gezondheidlichaamsporten

Wat is discusprotrusie en welke oefeningen kun je doen?

0
Wat is discusprotrusie en welke oefeningen kun je doen

Een discusprotusie of uitpuilende schijf treedt op wanneer de binnenste kern van een wervelschijf uitsteekt naar de buitenste laag. Het is een relatief veel voorkomende blessure die meestal het gevolg is van normale slijtage van de wervelkolom. De mate van pijn die gepaard gaat met een uitpuilende tussenwervelschijf varieert van persoon tot persoon.

Als het ongemak draaglijk is, kan het in jouw belang zijn om behandelmethoden te combineren met de juiste soort oefeningen. Zodat je jouw algehele pijnniveau kunt verminderen en het genezingsproces kunt stimuleren.

Het is echter van vitaal belang dat je op een veilige en juiste manier oefent. Slechte trainingskeuzes kunnen leiden tot verder letsel en omliggende weefselbeschadiging. We hebben een aantal oefeningen verzameld die genezing bevorderen, maar ook oefeningen die je moet vermijden.

 

Wat is discusprotusie?

Voordat je gaat trainen met een discusprotusie, is het belangrijk dat je de beperkingen die daarmee gepaard gaan volledig begrijpt. Minstens 90 procent van de mensen ouder dan 30 jaar kent wel één episode van rugpijn. Meestal is deze pijn het gevolg van een schijfprobleem. Je wervelkolom is opgebouwd uit gestapelde wervelbotten. Zachte kraakbeenschijven in de rug zijn tussen de wervels geplaatst om ze op te vangen terwijl je buigt en beweegt. Elke schijf heeft stevig kraakbeen dat zo is gevormd dat het precies past tussen de wervels. Uitpuilende schijven treden op wanneer de buitenste schil zwakker wordt. Waardoor de schijf naar één kant van het wervelkanaal kan opzwellen.

Een uitpuilende schijf kan symptomen veroorzaken zoals pijn in je nek, schouder, arm of borst. Dit leidt tot gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in jouw armen of vingers. Mogelijke behandelingsopties omvatten een laminectomie, schijfvervanging, anterieure cervicale schijffusie en lumbale fusie. Een deskundige spinale chirurg kan je helpen bij het bepalen van de beste weg voorwaarts na analyse van jouw toestand.

 

Veilige oefeningen voor personen met discusprotusie

Veilige oefeningen voor personen met discusprotusieLichaamsbeweging kan een uitpuilende tussenwervelschijf niet noodzakelijkerwijs genezen. Het kan wel jouw rug versterken, de stabiliteit van de wervelkolom verhogen en de belasting van de tussenwervelschijf helpen verminderen. Het is belangrijk op te merken dat elke blessure anders is. Het is zaak om contact op te nemen met een medische professional voordat je overgaat tot inspannende oefening. Hier volgen oefeningen die over het algemeen veilig zijn voor mensen met een uitpuilende schijf:

 • Statische buikspieroefeningen zijn geweldig voor het versterken van de kern en het stabiliseren van de wervelkolom. Begin met plat op je rug liggen met je knieën gebogen en je benen in een hoek van 90 graden. Laat één hiel tegelijk op de grond zakken terwijl je je buikspieren aanspant en je onderrug in de grond duwt.
 • Glute-bridges zijn een veilige en effectieve oefening voor het onderlichaam die bedoeld is om de hamstrings en bilspieren te versterken. Ga plat op je rug liggen met je knieën gebogen en je hielen op de grond. Til je heupen herhaaldelijk van de grond totdat je schouders, heupen en knieën in een rechte lijn staan.
 • Omgekeerde crunches: begin door op je rug te liggen en je knieën te buigen. Breng je knieën naar je borst en beweeg je heupen van de vloer. Als je bilspieren van de grond zijn, laat je alles weer zakken en herhaal je.

Andere veilige oefeningen zijn bekkenkantelingen, low-impact aerobicsactiviteiten en McKenzie-strekken. Doe het eerst langzaam om te voorkomen dat de bewegingen de pijn in jouw rug verergeren.

Over het algemeen zijn – zolang ze correct worden uitgevoerd – kern- en rugoefeningen gunstig voor uitpuilende schijven. Evenals activiteiten zoals wandelen, elliptische oefeningen, zwemmen en fietsen op een hometrainer of gewone fiets.

 

Onveilige oefeningen voor personen met een uitpuilende schijf

Er zijn een paar specifieke bewegingen die je moet vermijden en die jouw toestand zelfs kunnen verergeren. Doe geen enkele vorm van oefening die druk uitoefent op de aangetaste gewrichten en die jouw buikspieren overbelast. Dit zijn:

 • High-impact aerobics
 • Op flexie gebaseerde bewegingen
 • Been liften
 • Sit ups
 • Draaiende bewegingen
 • Kernkrachtoefeningen op hoog niveau
 • Gewichtheffen boven het hoofd
 • Herhaaldelijk naar voren buigen in de taille

Als traint met een geblesseerde tussenwervelschijf, probeer dan te voorkomen dat je te lang in één positie blijft. Kijk ook uit voor extreme bewegingen en let er op dat je goed ademt.

 

Lees ook eens:

Image by tonodiaz on Freepik
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Wat te doen bij hersenschudding en het nut van inspanningstherapie

Previous article

Hoe kun je het beste je vriezer ontdooien?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid