gezondheidontspannensporten

Vroeg opstaan: dit zijn de gezondheidsvoordelen!

0
Vroeg opstaan - dit zijn de gezondheidsvoordelen

Een artikel over de gezondheidsvoordelen van vroeg opstaan? Elke vezel in je lichaam schreeuwt dat je dit artikel weg moet klikken. Je wilt het niet lezen, omdat je helemaal niet vroeg wilt opstaan, maar juist lekker wil uitslapen. Toch adviseren wij je om niet op het kruisje te klikken, maar nog eventjes door te lezen. In dit artikel geven wij je 6 redenen waarom vroeg opstaan juist goed voor je is. We zullen het niet te lang maken. Wint jouw nieuwsgierigheid het al? We geven je een aantal redenen waarom vroeg opstaan gezond is.

 

Reden 1: Je ervaart minder stress

als je vroeg opstaat ervaar je minder stress gedurende de dagHet is een van de belangrijkste redenen; als je vroeg opstaat ervaar je minder stress gedurende de dag. Stel je eens voor: je moet om 8:00 uur de deur uit om naar je werk te gaan. Je zet je wekker om 7:30 uur. Vervolgens druk je nog een keer op snooze. Eer dat je daadwerkelijk uit bed stapt is het al 10 minuten later. Je wilt nog douchen, aankleden en eten. In 20 minuten? Dat red je natuurlijk nooit. Het is inmiddels al 8:10 uur voor je in de auto zit. Bovendien sta je ook nog in de file en je komt veel te laat op je werk. Daardoor ben je de hele dag gehaast en loop je de hele dag achter de feiten aan. Je ervaart de hele dag door stress en onrust in je hoofd.

Vroege vogels beginnen de dag ontspannen doordat ze de tijd nemen om te douchen, zich aan te kleden en te ontbijten. Vroege vogels vertrekken nooit te laat en zijn de file vaak voor. Ze verschijnen prima op tijd op hun werk of andere bestemming. Daardoor verloopt de hele dag veel ontspannener. Het is dus echt zo dat vroeg opstaan gezond is.

 

Reden 2: Je neemt de tijd voor een uitgebreid ontbijt

Als je té laat uit bed komt en je moet je haasten om op tijd op je werk te verschijnen, dan zul je waarschijnlijk ook niet de tijd nemen om uitgebreid te ontbijten. Kies voor een gezond en voedzaam ontbijt dat je lichaam met essentiële vitamines, vezels en mineralen voedt. Een gezond ontbijt zet de toon voor de rest van de dag. Je bloedsuikerspiegel blijft meer stabiel en je lichaam snakt gedurende de dag minder naar koek, snoep, chocolade en andere ongezonde suikerhoudende tussendoortjes. En daardoor blijf je de hele dag door energieker en werk je veel efficiënter en productiever.

 

Reden 3: De beste tijd om te bewegen

Als je 2 tot 3 uurtjes eerder opstaat, dan heb je ook nog voldoende tijd om te gaan sporten. Na werktijd heb je er vaak geen zin meer in omdat je te moe bent van de dag. Bovendien heb je in de avond vaak andere verplichtingen, bijvoorbeeld een verjaardag of vergadering, waardoor je helemaal geen tijd meer overhoudt om te sporten.

Door direct in de ochtend actief te bewegen, worden je lichaam en geest wakker. Je brengt je stofwisseling op gang en je spieren en gewrichten worden soepel. Bovendien stimuleert het je doorbloeding. Als je lichaam in de ochtend al actief is, dan verbrand je gedurende de dag meer calorieën. Het gevolg hiervan is dat je gedurende de dag scherper en alerter bent, je productiever bent en je minder stress ervaart.

 

Reden 4: Genieten van je rust

Terwijl de andere gezinsleden nog heerlijk liggen te slapen, kun jij genieten van de rust. Het is een tijd waarin niemand en niets je stoort of je aandacht vraagt. Je hebt 2 tot 3 uurtjes heerlijk voor jezelf voordat het huis en je omgeving onrustig beginnen te worden. Doe bijvoorbeeld eens wat ademhalingsoefeningen. De rest van de dag zul je nauwelijks meer momenten van rust ervaren, vooral niet met een druk gezin, dus neem het er in de vroege ochtend vooral even van.

 

Reden 5: Je hebt controle over de dag

Door vroeg op te staan en de tijd te nemen om te douchen, te sporten en te ontbijten en rustig naar je werk te gaan, ervaar je meer controle over de dag waardoor je ook daadwerkelijk taken van je to-do-lijstje kunt afstrepen. Je hoeft niet steeds achter de feiten aan te lopen waardoor bijna alles wat er gebeurt volledig voorspelbaar is. Controle hebben heeft als gevolg dat je minder stress ervaart. Ja, alweer. Een goede en positieve start van de dag geeft je de rest van de dag meer energie.

 

Reden 6: Je slaapt er beter door

Het klinkt misschien gek: je staat 2 tot 3 uur eerder op en toch slaap je er beter door. Je zou juist denken dat vroeg opstaan een aanslag is op je slaap, maar niets is minder waar. Het is echter wel belangrijk om aan 7 tot 8 uur slaap te komen, dus vroeger opstaan betekent voor velen dan ook iets eerder naar bed gaan. Maar ga voor jezelf eens na; wat doe je in de avond? Velen kijken televisie of scrollen voor de honderdste keer door hun Instagram- of Facebookaccount. Word je daar gelukkig van? Als je dat niet doet en naar bed gaat, dan zul je merken dat je veel eerder in slaap valt en daardoor vanzelf aan voldoende slaap komt.

 

Vroeg opstaan? Tips om dat ook daadwerkelijk te doen!

Vroeg opstaan? Het klinkt heel leuk en waardevol als je dit artikel leest. Je neemt je voor om dat de volgende ochtend direct uit te voeren. Je zet je wekker om 6:00 uur. Als je wekker af gaat dan vraag je je spontaan af waar je aan begonnen bent, je draait je om en voor je het weet is het 7:30 uur. We geven een aantal tips om je voornemen direct in actie om te zetten:

  • Wekker = wakker: spring meteen uit bed! Dan ook echt meteen.
  • Drink vervolgens een glas water. Tijdens je slaap verlies je veel vocht.
  • Gebruik de vroege uurtjes om te bewegen en gezond te eten. Dat levert je zoveel positieve energie op. En dus ook veel minder stress.
  • Eet gedurende de dag geen snelle koolhydraten of zware maaltijden. Een koolhydraatarm dieet houd je energiepijl hoog.

 

Lees ook eens:

 

Natural hair photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Alone man photo created by freepik - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Mag je zwemmen met lenzen? We geven je de do’s en dont’s

Previous article

7 redenen waarom bewegen belangrijk voor je is

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid