gezondheidzwemmen

Mag je zwemmen met gips? Tips waar je op kunt letten.

0
Mag je zwemmen met gips

Als jij een botbreuk hebt, waarbij het bot grotendeels op zijn plaats zit, kan je gips krijgen. Daarnaast zijn er andere aandoeningen waarbij het gebruik van gips het herstel kan bevorderen, zoals een diabetische voet of gescheurde achillespees. Maar mag je zwemmen met gips? En waar moet je op letten. We leggen het je uit.

 

Wat is gips?

Het materiaal gips kan makkelijk op maat gemaakt worden, aangezien het op het begin zacht is en op den duur steeds harder wordt. Zo kan je een lichaamsdeel in een bepaalde stand vastzetten. Daarnaast zijn er verschillende manieren om te spalken, dit wordt gebruikt om een lichaamsdeel of gewricht vast te zetten. Gips valt daar ook onder. De gipskamer van een ziekenhuis is een plek waar specialisten aan het werk gaan met het aanmeten van gips.

 

Gips aanbrengen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk in een gipskamer, waaronder:

  • Rond een been of arm gips aanbrengen;
  • Het aanleggen van zwemgips;
  • Als je loopgips krijgt zit er een afneembare schoen aan vast;
  • Gipsverband met een spalkje, hierbij blijft een enkele zijde open;
  • Gips wat om de borstkas gemaakt wordt heet gipskorset en is soms afneembaar;
  • Bij een verzwikking kan de enkel ingetapet worden.

 

Mag je zwemmen met gips?

Je mag met gewoon gips wat je krijgt na bijvoorbeeld een botbreuk niet zwemmen. Het is heel belangrijk dat dit soort gips droog blijft. Als het nat wordt, zullen de watten die onder het gips zitten ook nat worden met als gevolg dat de huid kan gaan verweken.

 

Gips van kunststof

Wel kan er speciaal zwemgips aangelegd worden. Dit is alleen mogelijk aan een been of arm en niet aan andere lichaamsdelen. Dit speciale gips is gemaakt van kunststof en heeft een speciale onderlaag, of juist geen onderlaag. Zwemgips is niet bij iedereen mogelijk, dit wordt bepaald door de gipsverbandmeester. Soms gebeurt dit in samenspraak met de arts. Let wel op dat dit type gips anders verzorgt dient te worden dan normaal gips. Zo is het altijd belangrijk dat je het gips goed laat drogen.

 

Tips als je gaat zwemmen met gips

Na het zwemmen is het van belang dat het gips goed droogt. Volg hierbij de volgende stappen:

  • Ten eerste laat je het gips uitdruppelen.
  • Daarna kan je het drogen met een handdoek. Als het warm is en de zon schijnt kan je het verder buiten laten drogen. Ga echter niet in de volle zon zitten met het gips. Het drogen kan dus langer duren op een koude winterdag.
  • Belangrijk is wel dat het gips niet bedekt wordt, aangezien het water dan niet kan verdampen.
  • Maak ook de elleboogplooi of hiel droog als hier water is achtergebleven.
  • Spoel het gips goed na als je gezwommen hebt in een zwembad, de zee of vies water. Zo kan je achtergebleven zandkorrels of zout wegspoelen.

 

Als jouw kind zwemgips heeft, kan de zwemvaardigheid een stuk minder zijn. Daarom is het van groot belang dat je goed toezicht houdt als jouw zoon of dochter in het water is. Er zijn nog meer tips en adviezen voor het gebruik van zwemgips. Lees dit goed door voordat je ermee gaat douchen of zwemmen.

 

Zwemhoes over het gips

Ook zijn er zwemhoezen te koop, als jij normaal gips om jouw arm of been hebt gekregen. Deze kan gebruikt worden tijdens het douchen, maar ook als je gaat zwemmen. De sluiting is gemakkelijk dicht te doen en zorgt ervoor dat de hoes geheel waterdicht is. De zwemhoes is te krijgen in verschillende varianten: voor jouw voet, hand, been of arm. Tevens zijn er voor elke leeftijd zwemhoezen te koop, van jonge kinderen tot volwassenen kunnen hier gebruik van maken.

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

 

Fracture photo created by pvproductions - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Tips als je gaat zwemmen met een blaasontsteking

Previous article

Waar moet ik op letten als ik wil zwemmen met oorontsteking?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid