gezondheidontspannen

Wat te doen bij hyperventilatie?

0
Wat te doen bij hyperventilatie

Er is therapie nodig voor het probleem van paniek of angst (met of zonder agorafobie). Training is vereist in verschillende technieken, zowel cognitief als gedragsmatig. Maar in deze blog vertellen we je wel wat te doen bij hyperventilatie. Om een ​​van de symptomen te bestrijden die de meeste mensen vrezen die lijden onder dit probleem.

 

Technieken om niet te hyperventileren

De meeste mensen die last hebben van van angst-, paniek- en agorafobieproblemen, kennen het gevoel van verstikking. Dit in combinatie met een intens gevoel van duizeligheid.

Laten we dus eens kijken waar deze processen uit bestaan ​​en hoe we ze in ieder geval kunnen verminderen.

We weten van tevoren al dat we moeten ademen om het lichaam van de nodige energie te voorzien. Onder normale omstandigheden is er een evenwicht tussen zuurstof en koolstofdioxide die betrokken zijn bij de ademhaling. Als we ontspannen zijn, ontwikkelt het zich automatisch en goed.

 

Maar waarom hyperventileren we?

In een situatie van angst bereidt het lichaam zich voor op het omgaan met een situatie die gevaarlijk lijkt. Om dit te doen, lanceert het lichaam een ​​groot aantal processen om ons te helpen het onder ogen te zien. Een daarvan is de ademhalingsfrequentie, die versnelt om ons lichaam meer zuurstof te geven. En dus meer energie om de dreiging die we waarnemen te bestrijden.

Stel je voor dat je midden in de jungle oog in oog staat met een leeuw. Onbewust en onmiddellijk begin je snel te ademen, ons hart snel te kloppen, de spieren te spannen, enz. Dit alles zou het je gemakkelijker maken om voor gevaar te vluchten. Het is een zeer adaptieve reactie, bedoeld om je in staat stellen de situatie te kunnen overleven. Als het organisme niet op deze manier zou reageren, is de kans veel groter dat je zou sterven.

 

Wat gebeurt er als we last hebben van angst of paniek?

Wat kun je doen als je last hebt van hyperventilatieWanneer je geconfronteerd wordt met alledaagse situaties die ons bang maken, reageert het lichaam op dezelfde manier. Zoals in het voorbeeld van de leeuw in de jungle. Het verschil is dat je in de meeste gevallen geen grote fysieke inspanning hoeft te leveren. De zuurstoftoevoer komt op dat moment boven de behoefte van je lichaam is. Je ademt te veel.

Daarom breek je de balans tussen de twee gassen die betrokken zijn bij de ademhaling. Dat wil zeggen, je ademt zeer snel zuurstof in en je laat de afgifte van koolstofdioxide niet met dezelfde snelheid toe. Deze onbalans wordt gedetecteerd door de hersenen, die deze proberen op te lossen door de ademhalingsimpuls te verminderen.

Dit is wat het gevoel van verdrinking oproept. De reactie die op dit fenomeen volgt in geval van angst is om de adem opnieuw te forceren. Waarmee het proces toeneemt en op zijn beurt het gevoel van verstikking versterkt.

Aan de andere kant veroorzaakt de onbalans tussen de niveaus van zuurstof en koolstofdioxide chemische veranderingen in het bloed. Met als gevolg dat duizeligheid, zwakte in de benen, tintelingen en krampen optreden.

 

Wat kun je doen in zo’n situatie?

Het eerste dat je moet doen, is je arts raadplegen om uit te sluiten dat het een lichamelijk probleem is.

Als het al duidelijk is dat het een symptoom van angst is, zijn er verschillende zeer eenvoudige technieken. Deze kunnen je helpen hyperventilatie en de gevolgen ervan te verminderen:

  • Verander de focus van aandacht. Richt je denken op een taak die enige mentale inspanning vereist. Bijvoorbeeld: tel achteruit met 3 bij 3 van 100 naar 0. Deze techniek wordt ingewikkelder naarmate het angstniveau hoger is.
  • Adem met een kleine mond, je lippen op elkaar getuit (alsof je wilt fluiten). Zodat je minder lucht inademt en verder hyperventileren voorkomt.
  • Bedek een van de neusgaten en mond een paar minuten. Op deze manier adem je de helft van de lucht in. Dit zal helpen om het proces in balans te brengen.
  • Bedek je neus en mond met je handen en maak een gat, blijf een paar seconden zo. Op deze manier kun je de kooldioxide die je hebt uitgestoten inademen. Dan draag je bij aan het in evenwicht brengen van de gassen. Je kunt ook een zak gebruiken om deze oefening te doen. Alhoewel sommige professionals dit afraden omdat er meer koolstofdioxide wordt ingenomen dan voldoende is.

Breng een van deze technieken in de praktijk wanneer je je in een situatie van zeer hoge angst bevindt. Ook wanneer je denkt dat je aan het verdrinken bent. Dit zal je helpen beter te ademen en een meer adaptieve reactie op de situatie te ontwikkelen.

 

Lees ook eens:


							
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Last van een frozen shoulder? Volg deze oefeningen voor frozen shoulder

Previous article

Een introductie in paradoxale ademhaling

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid