavebreakmedia_micro - www.freepik.com
Mesotherapy photo created by lookstudio - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wandelen na keizersnede. Vanaf wanneer mag het weer?

Previous article

Mag je wandelen met een versleten heup? + enkele tips

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid