gezondheidlichaamontspannen

Wandelen na bevalling? De voordelen en waar je op moet letten.

0
Wandelen na bevalling - De voordelen en waar je op moet letten

Gefeliciteerd! Je bent moeder geworden van een prachtige baby. Je lichaam heeft heel wat moeten doorstaan. Daarom mag je niet zomaar net zo intensief gaan sporten als voor de bevalling. In deze is haastige spoed zelden goed. Wie na de bevalling haar lichaam teveel belast, kan diastase ontwikkelen. De bindweefselpeesplaat verbindt de rechte buikspieren met elkaar. Gedurende de zwangerschap moeten je buikspieren ruimte voor de groeiende baby maken. Dit uiteen wijken van deze twee spierbanen en het ontstaan van de opening ertussen, wordt diastase genoemd. Het is een zwakke plek, die weer tot andere klachten, zoals rugklachten en bekkenbodemklachten, kan leiden. Wandelen na de bevalling? We leggen je de voordelen uit en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 

Mag je wandelen na een bevalling?

We adviseren je daarom om jezelf de eerste week na de bevalling werkelijk in acht te nemen. Deze tijd heeft je lichaam echt nodig om aan te sterken en om zelf tot rust te komen. Wat je wel na de eerste week, dus zes tot tien dagen na de bevalling, mag doen, is gaan wandelen. Na een bevalling gaan wandelen is een perfecte manier om weer “veilig” in beweging te komen. Met wandelen is de kans dat je jezelf overbelast heel klein. Je hoeft ook niet bang te zijn dat eventuele hechtingen door het wandelen openspringen.

Maak de eerste keer maar een korte wandeling van ongeveer vijf minuten. Dat kun je alleen doen maar natuurlijk ook samen met je kindje. Luister vooral naar je lichaam en overschrijdt hierbij nooit je eigen (pijn-)grenzen. Bouw de wandeling elke dag, voor zover je lichaam het toelaat, vanaf de derde week langzaam uit naar ongeveer een half uur. Houd in het achterhoofd dat elk lichaam anders herstelt. Voel je vooral geen aansteller als je maar enkele minuten kunt wandelen. Laat het vooral voor wat het is. Morgen is er weer een nieuwe dag en lukt het misschien wel.

Verder maakt het natuurlijk wel verschil uit of je een natuurlijke bevalling of met een keizersnede bent bevallen, maar ook hoe snel je hiervan herstelt. Ook hier geldt dat je altijd naar je lichaam moet luisteren. Na een keizersnede mag je, mits je je hiervoor goed voelt, rustig gaan wandelen.

 

Wat zijn de voordelen van wandelen na een bevalling?

Wat zijn de voordelen van wandelen na een bevallingWandelen na de geboorte van je kindje, ongeacht of het een natuurlijke bevalling of een keizersnede betrof, is goed voor je lichaam. Op deze manier krijgt het de kans voorzichtig aan te sterken. Maar wandelen na een bevalling heeft nog andere voordelen.

Door te gaan wandelen, ga je naar buiten. Het opsnuiven van de frisse lucht zal je echt goed doen. De buitenlucht heeft een positieve uitwerking op je gemoedstoestand en doet wonderen voor je energielevel. Een half uur wandelen per dag is niet vermoeiend, het zal je juist een energiek en voldaan gevoel opleveren.

Van wandelen word je beslist blij. Jouw lichaam maakt tijdens het wandelen endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, aan. Wanneer je daarnaast ook nog eens je in het park, het bos of in een ander natuurgebied gaat wandelen, zul je zeker tot rust komen. De kleur groen heeft een kalmerende werking en verlaagt een eventueel stresslevel. Bovendien worden klachten als angst en nervositeit verlicht. Je zult merken dat een wandeling je echt helpt om te ontspannen. Niets helpt beter tegen de babyblues dan een wandeling.

  • Tijdens het wandelen kun je je nieuwe kinderwagen uitgebreid uitproberen.
  • Heb je een huilbaby? Door te gaan wandelen kun je een huilende baby vaak weer rustig krijgen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
  • Wandelen (en beweging in het algemeen) bevordert de bloedsomloop. Hierdoor vermindert de kans op klachten als stijfheid, spierkramp of kramp in de benen. Het helpt daarnaast ook om je huid weer te herstellen.
  • Wandelen versterkt je weerstand en draagt bij aan een sterker immuunsysteem.
  • Heb je last van harde ontlasting of verstopping? Door te gaan wandelen wordt de spijsvertering gestimuleerd, heb je minder snel last van een opgeblazen gevoel en blijf je beter op gewicht.

 

Lees ook onze andere artikelen over wandelen en gezondheid door:

 

 

Stroller photo created by senivpetro - www.freepik.com
Stroller photo created by senivpetro - www.freepik.com
Redactie
Als auteur van gezondheidonline.be heet ik je hartelijk welkom op onze platform. Ik ben gepassioneerd door alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de medische en gezondheidssector, heb ik een diepgaande kennis opgebouwd over diverse gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Mijn doel is om jou te voorzien van betrouwbare informatie, praktische tips en inspirerende inzichten die je kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door mijn artikelen en adviezen hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw welzijn en dat van anderen. Ik kijk ernaar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan naar een gezondere levensstijl!

Ischias en wandelen: Mag je wandelen met ischias?

Previous article

Mag je wandelen met hielspoor? Tips om te blijven wandelen.

Next article

You may also like

Comments

More in gezondheid