gezondheid

Mag je wandelen na een ooglidcorrectie?

0
Mag je wandelen na een ooglidcorrectie

Na een ooglidcorrectie moet je het even rustig aan doen met het sporten, dat is vanzelfsprekend. Zware inspanningen en sporten zoals tennissen, voetballen, hardlopen en paardrijden moet je even on hold zetten. Maar mag je na een ooglidcorrectie rustige activiteiten, zoals wandelen, uitvoeren? We vertellen het je in deze blog.

 

Wat is een ooglidcorrectie?

Als je last hebt van een uitgebluste uitstraling of vermoeide ogen door hangende oogleden of wallen onder je ogen, kun je kiezen voor een ooglidcorrectie. Je kiest voor een onder- of bovenooglidcorrectie of je laat beiden gelijktijdig uitvoeren. Een bovenooglidcorrectie wordt onder plaatselijke narcose uitgevoerd, voor een onderooglidcorrectie word je volledig onder narcose gebracht. Bij beide ingrepen wordt er gesneden in je oogleden en verwijdert de chirurg het teveel aan huid. Vooral bij een onderooglidcorrectie gaat dit vaak gepaard met het verwijderen van overtollig vetweefsel. Het gevolg is een frissere blik die je er weer jonger doet uitzien. Ook klachten van vermoeide ogen worden door de ingrepen verminderd.

 

Mag je wandelen na een ooglidcorrectie?

Het antwoord op die vraag is ja. De dag van de behandeling hou je je best kalm en lig je best op bed of de sofa terwijl je je ogen koelt met een zak diepvrieserwtjes of ijsblokjes. Vanaf de eerste dag na de behandeling kun je rustig starten met een kleine wandeling. Het is vanzelfsprekend dat je niet direct een wandeling van 15 km met hoogteverschillen van 400 m gaat doen in de Belgische Ardennen, maar een wandeling in het bos achter je hoek is zeker toegelaten. Je wilt immers niet dat de wondjes open gaan of dat de hechtingen lossen. Na twee weken mag je weer intensief sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen, voetballen of een lange wandeling maken met hoogteverschillen.

 

Tips als je gaat wandelen na een ooglidcorrectie

  • Draag een zonnebril om te voorkomen dat je je ogen dichtknijpt tegen het zonlicht. Ook verberg je zo de blauwe plekken en de zwelling. Daarnaast is het belangrijk dat de littekens niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Het eerste jaar na een ooglidcorrectie smeer je best factor 50 op je littekens. Om te voorkomen dat de zonnecrème in je ogen loopt, gebruik je op je bovenoogleden best een Labello stick SPF50. Deze lippenbalsem blijft beter zitten en loopt minder snel uit.

 

  • Voorkom bukken tijdens de eerste week van het herstel. De druk op je oogleden kan ervoor zorgen dat de wondjes of de hechtingen lossen. Als je onderweg iets op de grond laat vallen, vraag dan je wandelpartner om het voor je op te rapen.

 

  • Je zicht kan de eerste dagen wazig zijn. Het is dan ook niet aangeraden om alleen op pad te gaan of om grote wandelingen te maken.

 

  • Neem regelmatig rust. Je lichaam is aan het herstellen van een operatie en heeft daar de nodige energie voor nodig. Neem voldoende rustpauzes tijdens het wandelen, zodat je lichaam niet overbelast wordt.

 

  • De eerste week na de ooglidcorrectie is het belangrijk dat je oogleden en de pleistertjes niet nat worden. Voorkom tijdens het wandelen dat er zweet in je ogen komt door een zakdoek mee te nemen en door niet in hoge temperaturen te wandelen. Sowieso is het aangeraden om de eerste tien dagen na de operatie zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Overgevoeligheid voor zonlicht is namelijk een veel voorkomende klacht na een ooglidcorrectie.

 

  • Ga enkel wandelen als je je fysiek in orde voelt. Als je gaat wandelen op een moment dat je je al duizelig voelt, is de kans groot dat je niet ver gaat geraken. Luister tijdig naar je lichaam en wees eerlijk met jezelf.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

Plastic surgeon photo created by nensuria - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je wandelen met een versleten heup? + enkele tips

Previous article

Ischias en wandelen: Mag je wandelen met ischias?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid