gezondheidzwemmen

Mag je zwemmen met lenzen? We geven je de do’s en dont’s

0
Mag je zwemmen met lenzen - We geven je de dos en donts

Je vraagt je misschien af of je kan zwemmen terwijl je lenzen draagt en of het wel verstandig is. Of je nu een fervent zwemmer bent, je op zwemles zit of alleen tijdens de vakanties het water ingaat, het dragen van contactlenzen tijdens het zwemmen is niet zonder risico’s. Lees snel verder als je hier meer over te weten wilt komen.

 

Mag je zwemmen met lenzen?

Je mag lenzen dragen tijdens het zwemmen, echter brengt het wel risico’s met zich mee. Zo kan het zijn dat je de lenzen verliest onder water. De kans is erg klein dat je ze dan nog terug zal vinden. Aangezien contactlenzen doorzichtig zijn zal je ze niet zien liggen op de bodem van het zwembad. Daarnaast bestaat de kans dat de lenzen, voornamelijk zachte, besmet raken met een bacterie, virus of amoeben als het in contact komt met zwemwater.

Het komt vaak voor dat contactlenzen besmet raken met amoeben, dit zijn kleine parasieten die met name voorkomen in de tropen. Als dit gebeurt loop je de kans dat dit eencellige diertje in jouw hoornvlies kruipt en een infectie veroorzaakt. Mocht het zo zijn dat jij harde lenzen draagt, dan is de kans op besmetting een stuk kleiner. Daarentegen raakt men harde lenzen makkelijker kwijt in water. Kortom, zwemmen met contactlenzen mag, maar verstandig is het zeer zeker niet.

 

Duik- of zwembril

Om de eerdergenoemde risico’s te voorkomen, kan je een duik- of zwembril dragen. Je kan ervoor kiezen om gewoon contactlenzen te dragen en daaroverheen het brilletje. Het is echter ook mogelijk om een duik- of zwembril te kopen met een ingeslepen correctie. Dit wordt vaak gekozen door ouders waarvan jonge kinderen zwemles krijgen. Op het moment dat ze voor hun diploma gaan, maar ook tijdens de zwemlessen, is het belangrijk dat ze goed kunnen zien. Op die leeftijd kies je echter nog niet zo snel voor contactlenzen. Daarom is een zwembril op sterkte een goede oplossing. Als je als volwassenen veel zwemt en snel geïrriteerde ogen krijgt in het water, kan je ook kiezen voor een duik- of zwembril op sterkte.

 

Tips als je gaat zwemmen met lenzen

Tips als je gaat zwemmen met lenzenOndanks dat het niet verstandig is om te gaan zwemmen met contactlenzen in, kan jij ervoor kiezen om dit wel te doen. Als jij hiervoor kiest zijn er twee verschillende opties:

  • Draag contactlenzen met daarbij een zwembril die goed aansluit. Het is erg belangrijk dat jouw ogen en vooral de lenzen niet in contact zullen komen met het water.
  • Je kan ervoor kiezen om daglenzen te gebruiken en ze na het zwemmen weg te gooien. Met name op vakantie kan dit erg handig zijn. Als na het zwemmen rode ogen hebt, draag dan enkele uren tot een dag erna geen lenzen om jouw ogen tot rust te laten komen.

 

Sporten met contactlenzen

Of je nu gaat zwemmen of een andere sport gaat beoefenen, sporten is altijd het fijnst met contactlenzen in plaats van een bril. Door lenzen heb je beter zicht en als gevolg daarvan zal je ook beter kunnen presteren. Het dragen van een bril tijdens sporten kan voor een onveilige situatie zorgen. Je hebt ook verschillende soorten lenzen. Voor advies hierover kan je terecht bij de plaatselijke opticien.

 

Waarom sporten met contactlenzen?

Wat zijn nu precies de voordelen van sporten met contactlenzen in?

  • Je zicht is optimaal. Het maakt niet uit in wat voor omgeving je bent, lenzen worden niet nat. Als je een bril draagt gebeurt dit wel en kan je niet optimaal presteren tijdens het sporten.
  • Tijdens het sporten loop je het risico dat je bril afglijdt, wat niet kan gebeuren met contactlenzen.
  • Voor jouw veiligheid kan je ook beter kiezen voor contactlenzen dan voor een bril tijdens het sporten. Op het moment dat je een klap tegen jouw bril krijgt kan dit jouw ogen of gezicht beschadigen.
  • Het wordt lastig om een bril te dragen wanneer je een helm of skibril moet dragen tijdens het sporten.
  • Tot slot zijn lenzen een goede bescherming tegen de zon. Tegenwoordig hebben de meeste contactlenzen namelijk een uv-filter in zich. Handig als je buiten een sport beoefent.

 

Lees ook onze andere artikelen over zwemmen en gezondheid door:

 

Retina photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Eye lens photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je met krentenbaard zwemmen?

Previous article

Vroeg opstaan: dit zijn de gezondheidsvoordelen!

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid