gezondheidlichaam

Bij krentenbaard sudocreme gebruiken

0
Bij krentenbaard sudocreme gebruiken

De meeste gevallen van luieruitslag zijn mild en reageren heel goed op eenvoudige behandeling. Zoals vaker luiers verschonen en ter voorkoming van krentenbaard sudocreme gebruiken. Soms heeft luieruitslag specifieke behandelingen nodig om de oorzaak van de uitslag aan te pakken, b.v. Candida (spruw) of bacteriën. Het kan ook krentenbaard (Impetigo) zijn.

Voor Impetigo (krentenbaard) sudocreme gebruiken

Impetigo is een huidinfectie die erg besmettelijk is, maar meestal niet ernstig. Het wordt vaak binnen 7 tot 10 dagen beter bij behandeling. Iedereen kan het krijgen, maar het komt veel voor bij jonge kinderen.

Hoe zie je of je kind krentenbaard heeft?

  • Impetigo begint met rode zweren of blaren, maar dit kan moeilijker te zien zijn bij een bruine en zwarte huid.
  • De zweren of blaren barsten snel open en laten knapperige, goudbruine vlekken achter.

De wondjes kunnen:

  • lijken een beetje op cornflakes die op je huid zijn geplakt
  • groter worden
  • zich verspreiden naar andere delen van het lichaam
  • jeuk veroorzaken
  • soms pijnlijk zijn

Zweren (niet-bulleuze impetigo) of blaren (bulleuze impetigo) kunnen overal beginnen. Maar meestal op blootgestelde delen zoals het gezicht en handen.

Hoe behandel je krentenbaard?

In de meeste gevallen schrijft de arts een antibioticum voor. Dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat het na 7-10 dagen verdwijnt. Ook wordt er vaak gelijktijdig een crème met fusidinezuur voorgeschreven. Gelijktijdig wordt er dan meestal sudocrème gebruikt om de jeuk te bestrijden.

Wat merk je op bij luieruitslag?

Probeer je geen zorgen te maken als je baby luieruitslag heeft. De meeste baby’s zullen op een gegeven moment luieruitslag krijgen, ongeacht hoe goed ze worden verzorgd. Over het algemeen wordt het niet veroorzaakt door een infectie of slechte hygiëne. De gevoeligheid van de huid van een baby is de veroorzaker.

De kenmerken van luieruitslag zijn:

  • Over het algemeen ziet de huid bedekt met de luier er rood, ontstoken en pijnlijk uit.
  • De uitslag kan zich gewoon concentreren rond de billen van de baby. Of over het hele gebied dat door de luier wordt bedekt.
  • De uitslag kan zich verspreiden en zich uitstrekken tot op de buik van de baby en over hun billen.
  • Bij meisjes kan de uitslag hun schaamlippen bedekken en bij jongens meestal hun penis en scrotum.
  • Kan vlekkerig zijn en eruitzien als kleine puistjes of ‘satellietlaesies’. Dit betekent over het algemeen dat er een spruwinfectie aanwezig is.
  • Kan er glanzend en rood uitzien.
  • Blaren en beschadigde huid kunnen aanwezig zijn wanneer luieruitslag ernstig is. Of het wordt veroorzaakt door een bacteriële of andere huidinfectie.

Wat zorgt voor luieruitslag?

  • De huid van een baby is gevoelig voor allerlei irriterende stoffen en sommige baby’s zijn bijzonder gevoelig. Wanneer de huid bedekt met een luier in contact komt met vocht, wordt de huid rood en raakt geïrriteerd. De ammoniak en enzymen in plas en poep kunnen irriterend zijn voor de huid. En het zure contact zorgt ervoor dat hun huid reageert. Soms verschijnt luieruitslag heel snel, zelfs tussen luierwissels door.
  • Door wrijving van de vochtige luier verergert de huid nog meer. Dit betekent dat de gebruikelijke beschermende barrièrefunctie van de huid wordt aangetast.
  • Sommige voedingsmiddelen in het dieet van een baby veroorzaken luieruitslag, vooral zure voedingsmiddelen zoals tomaat en citrusvruchten.
  • Luieruitslag kan erger worden als een baby tandjes krijgt.

Bij normale uitslag helpt sudocreme goed. Dit helpt echter niet wanneer een bacteriële of schimmelinfectie de oorzaak is. In ernstiger gevallen moet je naar de huisarts gaan.

Candida Albicans

Een spruwinfectie wordt veroorzaakt door Candida Albicans, een gistorganisme dat zich ook in de darm en mond kan koloniseren.

Een schimmelinfectie kan ook optreden wanneer een baby al luieruitslag heeft omdat hun huid kwetsbaar is. Kleine rode stippen of puistjes verschijnen rond de billen van de baby en in hun plooien. Spruw kan jeuk veroorzaken en de baby kan onrustig worden.

Soms hebben baby’s met luierspruw ook spruw in hun mond (orale spruw). Antischimmelbehandelingen zijn nodig voor zowel hun mond als hun luieruitslag als deze aanwezig is.

Wat als het geen spruw is?

Andere huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of impetigo (krentenbaard) kunnen luieruitslag ook verergeren. Deze aandoeningen hebben specifieke behandelingen nodig om de oorzaak en de uitslag te behandelen. Topische steroïdencrème is soms nodig als de huid ontstoken en pijnlijk is, en baby-eczeemcrème om eczeem te behandelen. Ook bij krentenbaard wordt sudocrème vaak aanvullend gebruikt.

Wanneer moet ik mijn baby met luieruitslag naar de dokter brengen?

Raadpleeg een arts of zorgverlener als:

  • Je baby van streek lijkt of wanneer er veranderingen zijn in zijn voedings- of slaappatroon.
  • Als jouw baby koorts heeft of andere symptomen die een teken kunnen zijn.
  • Als de luieruitslag blaren, puistjes of korstjes heeft.
  • Als de uitslag zich verspreidt en erger wordt, niet beter.

Top 5 tips om de luieruitslag van je baby te behandelen

  • Wees vooral voorzichtig wanneer en hoe je de luier van jouw baby verschoont. Je baby zal comfortabeler zijn en zijn huid zal sneller genezen door regelmatig luiers te verschonen. Streef naar minimaal 6 luierwissels in 24 uur en meer als je baby het nodig heeft.
  • Lucht de huid van je baby zoveel mogelijk en laat de luier uit wanneer dat praktisch is.
  • Gebruik alleen warm water en wattenbolletjes, een zachte doek of hypoallergene doekjes om hun huid te reinigen.
  • Gebruik geen sterk geparfumeerde zeep of wasmiddelen in het badje van je baby. Streef naar een pH die nauw aansluit bij de pH van de huid van je baby. Dit is ongeveer 7, wat neutraal is, of lager dan 5.
  • Gebruik een goede kwaliteit luieruitslagcrème, bij voorkeur een barrièrecrème met zinkoxide. Een dikke crème is vaak meer beschermend tegen de huid en geeft de huid de kans om te genezen.

 

 

Lees ook eens:

Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Hoeveel calorieën zitten er in een banaan en andere voedingsfeiten

Previous article

Welke auto immuunziekte soorten zijn er?

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid